Sibiu: Ioan Florin Troancă, şoim pentru totdeauna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Ioan Florin Troancă, şoim pentru totdeauna
Sibiu: Ioan Florin Troancă, şoim pentru totdeauna

A învăţat „să plimbe“ balonul de rugby la CSS „Şoimii“ în urmă cu mai bine de două decenii şi de şase ani este profesor al catedrei de rugby la acelaşi club.

A practicat mult timp sportul cu balonul oval şi de opt ani antrenează rugbiştii sibieni. Ca sportiv era genul de combatant pe care nu ţi l-ai dori. Iar ca profesor, Florin Troancă este acel antrenor care dă posibilitatea fiecărui jucător din echipă să se exprime în voie pe teren, în baza cunoştinţelor asimilate. „Bineînţeles că există o tactică de joc, dar jucătorul simte mai bine jocul din teren decât antrenorul, de pe margine“, declară Florin Troancă, profesor în cadrul Clubul Sportiv Şcolar „Şoimii“ Sibiu (CSS „Şoimii“ Sibiu), catedra de rugby. El însuşi este produsul aceleiaşi şcoli din perioada 1988-1992. „Am învăţat să joc rugby la Şoimii, de acolo am fost cooptat la echipa de divizie B, Foresta Sibiu. Din 2003 sunt profesor de rugby la CSS „Şoimii“, lucrul cu juniorii este extraodrinar“, dă asigurări Florin Troancă.

A câştigat de două ori Cupa României
Din 1992 până în 2002 a jucat la CSM Sibiu. A câştigat în doi ani consecutivi Cupa României, în 1996 a pierdut finala în faţa lui Dinamo iar în 1999 a câştigat locul trei la Campionatul Naţional de seniori. Mereu a jucat în linia a III-a. „Este un post superb, pe înaintare. Tot timpul eşti între două ape, ai nevoie şi de tehnică, şi de forţă. Îmi place acest post pentru că eşti mereu la balon, este unul din posturile care dau suflet echipei“, explică Florin Troancă. Îi place şi poziţia actuală de profesor pentru copiii care vor să deprindă tehnicile rugbyului şi spune că n-ar fi putut predat dacă n-ar fi fost şi în postura de jucător. „Nu poţi fi dascăl dacă n-ai trecut prin teren, să joci efectiv, să simţi jocul“, declară omul. Dar îi este dor „să plimbe balonul“, aşa cum spun rugbiştii, în jargon, şi mai joacă câte un meci, din când în când. „Toţi foştii rugbişti vor să mai joace, să mai marce un eseu. Mai intru în teren, cu copiii, mai am câte un meci între Old Boy, veteranii“, povesteşte zâmbind antrenorul. 

Antrenor pentru noua echipă de seniori
Începând din această toamnă, Florin Troancă este antrenor şi pentru nou înfiinţata echipă de seniori, CSM Sibiu. Echipa este formată exlusiv din sportivii care s-au format la CSS „Şoimii“ Sibiu care va juca în Divizia A, eşalonul secund al rugbyului românesc. „Marea majoritate a jucătorilor au terminat acum junioratul, toţi sunt produsul CSS „Şoimii“. Această echipă de seniori este produsul catedrei de rugby a şcolii sportive, fără de care n-am fi avut acum sportivi seniori cu care să facem această echipă de eşalon secund. Ideea s-a născut anul trecut, după ce juniorii sibieni au luat locul patru pe ţară la întrecerile între licee. Atunci jucătorii au spus că vor să joace şi după ce trec de vârsta junioratului şi ne-au cerut să facem cumva să strângem bani şi să formăm o echipă de seniori“, mai spune Florin Troancă.

Ce-i place
Este o fire sportivă, dar are şi pasiuni care n-au nicio legătură cu sportul. „Îmi place să citesc, unul dintre scriitorii mei preferaţi este John Grisham. Îmi place şi muzica, aproape toate genurile, ascult cu mare plăcere şi muzică clasică“, declară Florin Troancă.
Ce nu-i place
„Nu-mi place să fiu amânat, să mi se promită un lucru care apoi să nu se mai concretizeze. Aşa cum se întâmplă şi cu sponsorii, spun că ne vor ajuta, că vor da bani, dar este doar o promisiune în van. Bine, mai sunt şi oameni corecţi“, declară Florin Troancă.

Întrebări şi răspunsuri
Ce obiectiv aveţi?

Vrem ca activitatea de la CSS „Şoimii“ să aibă o finalitate, de aceea am făcut şi echipa de seniori. Cu ei ne dorim să ajungem în câţiva ani la marea performanţă, să ne calificăm în primul eşalon al rugbyului.
Cât timp din săptămână alocaţi rugbyului?
Aproximativ 70 de ore. Pregătiri, antrenamente cu două echipe, marketing, găsit sponsori. Ştii cum e, poţi să stai să bei o cafea şi tot rugby gândeşti. M-am apucat de rugby din plăcere şi în timp s-a transformat într-un mod de viaţă. Cei care au ţinut un balon în mână, greu renunţă la acest sport.

Profil
Născut:
20 februarie 1973, Sibiu
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport; Master în Managementul Activităţilor şi Structurilor Sportive; Academia Naţională de Rugby
Familie: Căsătorit, are un copil

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite