Sibiu: „Eminescu a fost asasinat politic!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Rusu a fost profesor de limba română peste patru decenii.
Vasile Rusu a fost profesor de limba română peste patru decenii.

Poet, prozator, eminescolog, istoric, critic literar şi dascăl, Vasile Rusu se înscrie în galeria oamenilor speciali şi de o incontestabilă valoare din Sibiu. În ultima carte a sa la documentarea căreia a lucrat sute de ore demonstrează cum marele poet a fost îmbolnăvit planificat, la comanda habsburgilor.

M-a primit cu căldură în casa lui, cu un ceai fierbinte şi o prăjitură cu mere, făcută de soţie. Şi, fără să se laude vreun pic, mi-a arătat biblioteca cu cărţile şi manuscrisele sale. „Toată producţia tipărită a minţii mele din ultimii douăzeci de ani este în această bibliotecă“, a început povestea Vasile Rusu. A iubit întotdeauna literatura, istoria şi filozofia şi a ştiut de mic că va fi profesor. Astfel că a început teologia, facultate pe care, după un an de studii, a părăsit-o. „Studiile universitare la Fabrica de Popi mi-au provocat setea de cultură, mi-au radicalizat gândirea şi m-au îndepărtat de religie“, a spus omul.

Şcoala i-a fost interzisă timp de cinci ani
Cum prin stilul său direct spunea mereu adevăruri provocatoare, scria poezii „nepublicabile politic“ şi a îndrăznit să se ridice în apărarea grupului Goma, timp de cinci ani de zile a avut interzis la orice instituţie de învăţământ din ţară. S-a refugiat în scris şi când a avut acces la şcoală, a urmat studiile filologice. A predat 43 de ani limba şi literatura română şi a fost doar profesor de gimnaziu, „pentru a avea mai mult timp pentru cercetare“. „Aş fi putut preda la liceu, dar am ales gimnaziul. Pentru mine învăţământul a fost o vocaţie, am predat din pasiune. Nu m-a interesat niciodată salariul de dascăl, aveam grădina mea care îmi asigura traiul“, a precizat domnul Rusu.

A făcut lucrări şi a publicat cărţi istorice despre românii transilvăneni, a scris despre Blaga şi Bechniţiu dar mare sa energie a fost concentrată în direcţia inegalabilului Eminescu. „Când am descoperit prin ce suferinţă a trecut, m-a revoltat. M-am temut de consecinţele acestei pasiuni care, dacă e adevărată, este mistuitoare, îţi ia orice drept de a fi superficial, orice drept de a-ţi trăi viaţa altfel decât cu ardoare“, a mărturisit Vasile Rusu. Aşa s-a angajat în studiul şi opera vieţii sale. Întâi a studiat toţi criticii lui Eminescu şi apoi a început să scrie.

Altă teorie despre moartea lui Eminescu
Prima carte, „Eminescu - dragostea noastră“ a apărut în 2000, a doua a fost „Eminescu - Poetul suferinţei“ (2001), a treia s-a numit „Eminescu şi detronarea lui Cuza“ (2004) iar ultima, „Eminescu - Adevărul Ucide“, a fost publicată în urmă cu doi ani. În aceasta din urmă, criticul literar demonstrează teoria conform căreia Eminescu a fost asasinat politc. „În 1883 Bismark îi cerea lui Brătianu într-o scrisoare «să asigure moartea socială a poetului». Eminescu a fost singurul ziarist care a stat pe poziţie, imbatabil şi incoruptibil, pentru eliberarea Transilvaniei, toţi ceilalţi au cedat. Astfel că el a fost îmbolnăvit planificat, i s-a dat o doză dublă de mercur“, a încheiat Vasiel Rusu, care a studiat sute de ore documentele vremii la Arhivele Naţionale.

Ce-i place
„Îmi place scrisul. Nu pot trăi fără studii şi fără scris. În fiecare dimineaţă mă trezesc la 3.30 şi fac gimnastică pe terasă. Am un cireş la intrare şi numai eu îl culeg, sunt de o flexibilitate de adolescent. Îmi place grădina şi am înfiinţat trei livezi până acum, cu zarzări, pruni, piersici, peri“, a declarat Vasile Rusu.

Ce nu-i place
„Nu-mi place tot ce aduce suferinţă, ce urâţeşte viaţa. Sunt foarte tolerant cu oamenii, dar cu o condiţie, să fie corecţi cu ei înşişi. Ţin foarte mult la cuvânt, am fost crescut în spiritul omeniei someşene“, a subliniat Vasile Rusu.

Întrebări şi răspunsuri
Vă identificaţi cu Eminescu?

Da, mă identific total sufleteşte. Pentru mine, Eminescu este expresia artistică supremă a sufletului românesc. Sigur, poate fi privit şi critic.
Îi înţelegeţi pe criticii denigratori?
Cum să nu? Îi înţeleg, pentru că ei sunt o dată ignoranţi şi nu cunosc opera lui Eminescu, pagină cu pagină, 15.000 de pagini care au trecut prin sufletul meu. Apoi, sunt amatori, sunt teribilişti ca factură psihologică, sunt denigratori plătiţi. Eminescu este greu, textele lui pun multe probleme, este explicabil, dar se vede cel plătit să denigreze.

Profil
Născut:
10 iunie 1936, judeţul Sălaj
Studii: Facultatea de Litere, Cluj-Napoca (1967)
Familie: Căsătorit, are doi copii şi trei nepoţi

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite