Sibiu: Silvia Macrea, stăpâna Junilor Sibiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Silvia Macrea, stăpâna Junilor Sibiului
Sibiu: Silvia Macrea, stăpâna Junilor Sibiului

Silvia Macrea, coregraf, director şi impresar pentru Junii Sibiului, este cea care face renumele ţării noastre să strălucească peste hotare ori de câte ori Junii dansează.

Este o persoană cunoscută şi ale cărei merite sunt recunoscute. Toată lumea o ştie ca şefa Ansamblului Junii Sibiului dar puţin au cunoştinţă că este şi directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii Sibiului“. Silvia Macrea este exact aşa cum trebuie să fie cineva care promovează valorile satului românesc. Iubeşte folclorul şi tradiţiile mărginenilor şi nimic din ceea ce spune nu pare nesincer sau emfatic. Silvia Macrea este o persoană dintr-o bucată, care ştie ce vrea şi care a dovedit în cei zece ani de când conduce Junii Sibiului că poate continua cu succes munca tatălui său de-o viaţă.

Îşi dorea să devină avocată
Înfiinţat în 1944 de regretatul coregraf Ioan Macrea, ansamblul folcloric Junii Sibiului a fost universul în care a copilărit şi a crescut Silvia Macrea. „Am crescut în sala de repetiţii pe muzica dansului de la Junii Sibiului. Sora mea era dansatoare la Junii Sibiului, mama la fel. Şi în casă toată ziua auzeam muzică populară şi mereu se vorbea despre ansamblul folcloric. Familia se gândea că atât de rău o să mă satur de muzică şi dans popular, încât n-o să urmez calea asta când cresc mare. Dar lucrurile n-au stat aşa. Folclorul pentru mine înseamnă totul“, povesteşte Silvia Macrea. Dar a fost un moment în care îşi dorea şi altceva în afara dansului popular, când visa la o carieră în avocatură. Destinul însă a decis în locul ei şi Silvia a devenit coregraful junilor şi nu avocatul care se visa. „Mi-ar fi plăcut să fiu avocat şi m-am gândit că pot să le fac în paralel. Tata n-a încercat niciodată să mă oprească să fac ceva din ce-mi place. În 1999, când am absolvit facultatea de drept, tata a murit şi eu mi-am promis să preiau activitatea lui, de acolo de unde o lăsase. Atunci am pus diploma în sertar. Simt că aşa ar fi vrut şi el, să continuu munca lui. Şi asta e tot ce vreau, să duc mai departe tradiţia familiei“, mai spune Silvia Macrea.

„Este foarte important să învăţăm copii să joace“
Dansul popular are pentru Silvia Macrea o importanţă vitală şi când vede copii cât o mână de om sau tineri care pot avea alte preocupări mai moderne, aşadar când îi vede că vin să înveţe jiane sau învârtite, rămâne fără cuvinte. De aceea are încredere că dansul popular nu va dispărea. „Mi-e frică că ne pierdem identitatea dacă nu ne zbatem ca în şcoli copiii să înveţe să îmbrace costumul popular şi să joace minim două dansuri populare“, explică doamna Macrea. Ce-i stă în putere şi câteodată ce-i depăşeşte forţele, Silvia Macrea face. Aşa cum sunt cursurile de la Palatul Copiilor, ori munca cu pepiniera ansamblului Junii Sibiului, Ceata Junilor. „Este foarte important pentru mine ca aceşti copii să înveţe o jiană, o învârtită, o bătută, chiar dacă nu fac o carieră din asta. Când mă întâlnesc cu foşti elevi de-ai mei pe la vreo nuntă, vin şi-mi mulţumesc că i-am învăţat dansuri populare“, încheie Silvia Macrea.

Ce-i place
„Îmi place să călătoresc în ţările arabe pentru tradiţiile şi obiceiurile lor. Sau să mă relaxez la Gura Râului, locul unde s-a născut tatăl meu, unde am crescut şi unde oamenii au un suflet aşa de mare cum n-am mai cunoscut nicăieri“, precizează Silvia Macrea.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care nu iubesc folclorul, de multe ori aceştia sunt tineri. Întâlnesc adesea persoane care apreciază că cei care fac dans popular sunt ţărani. În unele cazuri aceşti oameni îşi dau seama că greşesc“, declară Silvia Macrea

Întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai plăcută amintire?

În 1997 am participat în calitate de dansatoare în Polonia, la un festival internaţional de dansuri populare. Din 90 de ţări participante, noi, Junii Sibiului, reprezentanţii României, am luat marele premiu. Acel sentiment este unic.
Vă este dor să dansaţi pe scenă?
Da, câteodată mi-e dor de asta. Atunci trebuia doar să dansez, să am grijă de ţinuta scenică, de costum. Nu aveam atâtea probleme de manageriat.
Vă vedeţi ca pe ambasadori ai României în lume?
Ne place să credem că prin munca noastră facem o imagine frumoasă ţării noastre. Artiştii, la fel ca şi sportivii, contribuie la promovarea unei ţări. Eu sunt o fire patriotă, când cântă imnul României ori de câte ori o gimnastă ori un atlet câştigă o medalie de aur, mă ridic în picioare şi cânt şi eu.

Profil
Născută:
18 mai 1974, Sibiu
Studii: Facultatea de Drept, Academia de Dansuri Populare
Familie: Căsătorită

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite