ULBS vrea să educe 100 de studenţi cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu anul universitar viitor ULBS sprijină 100 de studenţi cu handicap să facă o facultate în condiţii absolut normale. Proiectul a fost deja primit cu mare bucurie de către posibilii viitori studenţi.


Alexandru Călina şi-a pierdut vederea doar la câteva minute după naştere. “Boală? Ce boală? Este un defect minor! M-am născut prematur, cântăream doar 990 de grame. Medicul, al cărui nume nu vreau să-l spun pentru că are şi el o reputaţie, m-a pus în incubator fără ochelarii de protecţie. Asta a cauzat o dezlipire a retinei”, povesteşte Alexandru Călina.

El este un luptător şi a trecut peste dificultăţi muncind din greu. Acum este elev în clasa a XI-a la Liceul „Onisifor Ghibu”. Vine şi pleacă de la şcoală cu ajutorul unui şofer. La clasă scrie pe laptop, iar examenele le dă fie oral, fie pe calculator, după care transferă fişierele profesorului pe un memory-stick. Anul viitor, când va termina liceul, este hotărât să se înscrie la Facultatea de Psihologie din cadrul Univerităţii “Lucian Blaga” şi să profite de noul program. „Iniţiativa este foarte atractivă şi cred că mă va ajuta foarte mult”, mai spune el.


Proiect pilot
Proiectul – finanţat din fonduri europene - va fi lansat vinerea aceasta la Sibiu şi presupune ca orice persoană cu disabilităţi să se poată înscrie la orice facultate sau formă de învăţământ din cadrul ULBS, universitatea obligându-se să asigure acestora toate facilităţile necesare parcurgerii studiilor, de la laptop-uri în sistem Braile pentru nevăzători până la şoferi cu maşină la scară pentru cei care nu se pot deplasa. „Nu vom face cursuri speciale pentru ei, ci îi vom integra în orele de curs obişnuite. Fiecare persoană va beneficia de o atenţie suplimentară, în funcţie de nevoile specifice. Scopul este să facilităm persoanelor cu handicap accesul la învăţământul universitar. Va fi o provocare şi pentru noi, profesorii. Va trebui să găsim o altă modalitate de a comunica informaţia”, a declarat Dumitru Batâr, decanul Facultăţii de Ştiinţe din cadrul ULBS.


„Pentru un tânăr cu dizabilităţi de vedere aparatura necesară studiului depăşeşte 2.000 de euro. Nu oricine îşi poate permite”, Radu Ghizăşan, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Sibiu.

Denumit “Dezvoltarea şi implementarea unui program-pilot integrat pentru creşterea accesului la învăţământul superior pentru persoane cu dizabilităţi”, proiectul este implementat în trei centre universitare din România: Universitatea “Valahia” din Târgovişte, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi şi Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite