Sibiu: Sute de sibieni cu un picior în stradă din cauza retrocedărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În imobilul din imagine, locuieşte doar unul din sutele de cazuri de sibieni care urmează să fie evacuaţi
În imobilul din imagine, locuieşte doar unul din sutele de cazuri de sibieni care urmează să fie evacuaţi

Primăria are o listă de aşteptare pe care sunt peste 600 de oameni care cer să l-i se acrode o locuinţă de tip social. Municipalitatea sibiană a dat în folosinţă aproape 60 de locuinţe destinate cazurilor sociale în ultimii doi ani şi vrea să mai facă şi altele.

CITIŢI ŞI:

Un sibian trebuie să dea înapoi statului 4.000.000 de euro pentru o tranzacţie imobiliară de 20 de milioane de euro

Primul mic dejun exclusivist pentru bărbaţii din România

Cinci preoţi vor sfinţi Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac

Situaţia materială dificilă, criza economică şi creşterea şomajului îşi arată efectele şi loveşte în Sibiu mai ales în persoanele la care abia dacă le ajung banii câştigaţi cât să îşi ducă traiul de pe o zi pe alta. Municipalitatea sibiană simte pe pielea ei cel mai bine problemele sociale ale sibienilor. Primăria are o listă lungă în ceea ce priveşte cererile pentru acordarea de locuinţe sociale şi se chinuie să găsească soluţii măcar pentru o parte din aceşti oameni. „Sunt aproximativ 600 de cereri pe lista de asteptare pentru locuinte de tip social”, spune Mirela Gligore, din cadrul Biroului de Presă al primăriei Sibiu. Chiar dacă se laudă că pe cazurile sociale au fost date în folosinţă un număr de 59 de unităţi locative, în perioada 2008-2009, administraţia locală nu vede nicio şansă ca toate cererile să fie rezolvate în perioada următoare.

Prioritate pentru cei în prag de evecuare
Din cele 600 de persoane care vor o locuinţă, numai puţin de 150 sunt din partea persoanelor evacuate în baza legii 10, adică locuiesc în imobile care au fost sau urmează să fie retrocedate foştilor proprietari în cel mai scurt timp. Primăria spune că prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe,  s-au construit în Sibiu un număr de 440 de apartamente în trei cartiere sibiene, toate fiind ocupate în acest moment. Municipalitatea speră să mai fie ridicare câteva blocuri prin ANL din care o parte să fie pentru cazurile sociale. „Primăria are un credit de 10,5 milioane de lei, luat în 2006 de la BERD din care intenţionăm să construim 4 blocuri în cartierul Reşiţa II”, mai explică Mirela Gligore.

La mila proprietarilor
Stăvariu Ioan este unul din cei 150 de sibieni care urmnează să fie evacuaţi în baza legii 10 şi este pe lista prioritară a primăriei. Omul trecut de 60 de ani are şi un handicap fizic şi spune că municipalitatea i-a oferit ca soluţie o garsonieră de 15 metri pătraţi. Pensionarul locuieşte acum cu soţia într-un imobil al Universităţii din Cluj. „În aprilie ar trebui să plecăm de aici, dar o să cer păsuială şi înţelegere de la cei de la Cluj. Am primit semnale că ne-ar lăsa să stăm totuşi aici. Suntem bătrâni...” a spus cel care locuieşte pe Avram Iancu la numărul 19.

Situaţie disperată şi la Mediaş
Nici în cel de al doilea oraş ca mărime din judeţ lucrurile nu stau mai bine în privinţa locuinţelor sociale. Urbea în care locuiesc peste 60.000 de oameni nu are disponibil niciun imobil sau vreun apartament ca să fie acordat celor care au depus cereri pentru a primii locuinţe de tip social. La primăria din oraş numărul cererilor depuse a sărit de 200, iar administraţia locală nu vede rezolvare prea curând pentru aceşti oameni. „În acest an vom rezolva doar 24 din cazuri pentru că vom inaugura în luna aprilie un imobil cu locuinţe destinate acestei categorii sociale”, spune primarul Mediaşului, Teodor Neamţu.

„Toate cazurile de pe lista de aşteptare sunt disperate şi urgente. Sibiul are nevoie mare de locuinţe sociale”
Mariana Fritzmann, Comisia Sociala – primăria Sibiu

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite