Simona Jeflea susţine că suferă de sindromul studentului veşnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona este acum avocat şi consilier în proprietatea industrială, după ce a fost pe rând învăţătoare, sociolog, profesor şi asistent universitar.



Simona se visa, pe când era în şcoala generală, stewardesă. „Pe clasa a patra am avut o compunere de făcut, despre ce vrem să devenim când vom fi mari şi atunci m-am pregătit temeinic pentru asta. Am spus că vreau să fiu stewardesă. Mi se părea interesant şi întotdeauna mi-am dorit să fiu deasupra tuturor, să fac ceva interesant, să ies din tipare. Mi-am dorit să fiu lider şi întotdeauna mi-a plăcut să îmi asum asta. Dar am abandonat visul când am dat la liceul Pedagogic şi am devenit învăţătoare“, mărturiseşte Simona. A fost imediat după terminarea liceului, repartizată la şcoala din Tălmaciu, acolo unde spune că s-a dedicat muncii cu copilaşii din prima zi. „Am făcut tone de material didactic, m-am implicat extrem de mult şi cred că aş fi făcut această meserie cu succes, dar fix la trei săptămâni am aflat că am fost admisă la Facultatea de Sociologie din Cluj. Aşa că am renunţat la catedră şi am plecat la studii“, mai spune sibianca. Spune că sociologia îi deschidea, pe atunci, alte orizonturi, păşea încet-încet, de la visul să de a munci desupra tuturor, la munca în mijlocul oamenilor.


Cercetări sociologice
De-a lungul facultăţii a participat la nenumprate schimburi de experienţă şi a făcut două studii sociologice extrem de interesante: „Condiţia femeii în Mărginimea Sibiului“ şi „Implementarea Agroturismului în Munţii Apuseni“. „Studiul în Mărginimea Sibiului urma să soată la iveală felul în care este percepută femeia la noi în ţară, în raport cu cultura modernă.  S-a concluzionat că suntem o ţară cu specific rural, unde femeia are puţine şanse de reuşită. La acest studiu am participat între 1994-1998, de atunci cred că lucrurile s-au mai schimbat niţel şi s-au făcut paşi importanţi“, mai spune Simona Jeflea. Tot în perioada facultăţii a participat la un alt studiu referitor la impementarea agroturismului în Munţii Apuseni.„Pe atunci a reieşit că deşi avem potenţia turistic, mijloacele materiale ale oamneilor şi infrastructura nu pot asigura acest tip de turism. Între timp au apărut fondurile europene care le-a dat unora o şansă, dacă aveau un punct de pornire“, spune Simona.


Dreptul a captivat-o
Între timp s-a lăsat şi de sociologie. A urmat şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii sibiene. „ Eu mereu am spus despre mine că sufăr de sindromul studentului veşnic. Din 2003 am inceput să lucrez în resurse umane, un domeniu care îmi oferă şansa de a aplica atât sociologia câte şi dreptul, respectiv dreptul muncii. De doi ani am intrat şi în avocatură şi sunt şi consilier în proprietatea industrială. Practic înregistrez mărci, modele, etc. fiind membru al Camerei Naţionale a Consilierilor în Proprietate Industrială. În Sibiu sunt eu şi încă o persoană, doar. Eu consider că această chestiune este cireaşa de pe tort pentru cariera mea profesională.“, spune Simona Jeflea.

Profil:
Născută: 5 martie 1975, Avrig
Studii: Facultatea de Drept, ULB Sibiu
Familie: căsătorită, doi copii

Întrebări şi răspunsuri:
Ce vis măreţ ai tu?

Îmi doresc foarte mult un doctorat în drept. Dar, dacă îmi va permite conjunctura familială, mi-as dori să ajung magistrat. Cred că acesta este visul meu cel mai mare. Îmi place foarte mult să învăţ, să descopăr lucruri noi. Nu m-aş plictisi niciodată.
Care din realizările tale te-au făcut extrem de mândră?
Cu siguranţă aceste două studii sociologice la care am participat, cel legat de condiţia femeii din Mărginime şi celălalt referitor la agroturism. În cazul primului, s-au făcut paşi, dar uneori, femeia, în incercarea de a se moderniza, tinde acum să dea în kitch.

Ce îi place:
Îi place foarte mult să îşi petreacă timpul alături de familie, de cei doi copilaşi ai ei şi îi pare nespus de rău că nu are mai multă vreme. Adoră să citească şi călătoriile.

Ce nu îi place:
Urăşte ipocrizia şi sistemul în care trăim, faptul că teoria promovării valorilor în funcţie de performanţe este doar o teorie, şi atât, nimic mai mult.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite