Sibiu: Ştefan-Cornel Rodean, omul care face cuvintele de râs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan-Cornel Rodean este un creator de umor.
Ştefan-Cornel Rodean este un creator de umor.

Colonel în rezervă şi preşedinte al Cenaclului Umoriştilor Sibieni, Ştefan-Cornel Rodean scrie cu mare seriozitate literatură umoristică.

Aţi crede că un ofiţer de artilerie şi rachete în Ministerul Apărării, fie el şi în rezervă, care şi-a petrecut în armată mai bine de treizeci de ani din viaţă, are preocupări mai... cazone. Sau, dacă totuşi acesta ar avea activităţi literare, probabil că v-aţi aştepta ca el să scrie memorii. Şi nu ghiduşii lingvistice, aşa cum se cheamă cel de-al doilea volum al său de enigmistică versificată şi texte umoristice. Şi totul a plecat de la marea pasiune a lui Ştefan-Cornel Rodean pentru cuvinte încrucişate. „Rebusul este o mare pasiune pe care o am de mult timp. Chiar am publicat probleme de rebus în reviste şi almanahuri de gen. Şi aşa am descoperit în revistele de rebus şi nişte pagini de umor. Am încercat să scriu texte umoristice şi mi-am dat seama că ce fac eu este un fel de umor. Mai mult mă jucam cu cuvintele, încercam un fel de combinaţii, de ghiduşii lingvistie. Aşa am ajuns să scriu texte umoristice, versuri şi proză scurtă“, declară Ştefan-Cornel Rodean.

Face cuvintele de râs
De patru ani, Ştefan Rodean este membru al Cenaclului Umoriştilor Sibieni „Nicolaus Olahus“ iar de un an şi jumătate este preşedintele clubului. Primul volum publicat se numeşte într-un mod foarte inspirat „Cuvinte făcute de râs“ şi a apărut în 2006. După „Ghiduşii lingvistice“ în 2007 a urmat „Poezioare cu tâlc“ în 2008. A mai elaborat şi un dicţionar umoristic, „Dicţionar Romglez-Român“, în care a explicat englezismele cu umor. În ciuda textelor sale din care răzbate umorul fin, domnul Rodean afirmă că este foarte serios atunci când scrie umor. „Paradoxal, umorul este un lucru foarte serios iar scriitorii de umor se mândresc cu această seriozitate. Când scriu texte umoristice mă gândesc serios la cititori, să-i fac să zâmbească. De abia după ce am terminat de scris, zâmbesc cu rezervă“, precizează umoristul. Iar aici, Ştefan Rodean ţine să facă precizări, pentru ca cititorii ziarului să înţeleagă exact la ce umor se referă. „Umorul cel adevărat este rezultat din literatura cunoscută şi consacrată, fără a ne referi la umorul vulgar de conjunctură, cel oral, proliferat prin bancuri. În cenaclul nostru se creează umor. A prelua şi a spune mai departe nu este umor creativ“, a subliniat omul.

Umorul nu are ca efect doar râsul spontan
Umoristul nostru nu a vrut niciodată să facă oamenii să râdă în hohote. „Literatura umoristică îşi propune efectul umoristic. Iar foarte multă lume înţelege prin asta râsul spontan. O creaţie umoristică îşi atinge scopul dăcă provoacă râsul dar nu numai atunci, pentru că sunt specii ale literaturii umoristice care au ca efect surâsul sau chiar meditaţia. Şi cele mai gustate creaţii umoristice sunt cele la care râzi a doua zi“, conchide Ştefan Rodean.

Ce-i place
Îi place să gătească, să meargă la pescuit dar cel mai bine se simte când îşi poate oferi ajutorul necondiţionat. „Îmi place în mod deosebit să ajut. Îmi aduce mari satisfacţii şi am făcut un crez în viaţă din a ajuta pe cei aflaţi în nevoie“, declară Ştefan Rodean.
Ce nu-i place
„Nu suport artificialitatea, nu suport treburile făcute la nimereală, fără un plan riguros şi fără fundamente ştiinţifice, pentru că nu există acţiune umană fără fundament ştiinţific. Un alt lucru care nu-mi place este lipsa de punctualitate“, precizează umoristul.

Întrebări şi răspunsuri
Aveţi un plan când scrieţi umor?

Am nişte proiecte mari, planificate, cum este cel de curăţare a limbii române. Pe de altă parte, ideile îmi vin din cotidian, de pe stradă, de la radio ori de la televizor. Revenind la proiect, am compus o satiră de 54 de strofe în care am preluat aşazisele englezisme pătrunse în limba română. În mod umoristic, pe scurt, am demonstrat că nu sunt necesare.
Cum ar fi viaţa fără umor?
E banal să spun că ar fi mai tristă. Sunt oameni care trăiesc cu umor şi tot tristă au viaţa. Important este să descoperi în umor tot ceea ce poţi să schimbi în societate şi în tine. Atunci poţi trăi mai bine.
Ce proiecte aveţi?
Pregătim aniversarea a 35 de ani de activitate neîntreruptă a cenaclului. În acest context lucrez la prima monografie a cenaclului.

Profil
Născut:
3 iulie 1951, Aiud
Studii: Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Artilerie; Academia de Înalte Studii Militare
Familie: Căsătorit, are doi copii şi doi nepoţi

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite