Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga“ majorează taxele studenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia a fost luată ieri după-amiază într-o şedinţă de Senat şi va fi pusă în aplicare începând din toamnă. Dacă cei mai „norocoşi“ vor avea parte de creşeteri de doar câteva sute de lei, există şi cazuri în care taxele de şcolarizare vor fi majorate chiar şi cu 1.300 de lei.

Tinerii care aleg să studieze la una dintre facultăţile din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ şi nu prind un loc bugetat, dar şi cei care urmează în prezent cursurile facultăţilor sibiene vor scoate mai mulţi bani din buzunare. După un an în care au fost „îngheţate“, reprezentanţii universităţii au decis ieri-după amiază ca taxele de şcolarizare să fie majorate, începând cu anul unversitar următor. „Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a menţinut cuantumul taxelor de şcolarizare la acelşi nivel, în ultimii doi ani, în ciuda majorărilor succesive a costurilor la utilităţi şi a indexărilor salariale acordate profesorilor.La ora actuală există o discrepanţă foarte mare între alocaţia bugetară acordată pentru studenţii de pe locuri bugetate (chiar şi de 2 – 3 ori mai mult), şi taxele de şcolarizare practicate. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se vede nevoită să majoreze cuantumul taxelor pentru că facultăţile nu mai reuşesc sa asigure plata drepturilor slariale programate în procesul didactic al studenţilor cu taxă şi să acopere în acelaşi timp costurile per student “, ne-a spus Remus Brad, directorul Departamenului de Comunicaţii şi Marketing al ULBS.

Medicina, cea mai scumpă
Creşteri vor fi înregistrate la aproape toate facultăţile din cadrul ULBS, în medie, de 300-400 de lei. Cea mai mare creştere va fi înregistrată însă la Facultatea de Medicină, unde taxele vor fi majorate cu peste 1.000 de lei. Asftel, viitorii studenţi de anul I trebuie să plătească 4.400 de lei, faţă de 3.800 de lei, cât au plătit cei care sunt acum în anul I. Majorarea este şi mai mare pentru studenţii din anii II-VI, unde taxa creşte de 4.200 la 5.300 de lei, iar „recordul se înregistrează la specializarea de asistenţă medicală, anul IV. În acest caz taxa va creşte de la 3.450 de lei pe an la 4.800 de lei pe an.

Păreri împărţite printre studenţi
În timp de majoritatea studenţilor spun că taxele sunt prea mari, există şi cursanţi mai optimişti, mulţumiţi de noile valori ale taxelor. „Se putea şi mai rău. Noi auzisem că vor ajunge la 8.000, dar dacă este vorba de 5.300, pot spune că este acceptabil. Oricum, la Sibiu taxa este mult mai mică faţă de facultatea din Cluj sau Bucureşti“, ne-a spus Adrian Roşca, studen în anul II la Medicină Dentară. Colegii acestuia nu par însă la fel de încântaţi. „ Este mult prea mult, pentru vremurile astea. Dacă nu ar fi părinţi, care să mă ajute, n-aş putea să mă descurc, ar trebui să renunţ. În plus, nici locuri de muncă nu găsim, ca să putem plăti aceste taxe“, consideră Adriana Rusu, o altă studentă.



Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite