Sibiu: Viaţa Alinei Morcan înseamnă muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina poartă vioara cu ea din prima clasă, este pasionată de muzică, îi place Bach, Alicia Keys şi Nora Jones

Alina cânta când era mică prin casă, ca toate fetiţele, dar părinţii ei au înscris-o chiar din clasa întâi la Liceul de Arte din Sibiu. „Nu-mi amintesc eu foarte multe, dar îmi aduc aminte că mi se părea  pe atunci ceva normal, când am mai crescut am realizat că vioara este ceva ce-mi place. Crescând, am continuat pe linia muzicii şi mi-am dat seama că este o preocupare frumoasă pentru o domnişoară“. Imediat după liceu, a dat admitere la Sibiu, la Facultatea de Jurnalistică şi la Universitatea Transilvania din Braşov , la Facultatea de Muzică. Mărturiseşte că nu-şi pusese prea mari speranţe pentru Braşov şi asta din cauza concurenţei acerbe, dar a intrat, iar acum este specializată în pedagogie muzicală cu modul de vioară. „Am dat admitere la Braşov pentru că era aproape de casă, este un oraş de munte, cu aer curat. Nu voiam să aud nicicum de Bucureşti pentru că nu mi-a plăcut niciodată oraşul “.
Profesorat în muzică

Acum este profesor suplinitor la Liceul Onisifor Ghibu din Sibiu şi predă „un fel de iniţiere în tainele muzicii pentru elevii de la teatru“ spune Alina. Ceea ce face la şcoală I se pare foarte interesant din prisma faptului că practic lucrează cu un singur elev pe oră. „Practic îi ajut să facă şi altceva pe scenă. Este foarte interesant. Este o altă relaţie între mine şi ei. Este în primul rând o prietenie şi apoi relaţie profesor elev, iar cât timp fac ceva legat de muzică sunt mulţumită. Ei sunt încântaţi pentru că este ceva ce le place“ spune profesoara. În acelaşi timp spune că partea financiară este singrul neajuns în meseria pe care o face şi în muzică, pentru că în alte ţări profesorii de arte sunt văzuţi mult mai bine şi sunt încurajaţi.
Cântă  cu „Actem“
Pentru că  nu poate trăi fără muzică, deşi din modestie, evită  să o spună, Alina este membra unei trupe începând cu anul trecut. Trupa se numeşte „Actem“şi este înfiinţată de Marius Brad, un alt profesor de la Liceul Ghibu. Trupa e practit un amestec de profesori cu elevi şi studenţi, iar ultima reprezentaţie a avut loc în Art Café, iar rolul Alinei în trupă este de violonisă, binenţeles. Trupa reprezintă multe lucruri pentru ea: „în primul rând cânt la vioară, sunt aproape de oamenii care iubesc muzica şi e o şansă de a deveni vizibili, o şansă ca sibienii să audă muzicieni sibieni. Invităm oamenii să descopere şi să ne spună ei ce gen muzical cântăm “ spune ea. Mai mult de atât declară că sursa numelui trupei nu se poate dezvălui şi se păstrează în secret între cei şapte membri ai trupei. Îi place orice gen muzical , în afară de manele pentru că „reprezintă o sonoritate de mahala, nu-mi place mesajul, nu-mi place felul în care sunt aranjate versurile, nu-mi place ritmul“ spune violonista.
Ce simţi când pui mâna pe vioară?
Doar linişte! Linişte de cele mai multe ori! Repet aproximativ două ore pe zi, dar ar trebui mult mai mult de atât!
Ce planuri de viitor ai? Te-ai gândit să  pleci din ţară?
M-am gândit la un moment dat să plec ori undeva în Europa ori la sora mea în State, dar depinde de ceea ce îmi găsesc de făcut. Trebuie să  găsesc să fac ceea ce-mi place, dar dacă nu se reglementează situaţi în ţară voi pleca.
Ce-i place

Îmi place foarte mult să stau în aer liber, să călătoresc şi să văd cât mai multe locuri. În octombrie, anul trecut am fost în SUA, la sora mea. A fost total diferit faţă de România. Oamenii sunt cu totul altfel, totul se întâmplă cu mult calm.
Ce nu-i place
Nu-mi place cum decurg lucrurile în ţară, minciuna şi fumatul. Nu-mi mai plac oamenii foarte egoişti, de exemplu politicienii. Ar trebui să-şi îndrepte atenţia şi către cei din jurul lor, mai mult decât o fac.
Profil
Născută: 28 noiembrie 1984
Educaţie: Facultatea de muzică, Universitatea Transilvania Braşov
Familie: Necăsătorită
 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite