Tramvaiul turistic din Sibiu i-a cucerit pe americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul tramvai turistic din ţară, cel care face legătura între Sibiu şi Răşinari, a devenit un punct de reper pentru mulţi dintre străinii care ne vizitează ţara şi se bucură de un succes tot mai mare de la un an la altul.

CITIŢI ŞI

Saşii din întreaga ţară petrec la Sibiu

Prim-ministrul Germaniei vine la Sibiu pentru o întâlnire cu Klaus Iohannis

30 de turişti din New York, pasionaţi de tramvaie au bătut mii de kilometri cu avionul şi autocarul pentru a se plimba 25 de minute cu tramvaiul Sibiu-Răşinari. „Eu am mai fost aici şi în urmă cu doi ani. Am fost impresionat de ce am văzut atunci. Tramvaiul din Sibiu l-am văzut prima oară într-o revistă  de specialitate, toţi aici fiind pasionaţi de tramvaie. Am citit despre el, ne-a plăcut şi am zis că trebuie să venim cu toţii să-l vedem”, spune Jack May, în vârstă de 72 de ani.

image

Membri ai Electric Railroaders Association din Statele Unite ale Americii,cei 30 de new-york-ezi îşi petrec bătrâneţea plimbându-se prin toată lumea cu tramvaiele. „ La fiecare doi ani, organizăm o astfel de excursie, într-una dintre ţările europene. De data acasta am ales să vizităm Sibiul pentru că am aflat că este un oraş extreme de frumos, a fost Capitală Culturală Europeană. Mai mult, nu aveam cum să ratăm o călătorie cu acest tramvai, unic şi încântător. Suntem foarte bucuroşi că suntem aici“, ne-a spus Michael Glikin, coordonatorul grupului.

Sibiul găzduieşte începând de astăzi o expoziţie despre Sighişoara

Impresionaţi de călătorie
Pentru 330 de lei, cât a costat închirierea tramvaiului, americanii s-au bucurat, preţ de mai bine de o oră, de frumuseţea peisajului, timp în care au putut savura şi câte o cafea sau o apă minerală. Gazdă le-a fost inginerul Titel Banea, de la Tursib. „Ca principale atracţie pentru turişti avem linia de ecartament îngust, vechimea tramvaielor, care sunt considerate de epocă şi seria limitată în care au fost acestea produse. Şi să nu uităm peisajul care este de poveste. Cât timp alte tramvaie te plimbă, printre blocuri, noi ne plimbăm turiţtii prin pădure şi îi ducem într-un sat de munte. Toţi cei care au a venit acum la Sibiu s-au mirat că într-un tamvai pot găsi aşa ceva”, spune Titel Banea.

image

Plimbarea acestora s-a încheiat cu aplauze şi cuvinte de laudă la adresa Sibiului. “Cel mai mult m-a impresionat arhitectura şi istoria oraşului. Şi în Iaşi a fost foarte frumos. Cel mai neobişnuit lucru mi se pare faptul că tramvaiul vostru electric leagă două oraşe. La noi în America asta s-ar numi tren intraurban. Din păcate nu mai avem aşa ceva”, spune şi Phil Stevenson.

Teatrul Radu Stanca va avea în premieră stagiune de vară, la Sibiu
Turiştii nu sunt pentru prima dată în România şi cu toţii sunt de părere că avem o ţară interesantă. „Călătorim prin toată lumea. În România am fost până acum prin Bucureşti, Galaţi, Brăila, Iaşi şi Botoşani şi vom mai merge în Timişoara, Reşiţa, Arad, Cluj-Napoca şi Oradea. Aveţi o ţară foarte interesantă”, a declarat şi Chan Wilkins, un alt membru al grupului ajuns la Sibiu.
Tramvaiul turistic este alcătuit dintr-un vagon motor şi un vagon care a fost reamenajat şi i s-a dat aspectul unui vagon-restaurant. Alte 113 persoane şi-au programat deja o plimare cu acesta, până la sfârşitul verii. Primul tramvai pe ruta Sibiu - Rasinari a circulat in 1948 si de atunci a folosit in principal ca mijloc de deplasare pentru cei care fac naveta intre Sibiu si Rasinari.



Gazdă pentru spectacole
Ineditul mijloc de transport a fost folosit chiar şi de actorii Teatrului Naţional „Radu Stanca“, pentru montarea unuia dintre cele mai iubite spectacole, la ora actual. „Un tramvai numit Popescu“ a fost deja jucată în tramvaiul turistic de 49 de ori, având peste 1.500 de spectatori, în contextul în care tramvaiul pune la dispoziţie doar 30 de locuri pentru spectatori. Reprezentaţia cu numărul 50 este una aniversară şi va fi prezentată mâine(duminică), de la ora 12.00.

image
image

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite