VIDEO-FOTO Obicei inedit în județul Sibiu. La Marpod a avut loc Raliul Căruțelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raliul Carutelor la Marpod
Raliul Carutelor la Marpod

Slalom printre jaloane, tehnică și o probă dificilă, de parcare cu spatele. Nu sunt probe pentru piloți profesioniști, ci teste pe care au trebuit să le treacă participanții la o competiție cum rar vezi, și anume un raliu al căruțelor.

De cinci ani încoace, de Sfânta Marie Mică, sătenii din localitatea sibiană Marpod se înghesuie cu mic, cu mare, pe dealul din jurul satului, pentru a prinde un loc cât mai bun la proba de viteză și îndemânare cu cai, căruțe și vizitii curajoși.

Ideea i-a venit unei nemțoaice stabilite în Marpod, și a prins de minune printre săteni.

”Am avut ideea să facem ceva pentru sat, să strângem lumea și să facem un concurs la care să poată participa lumea din sat, și căruță au fiecare. Vrem să ne distrăm, să facem un chef, să strângem lume, să râdem, să dăm premii celor care merită. Eu sunt din Germania și avem și noi în Germania concursul de căruțe dar e de mărime mai mare. Aici am încercat să facem ce putem cu ce avem”, povestește Daniela Greulich, inițiatoarea concursului.

Nenea Ioan Păcală e deja veteran la Raliul Căruțelor. Nu a ratat nicio ediție până acum, și trei ani la rând a urcat pe podium.

”Nu am emoții, sunt la a cincea participare, și trei ani la rând am luat premiu, am început cu III și am terminat cu I. Traseul e mai scurt anul ăsta și un pic mai dificil, dar merge”, a povestit Ioan Păcală.

Vecin cu el, Dumitru Subțirel nu are atâta experiență într-ale pilotatului de căruțe printre jaloane și baloți. Așa că s-a antrenat bine, cum a putut, ba la fân, ba la cartofi.

”Am participat și anul trecut, și m-am antrenat, am muncit la câmp, la fân, la cartofi, la orice merge calul. Am câștigat și anul trecut trei probe, nu mi se pare greu traseul”, spune Dumitru Subțirel.



La Raliul Căruțelor, concurenții au de făcut slalom printre jaloane, viraje, însă cea mai dificilă probă este, fără îndoială, parcarea cu spatele între jaloane și baloți de paie.

Totul se punctează, iar juriul este extrem de exigent și nu iartă nicio greșeală. Pentru fiecare punct - slalom, viraj, parcare și timp de parcurgere a traseului – concurenții primesc de la membrii juriului între 0 și 5 puncte. La final, se face media și sunt desemnați câștigătorii.

”E vorba de latura tehnică în primul rând, cum se înțelege vizitiul cu animalul efectiv, aici e vorba de comunicarea dintre ei, și trebuie să execute corect acele manevre tehnice.

Spre exemplu aici la stop trebuie să strea 3 secunde, pe urmă trebuie să respecte traseul întocmai, contează cât de corect se face slalomul și implicit parcarea cu spatele care e cea mai tare probă. Timpul contează mai puțin, manevra tehnică e cea mai importantă, exact cum ai conduce o mașină în niște parametri normali”, explică Eugen Coțofană, membru al juriului.

Ultima probă, cea de parcare cu spatele, scoate mulți concurenți din luptă. La final, Toma Adrian Bărtuș este declarat cel mai tehnic, iute și priceput căruțaș. ”Nu a fost dificil, a fost la fel ca și anul trecut. Cea mai dificilă a fost parcarea cu spatele. Am mai participat și anul trecut, și acum doi ani, și anul trecut am avut premiul I. Nu m-am antrenat deloc”, a spus Toma Adrian Bărtuș.

Câștigătorul a primit drept premiu un ham, ocupantul locului II un căpăstru iar cel de pe locul III, un set de îngrijire pentru cal.    



Raliul Carutelor la Marpod
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite