Sibiu: Ionuţ Tăuşan, cel mai tânăr şef de muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Ionuţ Tăuşan, cel mai tânăr şef de muzeu
Sibiu: Ionuţ Tăuşan, cel mai tânăr şef de muzeu

Ionuţ Tăuşan are 22 de ani şi este cea mai tânără persoană ce deţine o funcţie de conducere la Muzeul de Istorie Naturală. În acelaşi timp, tânărul studiază furnicile şi vrea să devină un respectat mirmecolog.

Este înalt, simpatic, tânăr şi foarte deştept. Ionuţ Tăuşan are 22 de ani, este curator la Muzeul de Istorie Naturală din luna decembrie a anului trecut şi de puţin timp a fost numit ca interimar pe funcţia de şef de secţie. Este astfel cea mai tânără persoană din istoria Muzeului de Istorie Naturală Sibiu numită pe o funcţie de conducere. Are responsabilităţi mari şi nu se ocupă numai de administrarea muzeului, dar nu pare să-l copleşească munca ori proaspătul lui statut. “Acum sunt interimar, dar sper să iau concursul şi să fiu şef de secţie. Eu răspund de tot ceea ce se întâmplă în muzeu şi îmi place această activitate”, declară Ionuţ Tăuşan care este fericit că şi-a găsit loc de muncă în domeniul său de studiu.

Îi plac insectele şi studiază... furnicile
Ionuţ este masterand şi face şi muncă de cercetare, iar lucrul cu publicul vizitator îi place în egală măsură. “Sunt o fire comunicativă şi îmi place să lucrez cu copiii. Avem multe proiecte cu mai multe şcoli şi de curând am modelat împreună cu copiii în plastelină diverse animale care sunt expuse în muzeu. Muzeul este o modalitate de a sprijini generaţia nouă prin educaţie”, explică Ionuţ Tăuşan. Ca orice om de ştiinţă, Ionuţ şi-a ales un domeniu de  cercetare şi, când nu este în muzeu, este pe teren. În căutarea furnicilor, pentru că Ionuţ studiază mirmecologia. “Studiez furnicile pentru că vreau să devin mirmecolog. De mic mi-au plăcut insectele şi în facultate am ales pentru licenţă să-mi fac lucrarea despre furnici. Sunt foarte puţin studiate în România şi, în genere, fiecare om de ştiinţă îşi caută un loc care nu este dezvoltat. Furnicile sunt ca orice animale, şi ele necesită protecţie. Iar eu vreau să le cercetez şi să dau date despre ele, să ajungem să le cunoaştem şi să le înţelegem”, explică Ionuţ. Acum studiază furnicile din zona salină de la Ocna Sibiului. Concret, Ionuţ pune capcane, adică un fel de păhărele înfipte în pământ, după care duce furnicile prinse în laboratorul de entomologie de la subsolul muzeului, unde le clasifică pe baza unor chei de determinare. Asta pe scurt, că munca lui nu este deloc aşa simplă cum pare descrisă în două cuvinte.

Abonat la titlul de “Şef de Promoţie”

Lui Ionuţ mereu i-a plăcut studiul. În timpul facultăţii a avut la fiecare sfârşit de an cea mai mare medie şi a terminat studiile universitare ca şef de promoţie. “Cred că şi masteratul o să-l termin ca şef de promoţie. N-am fost niciodată tocilar, dar când este vorba de învăţătură, rup cartea. La fel şi când este de distracţie”, completează Ionuţ. Are spirit justiţiar şi tocmai asta l-a îndreptat în liceu spre Ecologie şi Protecţia Mediului. “Voiam să fiu inspector de mediu şi mi-ar fi plăcut să dau amenzi tuturor celor care poluează. Dar pe parcursul facultăţii mi-am dat seama că am înclinaţie spre cercetare”, încheie Ionuţ Tăuşan.

Ce-i place
Ionuţ este o fire sportivă şi iese de câte ori are ceva timp liber cu prietenii la un meci de fotbal. “Pe lângă ştiinţă, care este pasiune şi meserie în acelaşi timp, îmi mai place fotbalul şi muzica. Ascult orice gen de muzică, dar în special rock”, precizează tânărul.

Ce nu-i place
Onest şi mereu de cuvânt, Ionuţ nu înţelege cum oamenii pot fi neserioşi. “Nu-mi place neseriozitatea şi superficiaitatea. Probabil că tânăra generaţie are aceste probleme şi pentru că există mai multe tentaţii”, declară Ionuţ Tăuşan.

Ce vrei să faci în afară de cercetare ştiinţifică?
I.T.:
Îmi place şi activitatea de predare, dar la nivel universitar, pentru că riscul de plafonare este foarte mic. Acolo eşti nevoit să studiezi mereu. Ca profesor de liceu, după primii trei ani eşti gata.
O să te căsătoreşti. Unde mergeţi în luna de miere?
I.T.:
Am ales Roma pentru că este un loc în care poţi vedea multe într-un timp scurt. Este un oraş încărcat de istorie şi de cultură, sunt foarte multe muzeze, biserici şi monumente. Roma înseamnă o grămadă.

Profil
Născut:
14 decembrie 1986, Sibiu
Educaţie: Facultatea de Ştiinţe, Specializarea Ecologie şi Protecţia Mediului
Ocupaţie: Curator, şef de secţie la Muzeul de Istorie Naturală
Familie: Se căsătoreşte în acest an

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite