Străinii din Sibiu au socializat, la Răşinari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită faptului că în Sibiu predomină numeric străinii cu statut de student şi alte forme de perfectare a studiilor universitare, s-a concretizat o iniţiativă numită : ,,Eveniment-Socializare

CITIŢI ŞI

Sfaturi în carieră şi căsnicie pentru străinii din Sibiu

Acestă acţiune a avut loc zilele trecute la Pensiunea Phoenix din Răşinari, eveniment la care au fost invitaţi  şi au participat: Seful serviciului Imigrări Sibiu, Hening  Adrian Constantin, 10 cetăţeni chinezi de la Institutul Confucius din Sibiu, printre invitati fiind si Directorul Institutului  D-l Song Shaofeng  şi 6 studenţi la diferite facultăţi în Sibiu, originari din R. Moldova.

„Întâlnirea a fost foarte interesantă şi reuşită. Aspectele avute în vedere de organizatori au fost: un plus de informaţii despre Centrul Sibiu privind domeniile unde poate răspunde nevoilor străinilor şi un alt aspect dorit şi  împlinit este de socializare, deschidere şi încredere în bunele intenţii de ajutor şi îndrumare în orice problemă de confruntare” spune Costin Ileana, de la Asociaţia de Ajutor Familial Pro Vita.

Ghid în limba română
Au fost oferite mape participanţilor care au conţinut materiale traduse în lb. chineză şi bineînţeles română pentru participanţii din R. Moldova. La începutul întâlnirii când s-au prezentat participanţii, chinezii s-au întrecut amuzant în exprimare plastică, dar suficient de bine şi frumos în limba română. Un material interesant şi de mare folos informativ este Ghidul,, Bun venit în Romania’’, reuşită editorială a  Fundaţiei Soros. Scopul acestuia este  de imbunătăţirea cunoştinţelor resortisanţilor statelor terţe cu privire la drepturile, obligaţiile, precum şi posibilităţile lor de integrare în societatea românească. Participanţilor la întâlnire le-a fost oferit acest ghid în mapă atât în română, cât şi chineză, cu paginile ce conţineau indexul domeniilor dezvoltate în material şi pagina web unde poate fi accesat.


Schimb de obiceiuri şi tradiţii

Reprezenanţii centrului au prezentat prin videoproiector un DVD( tradus în mai multe limbi) cu imagini turistice ale Sibiului. Chinezii au cântat un cântec din ţara lor, cu foarte multă delicateţe şi  deosebită plăcută armonie de grup. Tot ei ne-au provocat cu cântecele,, Aseară ţi-am luat basma’’ , Trandafir de la Moldova’’ şi voiau cântecul cu grinda şi oglinda... Deasemenea s-a oferit un dejun cu bucate tradiţionale româneşti.Au urmat discuţii libere şi întrebări privind obiceiurile, practicile noastre şi ale lor, organizarea administrativă, transport, etc. Chinezii au vrut să vadă cu interes cum arată cimitirul nostru şi practicile noastre legate de cei decedaţi, dat fiind faptul că la ei se practică incinerarea. S-a vizitat într-un scurt periplu muzeul etnografic din localitate şi întâlnirea s-a finalizat cu dorinţa unanimă de a fi repetată. Participanţii s-au simţit bine şi de fapt au nunanţat deseori în discuţii că sunt impresionaţi de caldura oamenilor din România, de frumuseţile Sibiului, de deschiderea comunicativă.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite