Sibiu: Larisa Chinces, patinatoarea „rusoaica“ de la Clubul Sportiv Şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Larisa Chinces, patinatoarea „rusoaica“ de la Clubul Sportiv Şcolar
Sibiu: Larisa Chinces, patinatoarea „rusoaica“ de la Clubul Sportiv Şcolar

Multiplă campionă naţională la patinaj viteză, sibianca Larisa Chinces a adus Clubului Sportiv Şcolar Sibiu douăzeci şi şase de medalii.

Prin sânge îi curge o pătrime sânge de rus şi i se mai zice şi Rusoaica. Face patinaj viteză din primăvara lui 2003 şi este cea mai valoroasă sportivă a Clubului Sportiv Şcolar Sibiu. De la primul concurs naţional la care a participat în 2004 şi de la care s-a întors cu medalia de bronz la 500 de metri, Larisa Chinces a adunat până în prezent douăzeci şi şase de medalii la campionatele naţionale pe role şi pe gheaţă. Şase medalii de aur, cincisprezece de argint şi cinci de bronz.

Larisa are în palmares şi patru recorduri naţionale, toate la campionate naţionale pe role, condiţiile de pregătire pe role la Sibiu fiind superioare celor de pe gheaţă. Astfel, a stabilit recorduri de viteză la categoria Copii II fete la 750 de metri, la Copii I la 2x500 de metri şi la 1000 de metri şi la categoria Juniori III la proba de 1500 de metri. La prima participare internaţională, decembrie 2007 la Collalbo in Italia, a obţinut locul cinci la 1000 de metri şi locul şase în clasamentul general.

În 2008, la al treilea Grand Prix la Collalbo, a luat locul întâi la 1500 de metri, confirmând încă o dată că-i plac mai mult probele lungi. „Îmi plac probele lungi, de fond. N-am lucrat în regim de forţă şi intru mai greu în viteză, dar o să progresez şi la probele scurte, pentru că vom începe pregătirea cu haltere pentru masă musculară“, explică scurt Larisa.

Tot anul trecut, la campionatul naţional de la Târgu Mureş, a câştigat primul titlu absolut la categoria Copii I, adjudecându-şi toate probele. În aceeaşi vară a trecut la categorie superioară şi a obţinut locul doi la Juniori III la proba de 1000 de metri şi medalie de aur la 1500 de metri. Aceste performanţe sunt cu atât mai valoroase cu cât a fost în prima ei competiţie la o categorie superioară, unde s-a bătut direct cu sportive mai mature şi mai experimentate.

„În cursele directe sunt mai bună, mă mobilizez mai mult. Sunt bătăioasă şi nu mă las până nu am un avans în faţa adversarei“, subliniază patinatoarea. Larisa vrea ca în câţiva ani să se califice la Campionatele Mondiale de Juniori şi la Europenele de Seniori iar în maxim patru-cinci ani să realizeze baremurile pentru Jocurile Olimpice.

„Nu vreau titluri mari, vreau să devin tot mai bună, să capăt experienţă şi să fac ceva în viaţă. Patinajul este un mod de viaţă, la mine totul se rezumă la patinaj. Patinajul îmi oferă un scop. Când eram mai mică îmi doream să ajung antrenoare, acum nu prea mai vreau“, declară Larisa. În aceste zile, Larisa este în baza de antrenament de la Erfurt, Germania, împreună cu antrenorii Cristina Andrei şi Ion Armenciu, unde se pregăteşte pe gheţă pentru sezonul de iarnă.

Desenează haine
„Îmi place să desenez haine şi oameni, am un caiet şi fac schiţe chiar şi în cantonament. Îmi place să ascult muzică rock când am energie şi blues când sunt tristă şi ador să-mi personalizez lucrurile. Spre exemplu, mi-am pictat adidaşii, unul cu o culoare, celălalt cu alta culoare“, povesteşte Larisa.

Urăşte ploaia
„Nu-mi place ploaia pentru că mă ud şi este naşpa, mă moleşeşte. Nici matematica nu-mi place ori să merg la Ocna Sibiului. Când eram mai mică mergeam des la Ocna Sibiului, acolo am învăţat să înot. Dar în ultimii doi ani nu mai suport mizeria de acolo“, declară patinatoarea.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de realizabil este obiectivul cu Mondialele şi Jocurile Olimpice?

Toate aceste obiective sunt realizabile în condiţii de sănătate şi cu o pregătire adecvată în condiţii specifice (adică pe gheaţă), minim trei-patru luni pe sezon.

Ce alt sport ai face dacă n-ar fi patinajul viteză?
Cred că balet, mi se pare graţios şi feminin. Oricum, aş fi vrut să le fac pe amândouă. Şi patinajul artistic e plăcut, iarna mai fac şi asta în timpul liber.

Fără ce obiect n-ai putea trăi?
Fără telefon, sunt lipită de el. Dar nu pentru că aş vorbi mult la telefon, ci pentru că am şi MP3 player pe el şi ascult mult timp muzică. Mai fac şi schimb de imagini, melodii ori jocuri cu prietenii şi colegii.

Profil
Născută:
20 noiembrie 1995, Sibiu
Studii: Elevă în cşasa a VIII-a la Şcoala nr.4
Familie: Mai are o soră

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite