Studenți în toamna vieții

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Bunea, Elisabeta Lupu si Toader Dumitru au, cu totii, note foarte bune
Maria Bunea, Elisabeta Lupu si Toader Dumitru au, cu totii, note foarte bune

Sunt conștiincioși, merg la cursuri, se pregătesc pentru examene și, chiar dacă au trecut de 50 de ani, întineresc alături de colegii lor, proaspeți absolvenți de liceu, pe băncile facultății.

Doamna Maria Bunea are 51 de ani, este în anul III la Facultatea de Pedagogie a Învățământului Primar și Preșcolar din cadrul Universității Alma Mater din Sibiu și este o studentă model, cu medii mari care i-au permis să ocupe un loc ”la fară taxă”.

Învățătoare de meserie, doamna Bunea povestește amuzată cum fiicele ei i-au pregătit dosarul de înscriere la facultate, în urmă cu trei ani. ”Parcă am întinerit”, spune doamna Bunea, aflată acum la câteva luni distanță de examenul de licență.

A fost o studentă model, cu note mari, iar acum, în anul III, are numai 10 la examene. Râde și acum, când își amintește de primul examen din anul I. ”A fost la fundamentele psihologiei, o materie unde trebuia învățat. Mi-am spus ”Ce mă fac, eu pic examenul”, dar a fost foarte bine”, își amintește Maria Bunea.

Pensionar la facultate, ”din plăcere”

Domnul Toader Dumitru are 55 de ani, a lucrat în armată, la transmisiuni, s-a pensionat și acum își retrăiește tinerețea, alături de colegii de facultate.

Este student în anul II la Economia Comerțului, Turismului, Serviciilor și Managementul Calității. ”Unii studenți fac facultatea ca să-și găsească un loc de muncă, eu o fac pur și simplu din plăcere. Iar celor de vârsta mea, care nu au făcut o facultate, le spun să vină să mai facă școală, pentru că ce s-a făcut pe vremea noastră în liceu sau în școala profesională nu mai e de actualitate”, spune Toader Dumitru.

Recunoaște că a fost greu la început, mai ales că, în grupa sa, are doar colegi de 19, 20 de ani. ”Mi-a fost frică în anul I, pentru că eu am terminat liceul în 1983. Am fost foarte timid, dar am venit tot timpul la cursuri iar copiii mei m-au încurajat”, povestește Toader Dumitru.

Este foarte atent la cursuri, iar acasă se așează fără probleme în fața calculatorului, citește cursurile pe care le primește pe CD-uri iar notele sunt pe măsura efortului – doar de 8,9 și 10.

Doamna Elisabeta Lupu, de asemenea învățătoare de meserie, este la a doua facultate. Pe prima a făcut-o la 20 de ani, Drept la Cluj Napoca, dar a rămas în învățământ pentru că-i place foarte mult, iar acum este în ultimul an la Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar.

”La început am avut o reținere, ma întrebam ce caut eu între colege tinere, eram puține mai în vârstă”, povestește doamna Lupu, care s-a acomodat însă foarte repede iar acum îi pare rău că peste câteva luni nu va mai veni la cursuri.

”Mă pregătesc ca orice student, îmi iau cursurile, subliniez, învăț, am prezență la cursuri atâta cât se poate”, spune Elisabeta Lupu.

CASETĂ

Aproximativ 5 la sută din cei peste 2.500 de studenți de la Alma Mater sunt trecuți de 50 de ani. Cei cu note foarte bune prind locuri la fără taxă, cei care  au între 50 și 59 de ani plătesc doar jumătate din taxa de școlarizare iar cei de peste 60 de ani au 60 la sută reducere.




   

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite