VIDEO-FOTO ”Bătaie” pentru un loc la creşă, în Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inghesuiala la crese in Sibiu
Inghesuiala la crese in Sibiu

Zeci de părinţi şi-au petrecut noaptea în faţa unor creşe din Sibiu, pentru a prinde un loc pe listele de înscriere.

Înscrierea micuţilor la creşă devine în fiecare an o adevărată aventură pentru părinţii din municipiul Sibiu. Locurile puţine raportate la cererea extrem de mare îi aduc pe părinţi în situaţia de a sta de seara în faţa creşei în speranţa că, a doua zi la prima oră, vor reuşi să prindă un loc pe listele de înscriere.

Înarmaţi cu pături, perne, cafea şi foarte multă răbdare, părinţii au făcut cu schimbul, toată noaptea, în faţa ultimelor două creşe de stat care au făcut în acest an înscrieri, cele de pe străzile Gladiolelor şi Treboniu Laurean.
 
„Am venit din 30, şi facem cu schimbul, păzim creşa, păzim lucrurile să nu ni le fure cineva, a venit fata, după aia am schimbat-o eu, dimineaţa vine ginerele să facă înscrierea. Pentru mine sunt amintiri din epoca de aur, când stăteam la lapte, la carne, acum nu mai stăm la lapte şi la carne stăm la creşe”, a povestit Gabriel Augustin, în vârstă de 45 de ani, bunicul unui micuţ de 1 an şi 7 luni. 



Până dimineaţa, timpul a trecut extrem de greu aşa că părinţii care nu au adormit, înveliţi în pături, şi-au căutat ocupaţie. Cătălin Dragomirescu şi Bogdan Vătăşoiu s-au aşezat pe scaunele aduse de acasă şi s-au uitat la filme, pe laptop.

„Nu este normal, dar nu avem ce face. Soţia este acasă cu fetiţa, care are acum temperatură, şi nu putem să facem nici schimb de tură, în septembrie începe serviciul, dacă ea nu merge la serviciu cu un singur salariu nu putem trăi, avem rată 250 de euro pe lună, creşă particulară nu ne permitem aşa că stăm aici şi ne rugăm să prindem loc”, a povestit Cătălin Dragomirescu (27 de ani).

Bătaie pe creşele Primăriei

Cele două creşe au fost ultimele din municipiul Sibiu la care s-au făcut înscrieri anul acesta, la celelelate 5 înscrierile fiind făcute în luna iulie. Reprezentanţii primăriei spun că numărul de cereri a crescut odată cu modificările apărute în ceea ce priveşte concediul de îngrijire a copilului, respectiv o indemnizaţie mai mică pentru cei care rămân în concediu de îngrijire timp de 2 ani.

La ultimele două creşe la care s-au făcut înscrieri solicitările au fost duble faţă de numărul de locuri disponibile. “La creşa numărul 2 sunt disponibile 20 de locuri, pentru acestea fiind depuse până în acest moment 40 de cereri. La creşa nr. 7 sunt disponibile 28 de locuri, pentru acestea fiind depuse până în prezent un număr de 45 de cereri”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Sibiu.

Părinţii cu posibilităţi pot alege creşele private

Pentru părinţii care nu au mai prins un loc la stat sau vor ca micuţii lor să aibă parte de altfel de condiţii există varianta creşelor private, unde numărul solicitărilor este de asemenea în creştere faţă de anul trecut.

La creşele private, micuţii sunt mai puţini în grupă, primesc 3 mese pe zi iar dacă au peste 2 ani încep să înveţe engleză sau germană. Costurile pornesc de la 600 de lei pe lună, iar cei care doresc şi alte servicii plătesc în plus. Spre exemplu, transportul zilnic de acasă până la creşă şi înapoi înseamnă lunar 200 de lei iar părinţii care vor să vadă în orice moment ce face micuţul lor în incinta creşei pot face asta online, cu ajutorul unei parole, contra sumei de 40 de lei pe lună.

7 creşe de stat în Sibiu

În municipiul Sibiu există în prezent 7 creşe de stat în care pot fi primiţi în total aproximativ 650 de micuţi. Cinci dintre creşe au făcut înscrieri în luna iulie iar ultimele două, cele de pe străzile Gladiolelor şi Treboniu Laurean, pe 1 august. Reprezentanţii municipalităţii spun că primăria va transforma în creşă şi fosta grădiniţă de pe strada Arhivelor, unde vor mai putea fi primiţi aproximativ 40 de copii.

Inghesuiala la crese in Sibiu
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite