Sibiu: Studenţi asiatici în băncile Universităţii sibiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Studenţi asiatici în băncile Universităţii sibiene
Sibiu: Studenţi asiatici în băncile Universităţii sibiene

21 de tineri din Asia se numără, de ieri, printre cursanţii universităţii „Lucian Blaga“. Aceştia sunt câştigători ai burselor Erasmus Mundus External Windoows şi au fost selecţionaţi dintre cei mai buni studenţi asiatici.

Cei 21 de tineri sunt din Bangladesh, India, Cambodgia, Filipine şi Pakistan şi vor petrece între şase şi 34 de luni în băncile facultăţilor sibiene, în funcţie de specializarea pentru care au optat. „Studenţii au fost selectaţi, timp de doi ani, de un bord format din universităţi din Turcia, Germania şi Franţa şi toate taxele de şcolarizare sunt suportate de Comisia Europeană. Pe parcursul programului, schimburile vor fi de natură academică, culturală, ştiinţifică şi socială, iar cursurile le vor fi recunoscute mondial. Acesta este marele pas pe care Universitatea noastră a reuşit să îl facă în ultimii ani, fiind singura din ţară care participă la acest program”, a spus Daniela Preda, directorul departamentului de Relaţii Internaţionale din cadrul ULBS.

Încântaţi de Sibiu

Chiar dacă abia au păşit pe meleagurile sibiene, studenţii s-au arătat încântaţi de peisaje şi de cultura de aici şi s-au arătat extrem de emoţionaţi de întâlnirea cu profesorii şi colegii sibieni. „ Am ales Sibiul pentru că sunt interesată de cultura oraşului. Chiar dacă nu este foarte modern, Sibiul este extrem de liniştit şi frumos, oamenii sunt foarte prietenoşi, iar educaţia, în comparaţie cu ţara de unde provin eu, ştiu că este mult mai de calitate. Acum vreau să îmi fac prieteni români şi sunt convinsă că voi petrece 10 luni foarte frumoase aici”, ne-aspus Chan Boramez, o tânără în vârstă de 20 de ani din Bangladesh, care va urma cursurile Facultăţii de Jurnalistică şi care atrage privirile sibienilor prin hainele tradiţionale, la care nu a renunţat nici aici. Ceva mai greu le-a fost tinerilor să se acomodeze cu temperatura şi cu mâncarea, dar spun că sunt foarte încântaţi de mămăliga românească. Mai mult, tinerii sunt mândri că deja ştiu să spună „Bună ziua“, „Mulţumesc“ sau „Îmi pare bine să vă cunosc“.

Film despre activităţile de aici

Studenţii asiatici vor învăţa la Facultatea de Inginerie şi Jurnalistică, dar şi la specializările matematică, ecologie şi  fizică.  Cei care au ales facultatea de jurnalistică au făcut deja  şi un film, pe care l-au trimis colegilor de acasă, despre ceea ce înseamnă să fi student prin acest program şi promit că vor urma şi altele.  „ Clipul este dedicat programului şi prin realizarea lui am vrut să mulţumim şi să arătăm cât de mulţumiţi suntem că facem parte din el. Cuprinde imagini de la muzeele din Sibiu şi din toate locaţiile pe care am apucat să le vizităm până acum. Sibiul e un oraş frumos“, a spus Chandara Sa, din Cambodgia. Pe parcursul studiilor în Sibiu, tinerii asiatici vor primi lunar câte o bursă de 1.000 de euro.

Aici am găsit un oraş liniştit şi multă lume bună. Am ales Sibiul pentru că am vrut să cunosc o altă cultură, să mă familiarizez cu un alt sistem de învăţământ“, Sharmin Nubrat, din Bangladesh, studentă la Inginerie. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite