Sibiu: Ştefan Trihenea, călător prin Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Ştefan Trihenea, călător prin Veneţia
Sibiu: Ştefan Trihenea, călător prin Veneţia

Meseria actuală a lui Ştefan Trihenea este să filmeze evenimente, de la spectacole de muzică populară la ceremonii militare, dar fotografia şi realizarea de documentare sunt marile lui pasiuni.

Ştefan Trihenea a adorat de mic copil imaginea filmată şi apoi cinematografia, a ajuns să lucreze într-un cinematograf ca proiecţionist timp de două decenii şi acum filmează evenimente, fotografiază momente şi realizează documentare. “Am avut de când mă ştiu pasiunea pentru film. În timp a apărut pasiunea pentru arta cinematografică. Este minunat să mergi la cinema şi să vezi o altă lume. Eu m-am îndrăgostit de cinema şi apoi m-am ţinut de meserie”, declară Ştefan Trihenea. Avea o vârstă fragedă când s-a dus la Cinema Pace să-şi “ofere serviciile”. “Duceam afişele cu filme în toate colţurile oraşului şi le schimbam în vitrină. Eu îi ajutam cu astfel de lucruri şi ei mă lăsau în sala de cinema să văd filme gratis. Mai apoi, când m-am angajat la Pacea ca proiecţionist, a fost şi mai fabulos. Nimic nu mi se părea prea greu din ce făceam. Eu aveam o pasiune deosebită pentru tot ce se întâmpla într-un cinematograf şi eram în stare să fac orice ca să pot lucra acolo”, îşi aminteşte domnul Trihenea.

Adoră să meargă la festivaluri de film
În timp, oamenii şi-au pierdut interesul pentru cinema iar cinematografele s-au închis, unele după altele. Ştefan Trihenea a fost astfel nevoit să renunţe la o mare dragoste. “Nici nu vreau să mă gândesc cât de mult a decăzut acest fenomen. Nu am cuvinte. Pot să spun că am pierdut ceva foarte drag”, declară omul. În “compania” filmelor a petrecut momente de mare valoare, de la filmul copilăriei sale “Cântând în ploaie” ori drama de război “Nori albi” până la producţii mai noi, precum muzicalul “Chicago”. Iar călătoria la Cannes pentru celebrul festival internaţional de film a fost pentru Ştefan echivalent cu intrarea în rai. “Am fost invitat la Cannes şi acolo am avut ocazia să cunosc mulţi actori. Am vorbit cu Tony Curtis şi acesta a fost primul meu contact cu un mare actor. În timp am cunoscut şi alţi actori, cum ar fi Larry Hagman, Armand Assante ori Claudia Cardinale, pe care am întâlnit-o la Bienala de la Veneţia”, povesteşte Ştefan Trihenea care vrea parcă să împrumute din strălucirea stelelor de cinema.

Îşi va expune fotografiile de la Veneţia
A realizat multe documentare didactice pentru Institutul Militar de Intendenţă şi Finanţe şi acum îl interesează mai mult să surprindă momente din vieţile şi tradiţiile oamenilor. Ştefan Trihenea călătoreşte cât de des are ocazia şi niciodată nu lasă camera video ori aparatul de fotografiat acasă. “Îmi place să văd locuri noi, am fost în mai multe ţări şi am făcut foarte multe documentare. Acum am în plan să ajung în Amsterdam, Bruxelles şi Bruges”, precizează omul. Şi pentru că are multe materiale pe care simte că trebuie să le arăte tuturor, în toamna acestui an va expune la Cercul Militar fotografiile făcute în Veneţia. “Expoziţia se numeşte «Călător prin Veneţia» şi conţine imagini cu locuri necunoscute turiştilor. Cei care merg în Veneţia fotografiază doar Biserica şi Piaţa San Marco, Podul Suspinelor şi Podul Rialto. Eu am fotografiat multe alte locuri prin care turiştii nu prea circulă”, încheie Ştefan Trihenea.


Ce-i place
“Îmi place să fiu la curent cu noutăţile din domeniul foto-video pentru că îmi doresc tot timpul să mă perfecţionez. Niciodată nu mi-a plăcut să bat pasul pe loc”, declară Ştefan Trihenea.

Ce nu-i place
“Nu-mi plac multe. Parveniţii, oamenii josnici care sunt prea mulţi în societatea noastră, cei care vor să pară atotştiutori, au idei, găsesc soluţii dar mereu în favoarea lor. De asemenea, nu-mi place nici aroganţa de care dau dovadă”, mai spune omul.

Care este deviza după care vă trăiţi viaţa?
Ş.T.:
Nu te lăsa niciodată, nu-ţi pierde timpul pe acest pământ şi fă în aşa fel încât să rămână ceva în urma ta. Ceea ce las eu sunt materialele mele, pozele, imaginile filmate în diferite locuri şi momente. Au o importanţă mai mare decât suma de bani pe care o las în cont.
Cum îi vedeţi pe cei care au peste 50 de ani?
Ş.T.:
Mulţi nu s-au putut acomoda cu timpul actual, cu varietatea. Din cauza vârstei nu mai fac faţă şi se lasă. Eu am în plan atâtea în plan, vreau să particip la tradiţii din alte părţi, că pe cele din ţară le cam ştiu.

Profil
Născut:
25 mai 1953, Sibiu
Educaţie: Liceul de Specialitate Tehnică
Ocupaţie: Proiecţionist
Familie: Căsătorit, are un copil şi două nepoate

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite