Sibiu: Ştefan Burlacu, colonelul prof de info

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Burlacu este un fan înrăit al internetului.
Ştefan Burlacu este un fan înrăit al internetului.

Autor a nenumărate cărţi de radio-telecomunicaţii şi informatică  şi militar de carieră, Ştefan Burlacu şi-a găsit vocaţia în învăţământ, fiind profesor timp de 36 de ani.

Este profesor de 36 de ani şi nu i se pare deloc o viaţă de om. Adoră activitatea didactică la fel ca atunci când a predat prima dată şi lucrul de la catedră este încă principala sa pasiune. „Încă nu mi se pare o viaţă de om. Mă simt tânăr şi sunt gata de noi provocări şi am în continuare mari aspiraţii. Fiecare generaţie de studenţi în parte este o provocare la fel de mare”, dă asigurări Ştefan Burlacu, profesor universitar, doctor şi colonel de transmisiuni în rezervă. După aproape patru decenii de muncă la catedră, Ştefan Burlacu spune clar că nu i-au plăcut elevii şi studenţii tocilari. „Între studentul slab şi unul tocilar, prefer unul cu valenţe intelectuale care este adaptabil la condiţiile anului 2010. Să aibă cunoştinţe din disciplinele fundamentale pe care să le aplice în informatică. Nu accept această dorinţă a lor de a memora şi reproduce mecanic anumite cunoştinţe teoretice. Aplicarea în practică a cunoştinţelor este prioritară pentru mine”, explică profesorul de informatică.

„Mereu mi-a plăcut rigoarea militară!”
Din 1974 în 2005 a predat numai în instituţiile militare, în învăţământul preuniversitar şi postuniversitar, unde a fost şeful catedrei de telecomunicaţii şi IT, din 2002 în 2007 a predat la Universitatea Româno-Germană ştiinţa calculatoarelor, din 2005 în 2009 a fost cadru didactic asociat la Universitatea „Lucian Blaga” iar de câţiva ani predă informatica la Universitatea Alma Mater. Pus să aleagă o perioadă care i-a adus cea mai mare plăcere profesională, Ştefan Burlacu recunoaşte că se află în dificultatea de a alege. „Din punctul de vedere al mediului în care am predat şi m-am dezvoltat, am fost atras de o instituţie în care rigoarea era mai accentuată, şi atunci mi-a plăcut mai mult perioada când am predat la Academia Forţelor Terestre. Din punctul de vedere al domeniului pe care am fost titular, mi-a plăcut la ştiinţa calculatoarelor şi informatică. După cum vedeţi, încerc s-o scald diplomatic. În fiecare loc de muncă au fost momente de împlinire şi satisfacţii”, declară Ştefan Burlacu.

Militar pentru ţinuta frumoasă

După o frumoasă  carieră militară şi didactică, Ştefan Burlacu nu ezită să recunoască că a fost atras pe această  cale de... uniforma militară şi ţinuta cazonă. Nu regretă  ceea ce poate să pară superficialitate pentru mulţi, pentru că repede a descoperit că aceasta este menirea lui. „Am ales liceul militar pentru că adolescentul din mine aprecia ca frumoasă ţinuta militară în alb şi albastru. Ţinuta m-a atras, fără îndoială, pentru mine reprezenta profunzimea şi responsabilitatea meseriei militare. Iar învăţământul este o vocaţie pentru mine. Încă studiez şi acum cărţi de pedagogie şi psihologie. Pe măsură ce anii au trecut, am fost tot mai apropiat de studenţi şi de asistenţii mei”, precizează omul.

Ce-i place
„Îmi place arta fotografică, tehnologia fotografică este inovatoare şi spectaculoasă. Dorinţa de a surprinde realitatea cotidiană, natura, viaţa din familie o am încă din facultate. Când plecăm în excursii, eu merg cu batista în stânga şi cu aparatul foto în dreapta”, povesteşte Ştefan Burlacu.

Ce nu-i place
„Înainte de ’90 eram tolerant faţă de duplicitatea oamenilor, pentru că o cerea sistemul. Dar după 1990, n-am mai priceput de ce oamenii au continuat să fie falşi, ipocriţi şi temători. Dezaprob şi managerii demagogi care se ascund în spatele unor anumite funcţii şi care nu au realizări personale şi colective remarcabile”, declară Ştefan Burlacu.

Întrebări şi răspunsuri
Calculatorul este doar meseria?

În afară de obligaţie, calculatorul îmi este prieten mai tot timpul. Acest minunat instrument pe care îl privesc ca pe o binefacere de la Dumnezeu are pentru mine şi funcţii de divertisment.

Folosiţi des internetul?
Citesc mult pe internet, folosesc internetul, cred în internet dar nu sunt persoana care să spună  că toate cunoştinţele de pe internet sunt autentice, pline de adevăr. Eu selectez şi verific informaţiile.

De ce telecomunicaţii?

Este o tradiţie de familie, tatăl meu a fost specialist în acest domeniu, şi am avut înclinaţie spre tehnică. La 14 ani am construit un receptor cu galenă din economiile mele.

Profil
Născut: 7 iunie 1947, Blaj
Studii: Şcoala Militară Superioară de Ofiţeri Activi, arma Transmisiuni (1968); Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii (1974); Doctorant în Telecomunicaţii (1997)
Familie: Căsătorit, are doi copii

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite