Sibiul vrea să devină “Oraş inteligent”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orașul de pe Cibin ar putea deveni ”Smart city”, oraș în care să se pună accent pe folosirea energiilor regenerabile.

O echipă de specialişti condusă de Dr. Stelian Alexandru Gal, preşedinte al Centrului Român al Energiei a fost prezentă marţi, 31 iulie, la sediul Primăriei Sibiu pentru a prezenta o propunere de proiect pentru implementarea în Sibiu a proiectului „Smart Cities”. Specialiştii au fost primiţi de primarul Klaus Iohannis şi o echipă din cadrul Primăriei Sibiu.

Obiectivul proiectului este acela de a amenaja la nivelul oraşului sau cartierelor acestuia, un sistem energetic integrat, optimizat atât în ceea ce priveşte creşterea eficienţei energetice, cât şi în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

“Proiectul mi se pare foarte bun şi cred că s-ar potrivi Sibiului. Este oportunitatea noastră să introducem Sibiul în acest domeniu foarte nou la noi în ţară, acela de utilizare a energiilor regenerabile. Proiectul ar asigura oraşului o perspectivă pentru un viitor care nu ar mai depinde de energia produsă convenţional, cu resurse care nu se regenerează şi care produc poluare” a declarat primarul Klaus Iohannis. 

Concret, prin folosirea energiilor regenerabile (spre ex: panouri solare, energia eoliană, etc), prin modificări aduse clădirilor care să conducă la o mai mare eficienţă energetică (izolarea pereţilor, utilizarea unei mai bune tâmplării, etc), prin utilizarea celulelor fotovoltaice în generarea de energie termică sau electricitate, prin integrarea în comunitate a autovehiculelor electrice, prin modernizarea iluminatului public, prin încurajarea folosirii transportului în comun sau a bicicletei în defavoarea autovehicului propriu, Sibiul ar fi ceea ce se numeşte un SMART CITY.

Proiectul propus municipalităţii ar urma să fie finanţat parţial prin fonduri europene, partenerii principali ai acestuia urmând să aibă de asemenea o contribuţie financiară în proiect.

“Ideea proiectului este bună pentru oraş şi de aceea în prezent căutăm soluţii de finanţare pentru acesta, partenerii proiectului trebuind să contribuie şi ei într-o anumită cotă. Dacă contribuţia partenerilor şi alte detalii iniţiale ale proiectului sunt stabilite, atunci proiectul va putea fi depus în luna decembrie 2012 la Directoratul General al Comisiei Europene pentru obţinerea finanţării europene. Chiar dacă şansele de obţinere a acestei finanţări se situează statistic la 20%, cred că merită efortul ca măcar să încercăm” a mai precizat primarul Klaus Iohannis.

Pentru implementarea acestui concept în municipiul Sibiu echipa proiectului va configura o infrastructură de cercetare tip Microgrid în Sibiu, prin crearea unui site pilot al sistemului de management energetic al municipiului şi apoi va pune în aplicare proiectul pilot Smart Grid.






Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite