Un urolog sibian colecţionează pietre de rinchi pe care el însuşi le scoate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Grigore este un urolog de succes care a operat zeci de mii de pacienţiDe-a lungul carierei, medicul a reuşit să colecţioneze 150 de calcuri, de la rinichii pacienţilor, din aproape zece mii cât a operat.

CITIŢI ŞI:

Deputaţii sibieni cheltuie peste 1.300.000 de lei pe an

Profesori în făcut bani. Şefii facultăţilor din Sibiu au salarii colosale


Conferenţiarul universitar doctor Nicolae Grigore este şeful Clinicii de Urologie a Spitalului Judeţean Sibiu. În copilărie nici prin vis nu credea că va ajunge medic, asta deşi, locuia în apropierea spitalului iar parcul din curtea acestuia îi servea drept spaţiu de joacă. În clasa a X-a însă s-a îndrăgostit de anatomie, apoi a făcut medicina, iar de aproape 20 de ani practică urologia.

În ultima perioadă a început să strângă pietrele pe care le operează. „Am o colecţie de calculi renali de aproximativ 150 de pietre. Am strâns cele care mi s-au părut de forme mai interesante şi care nu au fost revendicate de pacienţi“, spune Nicolae Grigore. Se mândreşte cu un „palmares“ de aproape 10 mii de pietre scoase de la rinichi bolnavi şi are la cabinet o colecţie impresionantă de 150 de calcuri care servesc drept material didactic pentru studenţi şi rezindenţi.

„Am păstrat în principal cele mai deosebite dintre cele care nu au fost reventidacte de pacienţi. Mulţi spun că vor să le păstreze ca amintire“, povesteşte amuzat urologul. Pentru ca studenţii să poată înţelege mai bine cursul de urologie, medicul are în colecţie şi flori de mină, foarte asemănătoare ca structură şi formă cu calculii renali. Cu toate acestea, nu le păstrează pe toate „la vedere“, ci doar cele mai reprezentative. „Nu sunt tocmai igienice, aşa că păstrez în cabinet, la vedere, cele mai reprezentative“, spune medicul.


Cea mai mare piatră pe care a scos-o de la un pacient, care avea 38 de ani, avea 10 centimetri diametru şi s-a format în circa 4 ani de zile. „Pacientul fusese imobilizat la pat circa 5 ani de zile, pentru că suferea de un traumatism la coloană vertebrală. Piatra a crescut de 10 centimetri, pe parcursul a 4 ani, chiar în vezică“, spune Nicolae Grigore.

Tot el adaugă faptul că astfel de calculi renali sunt tot mai rari, dat fiind faptul că pot fi depistaţi mult mai devreme iar scoaterea lor nu mai presupune acum incizia clasică, putându-se face endoscopie. „Am avut şi un pacient cu malformaţie, avea un rinichi în potcoavă, care a fost operat tot pentru a-i fi scoasă o piatra de 10 centimetri. Dacă am face o incizie clasică, pentru scoaterea unei asemenea piatre, ar trebui să facem o incizie de 20 de centimetri“, adaugă medicul.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite