Sibiul devine judeţ ecologic. Microhidrocentralele împânzesc apele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, în judeţul Sibiu aproape că nu mai există comună străbătută de un pârâu mai serios care să nu aibă în impementare o microhidrocentrală. Specialiştii în domeniu spun că localităţile au numai de câştigat iar energia electric produsă este complet ecologică.

CITEŞTE ŞI:

Prima daună totală pentru inundaţii, plătită unui avrigean: 20.000 de euro

La Cârţişoara a fost inaugurată toamna trecută o microhidrocentrală de 2 MW. La Porumbacu se lucrează din greu şi urmează să inaugureze una de 3 MW chiar luna aceasta. Şi mai au în lucru încă una de 1,5 MW. La Râul Sadului mai este una în execuţie, în vreme ce la Boiţa, pe Căprăreţ, se mai lucrează la o microhidrocentrală. Şi din spate vine puternic Tălmaciu, unde două firme din Europa de Vest intenţionează să demareze anul acesta un proict. Plus Avrigul, care vrea una înpre Transfăgărăşan. La Gura Râului însă este tristeţe, proiectul pe microhidrocentrală fiind respins de Agenţia de Mediu.

De unde avântul acesta pentru microhidrocentrale? Mai ales că învestiţiile într-un astfel de proiect încep de la un million de euro în sus? În primul rând, primăriile nu au decât de câştigat. Majoritatea microhidrocentralelor sunt realizate în parteneriat între primărie şi firma investitoare. În 90 la sută din cazuri primăria vine cu terenul şi ajută cu hârţogăraia, investitorii vin cu banii. Pe urmă, firma câştigă din curentul electric produs iar primăria îşi ia o parte din bani prin contract. Echitabil de ambele părţi şi să nu uităm că sunt complet ecologice. “Chiar acum când m-aţi sunat dumneavoastră studiam împreună cu arhitectul-şef proiectul unei microhidrocentrale. Am primit de fapt, chiar luna asta, două propuneri pentru construcţie de microhidrocentrale, una din partea unei companii din Munchen, Germania, şi una din partea unei companii din Austria. Acum le analizam, să vedem cum este mai bine. Acum câţiva ani începusem un proiect de genul acesta, pentru cinci microhidrocentrale pe Valea Lotrioarei cu o firmă din Cluj-Napoca, dar cum nu s-a făcut nimic, ne gândim să renunţăm la ei”, a declarat Constantin Barbu, primarul din Tălmaciu.

Bâlea Lac are potenţial
 
Un proiect inedit pentru o microhidrocentrală urmează să fie dezvoltat şi în zona Bâlea Lac. În urmă cu doi ani cei de la Klingeis Consulting SRL au decis pună în practică o idee pentru amenajarea unei astfel de locaţii pentru producerea de energie electrică. Este vorma mai exact de o microhodrocentrală pe râul Bâlea, ce va fi poziţionată în în imediata apropiere a cascadei de la Bâlea, în zona de aval faţă de cabana Bâlea Cascadă. De la aceasta ar urma să se obţină o producţie de energie electrică medie anuală ce depăşeşte 3,5 MWh. Curentul electric produs la această microhodrocentrală va fi folosit pentru alimentarea cabanei Bâlea Lac, a staţiei de telecabină şi a celorlalte obiective din zonă. Nivelul producţiei de energie electrică va permite şi livrarea unei cantitaţi însemnate în reţeaua energetică naţională. „Încă suntem în faza de implementare a proiectului. Mai avem de rezolvat unele detalii legate de ampalsamentul acestei microhidrocentrale. Investiţia se ridică la aproximativ 1,6 milioane de euro. Noi estimăm că ar putea fi amortizată într-o perioadă de până în 10 ani” a explicat Arnold Klingeis, primar al Avrigului şi unul din iniţiatorii acestui proiect.

Exemplu la Porumbacu

Primăria din Porumbacu de Jos a fost mai orginală şi nu s-a limitat la o singură microhidrocentrală. A încheiat două parteneriate, unul cu o firmă din Italia şi unul cu o firmă din Sibiu, şi construieşte două microhidrocentrale simultan. “Proiectul a început acum doi ani dar numai anul trecut am trecut efectiv la lucrări. Însă ceea ce facem noi aici este unic. Sistemul nostrum prevede două microhidrocentrale, una după alta, apa ce trece prin prima mergând în bazinul celei de-a doua. Prima are cam 5 km şi a doua în jur de 4 kilometri. Prima va produce 3 MW iar a doua 1,5. Am tras déjà reţelele, avem şi tensiune pe ele. La sfârşitul lunii acesteia sau luna viitoare îi dăm drumul primeia. Cealaltă rămâne pentru anul viitor”, spune Ioan Strava, primarul din Porumbacu.

Ce spun specialiştii?


Mircea Sandu Bîrs, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu, este încântat numărul mare de microhidrocentrale din judeţ. “Încurajez pe toţi primarii să demareze astfel de proiecte. Ele reprezintă o sursă bună de venituri pentru localitate, se integrează perfect în mediu şi nu poluează”, spune Mircea Bîrs. Directorul de la Ape ne însă şi o veste mai proastă. Nu vă aşteptaţi să scadă factura la current dacă producem tot mai multă energie electric. “Toate aceste microhidrocentrale transmit în sistemul naţional energia produsă. De acolo, ea este preluată de companiile energetic care stabilesc mai departe preţul cu care ajunge la consumatori”, mai explică Mircea Sandu Bîrs.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite