Sute de elevi sibieni au probleme de vedere, unii sunt obezi sau au coloana deformată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
130 de copii au fost depistaţi cu afecţiuni cornice ale amigdalelor
130 de copii au fost depistaţi cu afecţiuni cornice ale amigdalelor

Aproape jumătate din elevii de clasele a VIII-a şi a XII-a examinaţi au fost depistaţi cu diferite boli. Problemele cu ochii sunt cele mai des întâlnite în rândul elevilor sibieni, potrivit ultimului exeamen medical de bilanţ realizat la sfârşitul ultimului an şcolar.

CITIŢI ŞI:

Votează doctorii cu care Sibiul se mândreşte!

AIESEC începe recrutările de toamnă. Vezi când şi unde au loc!

Cifrele centralizate de către Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DSP) arată că acestea afectează în jur de 22 la sută din elevii de clasele a I-a, IV-a şi a VIII-a depistaţi cu diferite afecţiuni, şi puţin peste un sfert din numărul liceenilor cu probleme de sănătate.

Medicii spun că mare parte din vină, în acest caz, o poartă şi timpul foarte mult petrecut în faţa calculatorului.

„Sunt mulţi, foarte mulţi, poate că şi calculatorul are ceva de spus, poate fi o cauză, acolo obosesc ochii, şi e o mare preocupare pe facebook, internet şi altele. Părinţii sunt ocupaţi cu câştigarea pâinii, copiii îşi găsesc diverse ocupaţii între timp”, spune Cristina Zicu, medic de medicină şcolară.

Tot mai mulţi elevi obezi
De asemenea, o altă mare problemă întâlnită din ce în ce mai des în rândul copiilor este aceea a obezităţii de cauză neendocrină. Mâncarea de tip fast-food, sucurile acidulate dar şi lipsa de activitate fizică duc la depistarea mult mai multor copii cu probleme de greutate decât în urmă cu 3-4 ani. „Comparativ cu perioada de dinainte, mi se pare că obezitatea este cea care atrage atenţia în mod vizibil, nu trebuie să ai experienţă, se vede cu ochiul liber”, adaugă medicul şcolar.

Din păcate, după ce boala este depistată, foarte puţini copii sunt cei care respectă regimul impus de medic. „Remarca mea este că au voinţă, îşi doresc, dar perioadele sunt scurte, după care au ca o cădere, întotdeauna există un motiv să revină la vechile obiceiuri”, spune medicul şcolar Cristina Zicu.

Băncile neadaptate vârstei deformează coloana
Mulţi dintre copiii examinaţi anul trecut de medicii şcolari au fost diagnosticaţi şi cu “deformări câştigate ale coloanei vertebrale date, spune medicul, şi de poziţia incorectă în bancă, şi de faptul că elevii nu mai poartă ghiozdane ci “diverse genţi agăţate de un umăr şi de obicei de acelaşi”, dar şi de băncile care nu sunt, în cele mai multe cazuri, adaptate vârstei elevilor.

„Ar trebui mobilierul să corespundă vârstei respective şi cred că sunt foarte puţine şcolile în care se ţine cont de acest lucru”, adaugă medicul şcolar. Cu coloana deformată au fost găsiţi 232 din cei 1.029 de elevi de clasa a VIII-a depistaţi cu diferite afecţiuni, 162 din 1.029 de liceeni bolnavi şi 124 din 741 de elevi cu probleme de sănătate aflaţi în ultimul an de gimnaziu.

Elevii de la ţară sunt mai sănătoşi
Datele DSP arată că, în mediul rural, numărul copiilor depistaţi cu diferite afecţiuni este mult mai mic.

“Poate că cei de la ţară au un trai mai sănătos, sunt obişnuiţi cu munca, şi alimentaţia este în mod sigur diferită, se hrănesc mult mai sănătos decât cei de la oraş, şi poate nu au nici atâtea computere pe acasă”, spune medicul Cristina Zicu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite