Sibiu: Peste 6.000 de miei tăiați pe zi pentru sărbătoarea Paştelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece abatoare în tot judeţul Sibiu sunt luate în calcul de medicii veterinari pentru autorizare anul acesta. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu analizează posibilitatea deschiderii a şapte noi puncte de tăiere.

CITIȚI ȘI:

Miei puţini şi slabi de Paşte în Mărginimea Sibiului

Mega-afacere cu zeci de tone de vin de la Mitropolie

După ce au avut  o discuţie şi cu crescătorii de ovine din Mărginimea Sibiului, medicii veterinari analizează săptămâna acesta posibilitatea de a deschide special pentru perioada Paştelui a şapte noi puncte de tăiere a mieilor. Cert este că reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu iau în calcul sacrificarea a aproximativ 60.000 de miei. Cifrele sunt asemănătoare cu cele înregistrate şi în anii trecuţi.
Până în prezent se cunosc cu siguranţă doar trei abatoare în care se vor sacrifica mieii pentru Paşte. Este vorba despre SC „Muvi Impex” SRL Sibiu, AF „Flueraş” Bungard şi SC „Salflom” SRL Mediaş, toate fiind deja autorizate şi foarte cunoscute de crescătorii de ovine din Mărginime. Pe lângă acestea trei conducerea DSVSA Sibiu a mai avut o discuţie şi cu principalele asociaţii ale crescătorilor de ovine, propunându-le acestora chiar înfiinţarea unor puncte proprii de sacrificare. „Noi am discutat şi cu crescătorii de ovine şi le-am propus dacă pot să-şi organizeze ei un punct de tăiere al lor, unde consideră ei că ar fi mai util. Dacă ei reuşesc să găsească un spaţiu adecvat, nu este nevoie de ceva extraordinar, merge un medic de la noi să îl evalueze, îl examinează şi probabil că îl va aproba, dacă va fi cazul”, a declarat dr. Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu.
Urgenţa spitalului judeţean prădată de hoţi

Peste 60.000 de mie sacrificaţi
În urma unei analize a capacităţii de tăiere existente în abatoare şi având în vedere cererea de carne de miel din anii trecuţi, reprezentanţii DSVSA Sibiu au estimat că în cele zece zile cât va fi permisă sacrificarea mieilor vor fi tăiaţi în jur de 60.000 de miei, circa 6.000 de miei pe zi. Cea mai mare parte a sacrificărilor vor avea loc în gospodăriile personale iar carnea rezultată nu va fi comercializată. Întrucât anul acesta Paştele vine puţin mai devreme decât de obicei, crescătorii de ovine se tem că mieii nu vor avea timp să crească suficient de mult. „În majoritatea stânelor din judeţul Sibiu oile au început doar de câteva zile să fete şi de asta mieii o să fie micuţi” a explicat  Marcel Andrei, preşedinte al asociaţiei crescătorilor de ovine din judeţul Sibiu.

„Am făcut un calcul estimativ şi credem că aproximativ 50.000 de miei vor fi tăiaţi în gospodăriile oamenilor” - Dr. Ioan Penţea, purtător de cuvânt DSVSA

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite