Sibiu: Tinerii au ajuns o raritate în biblioteci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În încercarea de a-i atrage pe tineri către bibliotecă şi implicit, către lectură, bibliotecarii din judeţ dezvoltă tot felul de proiecte care să îi implice în mod direct pe aceştia. În unele cazuri, numărul utilizatorilor este cu peste 50% mai mic faţă de anul trecut.

În perioada de criză în care ne aflăm, am fi tentaţi să credem lumea nu îşi mai permite să cumpere cărţi şi apelează din ce în ce mai mult la bibliotecă pentru a-şi îmbogăţi cultura. Acest lucru nu se întâmplă însă, cel puţin nu în bibliotecile publice din comunele şi oraşele mici ale judeţului. Potrivit reprezentanţilor acestor instituţii, numărul utilizatorilor înregistraţi anual este într-o continuă scădere, fiind chiar cu peste 50% mai mic faţă de anul trecut, în anumite cazuri. „ Eu lucrez de 10 ani în acest domeniu, iar în ultimii ani, numărul celor care trec pragul bibliotecii noastre este tot mai mic. Dacă anul trecut am avut înregistraţi 1.300 de utilizatori, anul acesta, până în prezent, numărul lor nu depăşeşte 500. Cei care ne trec peagul trebuie să dispună de o legitimaţie, care se schimbă anual“, ne-a spus Ofelia Rodina, angajată la Biblioteca Orăşenească Agnita.

Elevii merg pentru teme
Bibliotecarii spun că cei care mai trec pragul acestor instituţii sunt elevii, singurele volume care stârnesc cât de cât curiozitatea tinerilor fiind cele din programa şcolară.„ Sunt zile în care vin câte doi-trei copii, dar sunt şi zile în care nu vine niciunul. Chiar dacă biblioteca este deschisă pentru toată lumea şi dispunem de peste 7.200 de volume din diferite domenii, oamenii nu au timp de lectură,deoarece muncile agricole sunt mult mai importante pentru ei. Elevii sunt totuşi trimişi de către cadrele didactice, ei solicitând în special cărţile din programa şcolară“,ne-a spus Iuliana Forgaci, de la Biblioteca Comunală din Chirpăr.  Nici aceştia nu par însă a fi dispuşi să mai lectureze o carte de la un capăt la celălalt. „ Copiii vin şi ne roagă să le dăm direct rezumatele de pe internet, ca să nu mai stea să citească“, ne-a mai spus Ofelia Rodina.
Ademeniţi cu proiecte
Pentru a încerca totuşi să-i atragă pe tineri către bibliotecă, reprezentaţii acestora organizează periodic diferite proiecte sau concursuri. „ Noi am iniţiat, la 15 septembrie, proiectul «Roata copilăriei», care se va desfăşura pe toată durata anului şcolar. Proiectul cuprinde spetacole de teatru şi concursuri pentru elevi, care se organizează în diferite zile“, spune Mihaela Nevodar, de la biblioteca din Agnita.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite