Şomerii sibieni se reprofilează și vor să devină scafandri şi salvamari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Puşcă are 33 de ani, şi până la jumătatea lunii septembrie a lucrat în structurile MAI
Sorin Puşcă are 33 de ani, şi până la jumătatea lunii septembrie a lucrat în structurile MAI

Doritorii sunt instruiţi gratuit, în cadrul unui proiect finanţat pe fonduri europene. Pe toată perioada cursurilor, participanţii au cazare şi masă gratuite, şi primesc şi o indemnizaţie de 900 de lei brut. În România, un salvamar câştigă între 1.000 şi 2.000 de lei pe lună, în funcţie de angajator.

CITIȚI ȘI:

Şomajul a fost în creştete în judeţul Sibiu la sfârşitul lunii septembrie

Angajaţii primăriei Sibiu trebuie să aducă de acasă 1 milion de euro. Oamenii contestă decizia Curţii de Conturi

Firmele sibiene au datorii de 153 de milioane de lei către bugetul de stat. Vezi ce firmă are cele mai mari restanţe!

Un proiect finanţat pe fonduri europene le oferă posibilitatea sibienilor care rămân fără un loc de muncă să se recalifice în meserii nu tocmai comune, respectiv cele de salvamari şi scafandri. Doritorii sunt şcoliţi trei luni la Constanţa, într-o bază specializată, şi pot profesa ulterior atât în ţară cât şi în străinătate, diplomele fiind recunoscute de către Ministerul Educaţiei. Pe toată perioada cursurilor, participanţii au cazare şi masă gratuite, şi primesc şi o indemnizaţie de 900 de lei brut.

„Cursurile se derulează la Constanţa, în clădirea construită în cadrul acestui proiect special pentru asta. Este o clădire foarte modernă, conţine un bazin de înot de 25 de metri şi un turn de scufundare. Este practic un bazin foarte adânc, de 20 de metri, are 5 metri diametru, are forma unui tub. Este unic în România şi unul din foarte puţinele din Europa, civile. Mai există, dar sunt militare şi civilii nu au acces la ele. Cursurile se vor derula acolo, sunt organizate de instructori bine pregătiţi pentru asta”, a explicat Adrian Râpă, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România.

Potrivit acestuia, doar pe litoral este nevoie în fiecare sezon de aproximativ 500 de salvamari, plus că există obligativitatea prin lege ca fiecare piscină deschisă uzului public din ţară să fie dotată cu salvamar pe perioada în care este deschisă.

„Şi pentru scafandri nevoile sunt iarăşi foarte, foarte mari. Există anumite cercetări care spun că la nivelul Uniunii Europene este o lipsă de cel puţin 2.000 de scafandri”, adaugă Adrian Râpă.

În România, un salvamar câştigă între 1.000 şi 2.000 de lei pe lună, în funcţie de angajator, iar pentru scafandri salariile sunt substanţial mai mari, de ordinul miilor de euro, dacă optează pentru un job în străinătate. 

Din pompier, vrea să se facă scafandru
Sorin Puşcă are 33 de ani, şi până la jumătatea lunii septembrie a lucrat în structurile MAI, la Detaşamentul de Pompieri din Mediaş. A fost „tras pe dreapta” după disponibilizările din MAI, şi acum vrea să urmeze cursul şi să devină scafandru. 

„Mi-am pierdut locul de muncă şi aleg să fac cursul acesta pentru a găsi un serviciu mai bine plătit şi care mă şi reprezintă. Am optat pentru scafandru, îmi place această meserie. Am avut opţiunea aceasta şi în cadrul ISU Sibiu, dar din lipsă de fonduri nu s-a putut face cursul respectiv şi acum dacă am posibilitatea, vreau să îl fac şi să şi lucrez în domeniu. Nu mă atrage neaparat partea financiară. Am aşa o stare sufletească când ajuţi pe cineva. Sper să nu fie doar pe perioadă temporară să fie o colaborare de lungă durată”, spune Sorin Puşcă.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

Sigla Adevărul
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite