Un brad de 500 de ani este magnet pentru turişti, la Gura Râului (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Străinii vin special în localitate ca să vadă arborele ce are şi o legendă celebră. Copacul care este în finala concursului „Arborele Anului în România”, este fala comunei din Mărginime.

CITIŢI ŞI:

Un brad din Sibiu în concursul „Arborele anului în România"

Pădurar prins cu lemne tăiate ilegal în curtea Ocolului Silvic din Axente Sever

Povestea bradului de 500 de ani nu este prea mult cunoscută nici de către sibieni, dar după ce o auzi cu siguranţă că tentaţia de a merge la Gura Râului să vezi cu ochii tăi uriaşul arbore de peste 40 de metri înălţime. Legenda spune că trăia pe vremuri un ciobănaş care avea 10 oiţe, pe care le păştea într-o poieniţă de pe malul Cibinului. Într-o zi, cerul s-a întunecat şi ciobănaşul a pus oiţele speriate la adăpost sub un copac, iar el s-a acoperit cu cojocul şi s-a culcat sub un brad. Când s-a trezit furtuna se oprise dar oiţele nu mai erau. După căutări zadarnice, s-a pus sub un brad şi a început să se roage cu lacrimi la Cel de Sus să-l ajute să găsească animalele pierdute. Plângând a adormit, iar când s-a trezit, bradul sub care se rugase a crescut foarte mare şi gros.

image

Tânărul, s-a urcat până în vârful bradului de unde a văzut oiţele departe într-o poiană. Întors acasă, a povestit mamei cea păţit, iar aceasta a povestit duminică la biserică şi celorlalţi săteni întâmplarea şi aceştia au hotărât să nu taie niciodată acel brad.

Preferatul turiştilor

Bradul poziţionat pe o potecă ce pleacă din drumul ce merge către cabana Crăciuneasa are o grosime apreciabilă şi este motiv de fală pentru localnici. Patronii de pensiuni spun că sunt recunoscători arborelui la care se poate ajunge numai pe jos şi asta pentru că face reclamă bună comunei Gura Râului. „În ultimii ani vin din ce în ce mai mulţi turişti care vor neapărat să meargă să vadă copacul acesta. Legenda îi face pe oameni să ajungă lângă arborele uriaş”, povesteşte Norica Gligorea, o proprietară de pensiune din Gura Râului.


Primăria conservă zona
Administraţia locală din Gura Râului spune că nu va face nicio amenajare specială în următorii ani pentru a uşura accesul la bradul de peste 500 de ani. „Am strica toată frumuseţea şi tot mirajul şi farmecul acestui loc. Vor fi amenajate mai multe trepte naturale şi balustradele de lemn vor fi schimbate periodic, dar nimic mai mult. Bradul acesta e o atracţie cu care ne mândrim” a mărturisit Ioan Duţu, primarul comunei aflată la aproximativ 17 kilometri de Sibiu.

image



Finalist la „Arborele Anului în România”
Alpinistul Teodor Tulpan, un mare admirator al bradului uriaş a înscris copacul în concursul „Arborele Anului”. Numai puţin de 87 de arbori au fost înscrişi, dar în finală juriul a ales doar 12 copaci. Bradul de 500 de ani se bate pentru supremaţie cu Teiul lui Eminescu din Iaşi, teiul din Inlăceni în care sătenii au prins clopotul bisericii şi stejarul regelui din Pecica. “Trebuie să fie opt oameni ca să cuprindă copacul. E impresionant de frumos. Are vreo 40 de metri înălţime. Nu mă aşteptam să ajungă în finală, dar mă bucur foarte tare” a mărturisit Tulpan.

image

Sibienii pot aduce voturi bradului pe www. arboreleanului.ro.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite