Sibiu: Şomaj „de lux”: 1.893 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Şomaj „de lux”: 1.893 de lei pe lună
Sibiu: Şomaj „de lux”: 1.893 de lei pe lună

În timp ce un fost director sibian primeşte peste 1800 de lei şomaj, sute de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ trebuie să se descurce şomajul de bază, de 300 de lei.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii AJOFM Sibiu, cel mai mare ajutor de şomaj din judeţ îl primeşte un fost director sibian, care este răsplătit lunar cu 1.893 de lei. El este urmat îndeaproape de o altă persoană, care a lucrat în domeniul informatic şi care trebuie să se mulţumescă lunar cu 1.886 de lei, iar locul al treilea în topul şomerilor „de lux” este deţinut de un fost tehnician în cercetare, care primeşte câte 1.795 de lei.

6,7% este rata şomajului în judeţul Sibiu

Chiar dacă nu a prins podiumul, nici cel care se clasează pe locul patru nu se poate plânge de indemnizaţia primită. Acesta  ocupat funcţia de consilier economic si primeşte acum 1.612 lei lunar. Ajutoarele foarte mari de care aceste persoane beneficiază acum se datorează salariilor primite în perioada cât au activat in domeniul muncii. „Indemnizatia acordată de stat este de 75% din salariul minim pe economie, la care se adaugă sporuri şi un procent între 3 şi 10%, în funcţie de stagiul de cotizare. Dacă la un stagiu de cotizare de bază se plătesc alţi 3%, după 20 de ani, beneficiarul primeşte un procent de 10%”, a precizat Ovidiu Ogrean, purt[tir de cuvânt al AJOFM Sibiu.

Absolvenţii se află la polul opus
Nu toate personele care şi-au pierdut serviciul se pot declara mulţumite de ajutorul primit de la stat. Şi asta pentru că cei mai mulţi dintre aceşti trebuia să se mulţumească cu cei 75% din salariul minim brut pe economie, adica 450 de lei lunar. În plus, numărul acestora este completat de absolvenţii diferitelor institutii de învăţământ care nu au reuşit să îşi găsească un loc de muncă şi care beneficiază de cele mai mici indemnizaţii, respectiv 300 de lei lunar.

Potrivit reprezentanţilor AJOFm Sibiu, la această dată sunt înregistraţi 12.421 de şomeri, îns[ doar 8.476 dintre aceştia beneficiază de indemnizaţie din partea statului.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite