Sibiu: Cancer facial operat în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sibienii cu tumori faciale nu vor mai trebuie să se trateze în Bucureşti sau Cluj. O echipă de tineri chirurgi, condusă de şeful Secţiei Clinice de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială, doctorul Viorel Ibric Cioranu a făcut miercuri la Sibiu, prima operaţie a unei tumori faciale, urmată de o reconstrucţie plastică a părţilor extirpate.

Primul pacient care beneficiază la Sibiu de o astfel de intervenţie chirurgicală este un brăilean în vârstă de 80 de ani, care a mai suferit patru operaţii în trecut pentru un cancer al buzei, care a recidivat. „ Pacientul de astăzi este o premieră pentru Sibiu. Are un cancer la nivelul feţei iar  operaţia va fi o rezecţie mutilantă. După îndepărtarea ţesutului tumoral va urma reconstrucţia zonei extirpate, de la mandibulă şi până la părţile moi, pentru ca pacientul să poată să ducă în continuare o viaţă normală“ a explicat azi dimineaţă înainte de a intra în sala de operaţie, doctorul Viorel Ibric Cioranu. Bolnavul va fi externat după aproximativ o săptămână, iar într-o lună de zile va fi refăcut.

Operaţii curente pentru sibieni

Cancerele de acest gen se operau până acum doar în centre clinice universitare de renume, cum ar fi Bucureşti sau Cluj Napoca.  Prof.Univ. Dr. Viorel Ibric Cioranu a reuşit ca după un an de zile de la venirea în Sibiu şi ca şef de clinică, nu doar ca profesor la Universitatea „Lucian Blaga“, să realizeze aici operaţii complicate impuse de tumorile apărute la nivelul capului. Sibienii care suferă de diferite tipuri de cancer, localizate la nivelul feţei nu vor mai fi nevoiţi să ia drumul altor clinici din ţară ci vor putea pot beneficia de modalităţi noi de tratament şi intervenţii chirurgicale complexe în cadrul Secţiei Clinice de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Cancer de la fumat, alcool şi igienă proastă

Cancerele localizate la nivelul feţei înregistrează o creştere în ultimii ani, şi, potrivit doctorului Viorel Ibric Cioranu, reprezintă în jur de 10 până la 15 procente din toate formele de cancer întâlnite. „Aceste tipuri de cancer apar în 90 la sută din cazuri din cauza unei igiene orale defectuoase, iar pacienţii sunt mari fumători, consumatori de alcool distilat sau, în această zonă persoane expuse mult la radiaţiile ultraviolet. Din păcate vin în stadiu foarte avansat, dar tratamentele combinate dau rezultate chiar şi aşa“ a precizat doctorul Viorel Ibric Cioranu.

8000 de lei costă la o clinică privată în Bucureşti o operaţie precum cea de miercuri, în cazul de faţă ea fiind decontată de Casa de Asigurări.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite