Studentul-proprietar ia locul chiriașului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O garsoniera intr-o zona buna poate fi inchiriata la Sibiu cu preturi cuprinse intre 120 si 150 de euro
O garsoniera intr-o zona buna poate fi inchiriata la Sibiu cu preturi cuprinse intre 120 si 150 de euro

Tot mai multe familii preferă să le cumpere garsoniere copiilor veniți la facultate, în loc să plătească 4 sau 5 ani chirie.

Studentul nu mai este chiriașul clasic al celor care închiriază locuințe, în județul Sibiu. Dacă în anii trecuți în luna august foarte mulți studenți luau cu asalt agențiile imobiliare, în ideea că, dacă închriază mai repede, o pot face la un preț mai mic, acum locul lor a fost luat de părinții grijulii, care caută pentru copiii lor garsoniere pe care să le cumpere.

”Studenții și în special famiile care își trimit copiii la facultate în Sibiu nu mai preferă să închirieze, ei preferă să cumpere, pentru că într-o perioadă de 4-5 ani de zile, dacă îți faci un calcul cât plătești chirie, i-ai luat garsonieră, și dacă e să se căsătorească fata sau băiatul în Sibiu are unde să stea, dacă nu vrea să stea în Sibiu atunci o vinzi și investiția pe care ai făcut-o o scoți și stai liniștit că studentul a putut să învețe liniștit, să nu-l deranjeze nimeni.

Și acum am câteva cazuri, am din localități apropiate de Sibiu familii care vin și se interesează să achiziționeze o garsonieră pentru fata sau băiatul lor”, explică Bogdan Gicu, președintele filialei Sibiu a Uniunii Naționale a Agențiilor Imobiliare.

Între 120 și 150 de euro chiria pentru o garsonieră

O garsonieră în zona centrală a Sibiului poate fi închiriată cu prețuri între 120 și 150 de euro. La un calcul simplu, la o chirie de 150 de euro pe lună, în condițiile în care studentul își păstrează garsoniera și pe perioada verii, pentru 5 ani de facultate părintele scoate din buzunar, doar pentru chirie, 9.000 de euro.

Dacă mai pun la cei 9.000 de euro încă 4.500, părinții pot cumpăra, spre exemplu, o garsonieră în orașul de jos, la 10 minute de centrul Sibiului. Garsoniera este la casă, cu mai multe familii în curte, are chicinetă, o cameră de 16 metri pătrați, baie și boxă, este complet renovată și costă 13.500 de euro. Prețurile pentru garsoniere în Sibiu, în funcție de zonă, suprafață și gradul de confort, pornesc de la 11.000 de euro și ajung până la 28.000-29.000 de euro.

Pentru apartamentele de 2 camere, chiria medie este de 200 de euro pe lună, în zona centrală, ceea ce, timp de 5 ani de zile, înseamnă o cheltuială de 12.000 de euro. Prețurile de vânzare la apartamentele de 2 camere variază între 32.000 și 45.000 de euro. În cazul apartamentelor de 3 camere, unul complet mobilat și utilat se poate închiria cu 300 de euro, ceea ce însemană, la fel timp de 5 ani de zile, 18.000 de euro plătiți pe chirie. Dacă vor să cumpere un astfel de apartament, doritorii scot din buzunar între 50.000 și 45.000 de euro.

Odată achiziționată locuința, studentul își poate lua un chiriaș, iar costurile de întreținere scad.

”Un alt avantaj este acela că, în momentul în care studentul are locuința lui, poate să-și ia un chiriaș și automat costurile de întreținere i se reduc. Este o investiție care din punctul meu de vedere  nu își pierde valoarea, chiar dacă euro crește sau scade, pentru că o garsonieră sau un apartament de 2 camere oricând își găsesc cumpărător, cerere există”, adaugă Bogdan Gicu.

Preţurile spaţiilor de birouri au scăzut substanţial

Dacă prețul chiriilor la locuințe s-a înjumătățit la Sibiu față de perioada boom-ului imobiliar, cel la spații de birouri a scăzut chiar la o treime, de la 15-18 euro/metru pătrat la 5 euro/metru pătrat. “Spaţiul în care ne desfăşurăm activitatea se închiria, în perioada boom-ului imobiliar, cu 450 de euro. Acum însă, ca urmare a crizei economice, am reuşit să închiriem acest spaţiu cu 200 de euro pe lună”, explică Florenţi Stanciu, administrator al unei agenţii imobiliare din Sibiu.


Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite