Sibiu: Ultimele zile înainte de majorarea poliţelor RCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii care fac accidente vor da mai mulţi bani pe RCA.
Şoferii care fac accidente vor da mai mulţi bani pe RCA.

Primele de asigurare auto obligatorie vor creşte din 2010 pentru şoferii care au provocat accidente rutiere. Zilele care au mai rămas din 2009 sunt singura şansă de reînoire a RCA-ului la vechile tarife.

Pentru persoane fizice, cele mai mici tarife pentru maşini cu capacitate cilindrică mai mică de 1400 centimetri cubi sunt, până la 31 decembrie, la Astra Asigurări şi costă pentru şase luni 178 de lei. Pentru motoare mai mari de 1,4 litri cea mai bună poliţă RCA o oferă Generali, 218 lei pentru jumătate de an, iar la cele de peste 2 litri costă 274 de lei, tot la Generali. Cele mai mari tarife pentru persoane fizice sunt deocamdată practicate de Asirom, unde o poliţă pe şase luni la o maşină mai mică de 1,4 litri costă 302 lei iar pentru motorizări de peste 2 litri este 537 lei. Cele mai avantajoase tarife pentru persoane juridice sunt la Generali, 290 de lei la sub 1,4 litri şi 382 de lei la peste 2000 cmc iar cele mai mari tarife se găsesc la Omniasig, 546 lei la motoare mai mici de 1,4 litru şi 882 de lei la autovehicule cu motoare mai mari de 2 litri. 

Brokerii - mereu cea mai avantajoasă ofertă
Totuşi, pentru cele mai bune variante de preţ, brokerii de asigurări sunt soluţia cea mai la îndemână. „Diferă foarte mult tarifele de la o societate la alta, în unele cazuri mai mult decât dublu în funcţie de vârstă, sex, zona de reşedinţă, persoană fizică sau juridică şi alţi factori. De aceea, cel mai bine pentru client este să apeleze la o socitate de brokeraj, pentru că aceasta lucrează cu toate societăţile de asigurări autorizate. Şi atunci, din 14 societăţi autorizate se găseşte cel mai bun preţ“, a declarat Alexandru Udrescu, director executiv Hermannstadt Broker Asigurare Reasigurare.

Tarife majorate de la 1 ianuarie
Poliţele RCA se vor majora din 2010 pentru cei care provoacă accidente în trafic şi vor scădea pentru şoferii fără incidente rutiere. Prin introducerea sistemului de bonus-malus, un şofer care nu a avut niciun accident va primi în primul an de asigurare o reducere de 5% şi 10% în al doilea an, reducerea maximă fiind de 50% din preţul RCA dacă acesta nu are niciun accident timp de 14 ani. În schimb, şoferii care au avut un accident vor plăti mai mult cu 30%, cei cu două accidente provocate vor da cu 80% mai mult iar cei cu trei sau mai multe accidente vor plăti un RCA cu 200% mai scump.

Creşte limita de despăgubire
Limitele de despăgubire pentru 2010 pe o poliţă RCA se vor mări la 500 de mii de euro pentru pagube materiale şi la 2,5 milioade de euro în cazul vătămării corporale. Până la 31 decembrie limitele sunt situate la 300 de mii pentru daune materiale şi 1,5 milioade de euro pentru vătămare corporală.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite