Ultima competiţie pentru un mare campion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ben şi instructorul său, agentul şef principal Petru Iuga
Ben şi instructorul său, agentul şef principal Petru Iuga

Unul din câinii de serviciu care au adus faimă Centrului Chinologic Sibiu, atât la competiţiile naţionale cât şi la cele internaţionale, se pregăteşte de ultima reprezentaţie. Campionatul Naţional de Dresaj al Câinilor de Serviciu, care se desfăşoară în aceste zile la Sibiu, este ultima competiţie la care participă Ben, ciobănescul german instruit de agentul şef principal de poliţie Petru Iuga.

CITIŢI ŞI:

Sibiul găzduiește Campionatul Naţional de Dresaj al Câinilor de Serviciu

Andreea Renges e singura femeie instructor de câini poliţişti din ţară

Cei doi lucrează împreună de aproape 4 ani, şi au un palmares impresionant. În ultimii trei ani, au câştigat împreună proba de detectare stupefiante la campionatul naţional, şi au la activ numeroase participări şi premii la competiţii internaţionale de profil.

Droguri în telefoane şi în castel

Cea mai spectaculoasă competiţie la care au luat parte a fost, cu siguranţă, Campionatul Jandarmeriei Franceze, în anul 2009, de unde s-au întors cu trei medalii de argint. Cea mai dificilă probă, cea de obetlon, a însemnat alergare pe o distanţă de 8 kilometri şi jumătate, parcurs pe care câinele şi instructorul au avut de trecut diferite obstacole, cum ar fi traversarea unui râu, cu barca, sau direct prin apă, care îi ajungea instructorului până la brâu. Câinele a trecut şi singur prin apă, a rămas nemişcat lângă instructorul său când acesta a tras cu arma la ţintă, şi a urmat întocmai comenzile verbale ale acestuia chiar dacă Petru Iuga se afla într-un cort iar câinele nu putea să-l vadă, îi auzea doar vocea.

Tot aici, Ben a dovedit, odată în plus, de ce a fost, ani la rând, cel mai bun din ţară la detectare de droguri. A trebuit să găsească droguri ascunse în telefoane mobile, dar şi în pereţii unui castel, şi în ambele situaţii s-a descurcat de minune, la prima probă reuşind să găsească, dintre 50 de telefoane, pe cel în care erau ascunse stupefiantele. 

Rămân împreună

După Campionatul Naţional de Dresaj din acest an, Ben va fi „scos la pensie”, însă instructorul său spune că în niciun caz nu se vor despărţi. După atâţia ani petrecuţi împreună, câinele îi este în primul rând un prieten, şi vor rămâne o familie, chiar dacă nu vor mai face pereche în misiuni şi competiţii. „Îl iau acasă, pentru că mi-a oferit foarte multe satisfacţii, şi materiale şi profesionale”, spune agentul şef principal de poliţie Petru Iuga. 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite