Sibiu: Ioana Urdea aşteaptă să realizeze „câte ceva“ ca arhitect şef al Sibiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Ioana Urdea aşteaptă să realizeze „câte ceva“ ca arhitect şef al Sibiului
Sibiu: Ioana Urdea aşteaptă să realizeze „câte ceva“ ca arhitect şef al Sibiului

Simplă şi foarte modestă, Ioana Urdea este onorată de funcţia de arhitect şef al Municipiului Sibiu dar spune că nu şi-a imaginat niciodată că va ajunge aici.

Un birou nu foarte mare, pe colţul clădirii, la etajul doi. Pe un perete sunt agăţate hărţi şi planuri ale Sibiului şi detalii din centrul istoric. Un alt perete este ocupat de un colaj de fotografii ale câtorva zeci de clădiri vechi, monumente istorice. Multe suluri de hârtie pe care stau înghesuite linii de creion şi-au găsit loc pe mese sau rezemate de pereţi. Un spaţiu de lucru lejer şi intim într-o oarecare măsură. Aşa arată biroul din Primărie al Ioanei Urdea, arhitectul şef al Municipiului Sibiu. Fără să vrea asta în mod expres, Ioana Urdea a ajuns în acest an să fie numită într-o importantă funcţie de conducere în Primărie. După opt ani de muncă în Biroul de Urmărire şi Planificare Oraş Istoric, Monumente din cadrul Primăriei, ea este omul care ţine frâiele peste Serviciile de Urbanism şi Autorizare Construcţii. „Activitatea de arhitect şef nu este mult diferită faţă de ce făceam înainte, dar implică mai multe responsabilităţi. Din păcate, de monumente nu mă mai pot ocupa. Acestea sunt oarecum pe locul trei, după urbanism şi autorizări. Încă din 2001, când m-am angajat în Primărie am ales să mă specializez pe monumente. Mi s-a părut un domeniu interesant şi l-am privit ca pe cea mai frumoasă parte a meseriei de arhitect“, explică Ioana Urdea.

Arhitectura, “microbul” familiei
Trăind într-o familie de arhitecţi, Ioana Urdea nu putea alege o altă carieră. „Părinţii sunt arhitecţi, fratele de asemenea. Dar nu m-au influenţat, alegerea a fost a mea“, declară Ioana Urdea. Nici măcar o dată nu şi-a închipuit că o să ajungă arhitect şef al unui oraş. „Dacă la terminarea facultăţii cineva mi-ar fi spus că o să ajung arhitect şef al unui oraş, nu l-aş fi crezut“, povesteşte doamna Urdea. Chiar dacă recunoaşte că munca sa de arhitect şef al Sibiului nu va fi simplă, pentru că nu este un oraş „uşor“, nu l-ar schimba cu niciun altul. „Nu este precum un oraş aşezat la câmpie, cu trama stradala regulată,cu străzi perpendiculare. Nu este un oraş uşor, are centru istoric medieval, albia Râului Cibin şi o principală arteră rutieră care-l traversează. Toate aceste elemente creează restricţii şi anumite condiţii în dezvoltarea oraşului şi proiectarea noilor clădiri“, continuă Ioana Urdea. Vorbeşte deschis despre activitatea sa profesională dar evită orice încercare de a afla cum este femeia Ioana Urdea. „Despre predecesorii mei n-am citit măcar o dată în articole de presă, ce pasiuni au şi ce fac în timpul liber. Prefer să treacă un timp în care să realizez căte ceva şi apoi să vorbesc despre mine“, conchide Ioana Urdea.


Ce-i place
„Deformarea profesională este în acest sens, în orice oraş merg mă uit la clădiri. Cred că mulţi arhitecţi admiră clădiri vechi, aşezări cu semnificaţie istorică“, spune Ioana Urdea. Arhitectul mai apreciază întălnirile şi excursiile cu prietenii, care îi oferă momente de relaxare.

Ce nu-i place
„Sibiul a cunoscut în ultima perioadă o îmbunătăţire vizibilă şi este deranjant faptul că oamenii nu mai văd aceste lucruri. Lumea priveşte dezvoltarea Sibiului ca pe un lucru de la sine înţeles, dar dacă ar merge şi în alte oraşe din ţară ar vedea cât de mare este diferenţa“, precizează Ioana Urdea.

Întrebări şi răspunsuri
Locuiţi la casă sau la bloc?

La bloc, etajul opt. Bineînţeles că mi-ar plăcea la casă, în centrul istoric, dar acest lucru este foarte dificil. Sunt foarte multe probleme legate de consolidare şi reabilitare. E destul de greu să reabiliezi o clădire din zona istorică.
Ce zonă din centrul istoric vă place în mod deosebit?
Oraşul istoric are multe zone din diferite perioade ale istoriei. Îmi place Piaţa Mare, unde sunt casele fostei nobilimi, Piaţa Mică sau locul comercianţilor, Piaţa Huet, primul nucleu al cetăţii, strada 9 Mai care şi în prezent îşi păstrează caracterul comercial.
Ce planuri aveţi?
În primul rând, îmi doresc foarte mult să-mi reorganizez timpul încât să termin doctoratul. Este o specializare pe care mi-o doresc. Cât priveşte aspectul oraşului sper ca  în timp să-mi îndeplinesc căt mai bine atribuţiile de serviciu.

Profil
Născută:
23 martie 1962, Sibiu
Studii: Facultatea de Arhitectură; Master în Reabilitarea Monumentelor Istorice
Familie: Căsătorită, are un copil

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite