Tribunalul ţigănesc, al prinţului Dorin Cioabă, aproape de inaugurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Visul prinţului Dorin Cioabă e aproape de împlinire. În luna februarie, Staborul Ţigănesc va avea primul sediu din istorie. Lucrările la construcţia de aproximativ 140 de metri pătraţi sunt aproape gata



Dorin Cioabă(40 de ani), fiul regelui autointitulat al romilor, Florin Cioabă, se pregăteşte de marea inaugurare. După ce anul trecut anunţa cu surle şi trâmbiţe că va da drumul primului Tribunal Ţigănesc, care ar urma să funcţioneze după Staborul Ţigănesc, acum  chiar face ultimele pregătiri. „Am decalat puţin termenul inaugurării din cauza lucrărilor care au întârziat. Dar acum facem ultimele pregătiri, iar la finele lunii februarie vom da drumul Tribunalului de la Sibiu“, spune Dorin Cioabă, cel care ar urma să fie şi preşedinte al acestei instanţe.

Între timp şi-a luat şi liceenţa în Drept, absolvind cursurile Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. „Şi în momentul acesta sunt comunităţi în care se judecă după Stabor. Diferenţa e că aici, la Sibiu, vor veni numai cauze grele, cauzele acelea cu sentinţă dată de Staborul local, cu care învinuitul nu a fost de acord. Aici Tribunalul va funcţiona ca o instanţă superioară celorlalte existente în alte comunităţi de romi. Va fi un fel de Curte de Apel“, spune Dorin Cioabă.


Conform viitorului preşedinte al Tribunalului Ţigănesc de la Sibiu, cauzele se vor judeca după regulile Staborului Ţigănesc şi, potrivit tradiţiei, preşedintele va lua decizia finală, însă va ţine cont şi de verdictul dat de 20 de juraţi. „Familia noastră este mereu chemată pentru a media diverse conflicte, aşa că m-am gândit că ar fi mai simplu ca rromii să vină aici, să avem un sediu, iar eu să fiu preşedinte“, povesteşte Dorin Cioabă.

Cine sunt judecătorii?
Opt dintre cei 20 de juraţi ar urma să fie permanenţi, printre care şi regele Cioabă, care oricum, în acest moment, este krisinitor, adică judecător, iar restul aleşi în funcţie de părţile din proces. Prinţul susţine că majoritatea faptelor pe care instanţa ţigănească le judecă se referă la divorţuri datorate infidelităţii unuia dintre soţi. Pedepsele date se raportează la viaţa socială, iar cei găsiţi vinovaţi sunt marginalizaţi, apoi sunt obligaţi să întemeieze familii cu români şi aşa li se pierde urma. Marea inaugurare va avea loc la sfârşitul lunii februarie.

Investiţie de 200 de mii de euro
Clădirea instanţei ţigăneşti de la Sibiu are doar trei încăperi: una de aproximativ 80 de metri pătraţi, care va servi drept sală de judecată, şi alte două, a câte 30 de metri pătraţi fiecare, pentru birouri. Lucrările au început în toamna lui 2009, iar pentru a fi ridicată, Dorin Cioabă a suportat, din punga sa cu galbeni, 200.000 de euro. 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite