Sibiu: Ultimii muncitori ai Simerom au protestat că nu şi-au primit salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Ultimii muncitori ai Simerom au protestat că nu şi-au primit salariile
Sibiu: Ultimii muncitori ai Simerom au protestat că nu şi-au primit salariile

Circa 40 de muncitori de la Simerom au întrerupt  joi dimineaţă lucrul, nemulţumiţi că nu au mai fost plătiţi din luna iulie. Cu 2200 de muncitori în 1989, la Simerom mai lucrează în prezent doar 81 de oameni, majoritatea în jurul vârstei de 50 de ani.

Lucrează este un fel de a spune pentru că, potrivit liderului de sindicat Ioan Popa, din primăvară angajaţii au fost trimişi pe rând acasă în şomaj tehnic, cu 75 la sută din salariu.

“Nu e vina oamenilor că nu au de lucru. Ei vin la fabrică şi trebuie plătiţi” Ioan Popa, lider sindical Simerom

Oamenii care erau azi dimineaţă în fabrică nu aveau oricum ce lucra, pentru că nu există comenzi, dar ei se prezintă la serviciu. Liderul sindical spune că din 20 iulie, oamenii au primit notificări pentru concediere colectivă şi ar fi trebuit să urmeze consultări ale conducerii cu sindicatul, conform contractului colectiv de muncă. “Nu s-au consultat cu noi şi au încercat să trimită în somaj tehnic şi membrii din comitetul executiv al sindicatului Simerom. Am sesizat şi Inspecţia Muncii dar nu au venit de două săptămâni să constate ilegalităţile” spune Ioan Popa, care a depus şi două plângeri penale împotriva Consiliului de Adminitraţie al fabricii, pentru neplata la termen a salariilor, în baza executărilor silite câştigate în instanţă.

Puţine speranţe de redresare
Odinioară o fabrică de renume în producţia de maşini unelte, Simerom a ajuns după 88 de ani de la înfiinţare să mai producă doar piese pentru maşinile de debitat şi ondulat tablă care au ieşit pe poarta societăţii până în anul 2006 şi diferite alte piese pentru comenzi la la terţi. Mare parte din terenul societăţii, cu tot cu hale a fost vândut pentru construcţia mall-ului Festival, investiţie lovită de criză pe termen nedeterminat.
Soţul şi consilierul preşedintelui Consiliului de Administraţie al Simerom, fost acţionar majoritar, Ioan Baltag declara azi dimineaţă pentru Adevărul de Seară, că membrii CA urmau să se reunească la ora 13, pentru a decide câţi şi dacă vor fi oameni disponibilizaţi. “Nu are nimeni nimic cu oamenii şi e dreptul lor să întreprindă acţiunile pe car ele întreprind. Trebuie însă se se uite însă în stânga şi în dreapta şi să vadă cum merg lucrurile şi în altă parte. Noi am vrut să relocăm activitatea în Parcul Industrial Şelimbăr, unde am şi investit peste 1,2 milioane de euro anul trecut, dar momentan lucrurile se mişcă greu. Societatea merge pe pierderi de patru luni. Dacă ne vom reveni, şi sperăm asta, lucrurile se vor schimba în bine” a declarat Ioan Baltag, menţionând că 58 de oameni sunt pe lista de disponibilizări colective.
Simerom este printre ultimele redute ale industriei grele sibiene, care la fel ca şi Hidrosib şi Independenţa care nu au găsit drumul spre productivitate.




Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite