Un robot sibian joacă şah cu studenţii ULBS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii Facultăţii de Inginerie se pregătesc pentru Campionatul Naţional de Robotică, care va avea loc la Sibiu, luna viitoare. Robotul studenţilor sibieni a fost tăiat cu laser-ul, are încorporat în el tehnologie NASA, şi ştie să joace şah interactiv.

CITEŞTE ŞI:

Invenţie sibiană premiată cu aur la Geneva

ULBS sprijină studenţii să plece în străinătate

Facultatea de Inginerie a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu a dominat concursurile naţionale de robotică din ultimii ani, câştigând toate competiţiile şi reprezentând România în faza europeană a competiţiei. Ca o încununare a eforturilor studenţilor şi profesorilor sibieni, anul acesta Campionatul Naţional de Robotică-RObotX se ţine la Sibiu, în data de 20 mai. „Pregătirile au început de mult şi studenţii noştri chiar aşteaptă cu mare interes evenimentul. Mulţi dintre ei lucrează şi zi şi noapte, există o concurenţă pozitivă chiar în cadrul facultăţii. Astfel de lucruri nu pot decât să ne bucure pe noi, ca profesori”, spune prof. Ioan P. Mihu, şef de catedră şi îndrumător al studenţilor pasionaţi de robotică.

image

În fiecare an concursului între roboţi i se dă o temă, pentru 2011 alegându-se un joc de şah puţin diferit faţă de ce ştim noi, una din modificări constând îân faptul că şi robotul ocupă o poziţie pe tablă, el putând chiar împiedica mutările adversarului prin autopoziţionare.

Urşii jucăuşi

Sibiul va fi reprezentat anul acesta de trei roboţi în competiţia naţională. Unele dintre cele mai mari speranţe se pun în echipa EA Bears. Formată din nouă studenţi, de la diferite specializări ale facultăţii şi de la ani de studiu diferiţi, EA Bears este hotărâtă să reprezinte România la finala europeană din Rusia şi pentru asta muncesc din greu. „În ultimele luni venim în laborator cam aproape în toate nopţile. Şi emoţiile cresc cu cât ne apropiem de concurs, astfel că nebunia este abia la început. Mai avem foarte multe de făcut la robot”, spune Mihai Coman, de 23 de ani, unul din studenţi.

image

„Faţă de anii trecuţi am venit cu un concept cu totul nou, astfel că avem posibilitatea de a regla puterea motoarelor în timpul mersului. Iar programele folosite pentru acest proiect sunt de ultimă generaţie, cam la fel cu cele folosite de NASA. În prezent, robotul este terminat din punct de vedere mecanic, dar mai avem multe de pus la punct”, spune şi Dan Ciprian Iuga, de 21 de ani, alt membru al echipei.

Mari centre universitare

„RObotX” este primul şi cel mai mare concurs de roboţi autonomi din România. Înfiinţat în 2006, acesta a atras de-a lungul anilor echipe din întraga ţară. Ajuns la cea de-a 6-a ediţie, concursul ROBOTX atrage echipe din centrele universitare: Bucureşti, Braşov, Timişoara, Sibiu şi Iaşi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite