Şpagă, alcool şi corupţie la Poliţia Sibiu. Un judiciarist a fost reţinut alături de amicii săi suspectaţi de şantaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu Foto starsibian ro
Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu Foto starsibian ro

Un nou caz de corupţie zguduie din nou Poliţia Sibiu: trei persoane au fost reţinute luni, 10 ianuarie, printre care şi un poliţist care a lucrat la Cercetări Penale.

Patru bărbaţi se află sub lupa procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu de luni bune pentru un adevărat „pomelnic de infracţiuni”. Trei dintre aceştia au fost reţinuţi luni, pentru 24 de ore, urmând ca până la expirarea termenului, un judecător de drepturi şi libertăţi să decidă dacă vor fi cercetaţi în continuare în libertate sau după gratii. 

Unul dintre suspecţii reţinuţi este un poliţist cu experienţă din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sibiu, care a lucrat şi la Cercetări Penale. 

Anchetatorii au descoperit că cei patru au fost implicaţi, împreună sau separat, în mai multe ilegalităţi. Ei sunt învinuiţi de trafic şi complicitate la trafic de influenţă, cumpărare şi complicitate la cumpărare de influenţă, efectuarea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi complicitate, pentru obţinerea de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuă, şantaj şi complicitate la şantaj, favorizarea şi complicitate la favorizarea făptuitorului, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. 

Pe scurt, contracost, poliţistul şi complicii săi i-au promis unui bărbat eliberat condiţionat din închisoare că-l scapă de un dosar penal. Anchetatorii au descoperit că poliţistul avea o firmă pe numele soţiei, pe care o conducea din umbră, care se ocupa de întreţinerea spaţiilor verzi din cimitire, deşi statutul îi interzice acest lucru. Mai mult, anul trecut, el a condus beat un autoturism cu care a provocat un incident rutier. 

Complicii săi au fost şi ei implicaţi într-un caz de şantaj: au provocat un accident pentru a stoarce de bani un bărbat întors din străinătate şi au luat bani de la o tânără ca s-o ajute să obţină permis de conducere. 

500 de euro şpaga, pentru ca un puşcăriaş eliberat să nu reintre după gratii

Totul a început într-o noapte de vară a anului trecut, la un control de rutină al Poliţiei Rutiere în Şura Mică - Sibiu. Un bărbat proaspăt eliberat din puşcărie, condiţionat, a fost găsit conducând fără să aibă carnet. Ar fi avut mari şanse, probabil, să iasă basma curată în urma acestei întâmplări dacă agenţii de circulaţie nu ar fi fost dotaţi cu echipament de înregistrare audio-video „body-cam”. 

Poliţiştii i-au întocmit proces verbal de constatare a faptei. Înţelegând că aventura sa nocturnă îl poate costa libertatea - fiind vorba despre o nouă infracţiune comisă în perioada eliberării condiţionate, şoferul fără permis şi-a sunat un cunoscut pentru a-i cere ajutorul. Acesta i-a intermediat o întâlnire cu poliţist judiciarist, care lucrase la Cercetări Penale (CP) mai bine de un deceniu şi jumătate, care i-a promis că poate să rezolve situaţia, dar contracost. 

Afacerea „trafic de influenţă”, rezolvată la benzinărie

S-au întâlnit într-o benzinărie din Sibiu, pentru a pune la punct planul şi pentru plată. La întrevedere au luat parte şi complicii poliţistului, printre care şi cel care se ocupase de intermediere. Omul legii a fost de acord ca pentru 6.000 de lei să-şi exercite influenţa ca să-l scape pe aventurier de puşcărie. I-a promis că fie va tergiversa cercetările penale, fie va face în aşa fel încât să nu se ajungă la atragerea răspunderii penale. Culmea este că în final, s-a mulţumit doar cu 2.000 de lei, restul împărţindu-se între complici, după cum aveau să descopere ulterior procurorii.

Cel mai avantajat din această afacere a ieşit intermediarul care s-a ales cu 2.400 de lei. 

Complicii, interceptaţi telefonic, povestind cum au împărţit şpaga

Numai că lucrurile nu au evoluat aşa cum a sperat şoferul din Şura Mică. Speriat că a dat banii de pomană, în preajma Crăciunului s-a dus peste poliţist şi l-a luat la rost. Doar că poliţistul i-a reproşat că nu s-a ţinut de plan şi nu a făcut ce l-a învăţat - şi anume să nu se prezinte la audieri, până nu va rezolva el situaţia şi prin urmare suportă consecinţele abaterii de la strategia stabilită de comun acord. Cum era de aşteptat, poliţistul a făcut pe prostul când a venit vorba despre mită, pretextând că el nu a primit nici un ban.

Simţindu-se tras pe sfoară, şoferul s-a decis să divulge întregul plan şi a denunţat povestea procurorilor sibieni. Împreună i-au atras în capcană pe complici care au fost interceptaţi în timpul unor convorbiri telefonice, în care menţionau cum au împărţit şpaga. 

Polişistul cu firmă de întreţinere a spaţiilor verzi din cimitire

Între timp, anchetatorii au început să caute mai multe dovezi. Astfel au aflat că poliţistul pe care-l avea în vizor deţinea şi o firmă. Pentru că statutul nu-i permitea acest lucru, a trecut-o de formă pe numele soţiei. Numai că procurorii au descoperit că a activat ca administrator al firmei, ba chiar la datele de contact ale firmei au descoperit numărul acestuia de telefon. Firma se ocupa de întreţinerea spaţiilor verzi din parcuri şi cimitire.

Aproape de comă alcoolică, poliţistul s-a oprit cu maşina într-un gard

Mai mult, anchetatorii au mai aflat şi că în luna noiembrie a anului trecut, acelaşi poliţist s-a urcat rupt de beat la volan. Şi poate nu ar fi aflat nimeni nimic despre isprava sa dacă într-o curbă n-ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, oprindu-se într-un gard metalic de pe marginea drumului. Incidentul a atras atenţia trecătorilor care au ajutat la deblocarea traficului, împingând maşina în afara părţii carosabile şi care au observat starea de ebrietate în care se afla şoferul. Motiv pentru care agenţii de poliţie veniţi la faţa locului pentru cercetări s-au văzut nevoiţi să-l testeze cu etilotestul. Deşi rezultatul a fost de doar 0,96 mg/l alcool în aerul expirat, din buletinul de analiză toxicologică reiese că era aproape de coma alcoolică - 2,93 g/l alcool pur în sânge, la primul test şi 2,55 g/l alcool pur în sânge la testul ulterior.

Complicii au provocat un accident ca „să stoarcă” de bani un bărbat

Nici complicii poliţistului nu au scăpat de anchetă. Cercetările aveau să scoată la iveală că aceştia au fost implicaţi şi într-un caz de şantaj. Au plănuit să escrocheze un localnic din Jina, proaspăt întors din străinătate, plin de bani şi cu un bolid de lux. Aflaseră că venise acasă mai bogat cu 40.000 de lire sterline, dar şi că obişnuieşte să se urce la volan, deşi nu deţine permis de conducere. 

Prin urmare, s-au decis să-l urmărească şi chiar au provocat intenţionat o coliziune cu autoturismul Audi A 6, condus de bărbatul din Jina. Au plănuit ca, pentru a nu denunţa incidentul şi faptul că nu deţine permis de conducere, să-i ceară drept „despăgubire” 2.000 de euro. 

Povestea s-a petrecut în luna decembrie a anului trecut. Unul dintre complici a tăiat calea Audi-ului, doar că lucrurile n-au funcţionat întrutotul conform planului, în sensul că şoferul fără permis a fugit iniţial de la faţa locului, iar escrocul a apucat să sune la 112, lăsând astfel dovezi în urma lor.  

„Conducătorul autovehiculul marca Audi A6 a cedat actelor de constrângere morală prin ameninţarea cu denunţarea unei infracţiuni, exercitate de către unul dintre complicii poliţistului şi, pentru a-i «cumpăra» tăcerea acestuia, a remis solicitantului suma de 2.000 de euro”, au menţionat procurorii în probatoriul acestui caz.

2.000 de euro, preţul pentru obţinerea unui permis auto

Anchetatorii au mai aflat şi o altă metodă prin care complicii făceau rost de venituri frauduloase. Convingeau candidaţi pentru permisul de conducere, cu şanse scăzute să obţină un astfel de document, să le dea bani cu care susţineau că pot să intermedieze obţinerea carnetului. 2.000 de euro era preţul pentru un astfel de serviciu. 

Nu se ştie câte persoane „au ajutat” în acest mod, dar după modul în care au acţionat, procurorii au toate motivele să creadă că au avut mai mulţi clienţi.

Au reuşit să dovedească acest lucru în cazul unei tinere care după proba teoretică a dorit să aibă parte o de probă practică mai lejeră, motiv pentru care a apelat la serviciile celor doi complici. Tânăra le-a dat 2.000 de euro, dar a picat la proba practică. A solicitat banii înapoi, însă escrocii au pretextat că a comis prea multe greşeli în timpul examenului, iar examinatorul nu a avut cum să le treacă cu vederea. În schimb i-au promis că o vor reprograma de urgenţă şi că vor interveni din nou ca să fie declarată admisă. 

Scandalurile de corupţie din Poliţia Sibiu

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veştemean, a precizat că la finele anului trecut s-a dispus extinderea urmăririi penale „in rem” pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă, şi respectiv cumpărare de influenţă.

Cu toate probele strânse împotriva suspecţilor, procurorii au organizat luni dimineaţa, 10 ianuarie, o serie de percheziţii domiciliare în Sibiu şi Jina, în urma cărora, poliţistul şi doi dintre complicii săi au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

Poliţia Sibiu nu este la primul scandal de corupţie în care este implicat personalul său. Cel mai amplu caz de acest gen a izbucnit anul trecut. 25 de poliţişti de la Biroul Drumuri Naţionale şi Drumuri Europene au intrat încă din 2019 în vizorul procurorilor pentru sute de fapte de corupţie, constând în luare de mită, abuz şi serviciu şi fals. Agenţii de poliţie de la Rutieră Sibiu au fost filmaţi în timp ce primeau şpăgi direct în maşina de serviciu. 

În luna mai a anului trecut, 10 agenţi erau arestaţi, iar alţi cinci cercetaţi sub controlul judiciar. În locul amenzilor, sau pentru sancţiuni mai mici, se colectau „sponsorizări” pentru echipa de fotbal a Poliţiei Sibiu

La vremea respectivă, Poliţia Sibiu s-a trezit fără personal când doar doi dintre angajaţi au mai rămas la serviciu.

În urma unei analize a averilor celor împricinaţi a reieşit şi că unii dintre ei se mândreau cu o situaţie financiară şi patrimonială demnă de invidiat. 

În 2017, şefa de la Resurse Umane din Poliţia sibiană era cercetată pentru 80.000 de lei încasaţi pentru lupta împotriva corupţiei. Iar exemplele de acest gen pot continua. 

Vă mai recomandăm şi:

Ce averi au poliţiştii arestaţi din Sibiu: casă de 500 de metri pătraţi, câştiguri din pariuri, maşini şi terenuri

25 de agenţi, suspecţi într-un amplu dosar de corupţie. În loc de amenzi, sponsorizări la echipa de fotbal a Poliţiei Sibiu VIDEO

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite