Sibiu: Sibienii vor fiţe, dar nu ştiu să se spele pe dinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibienii ajung la stomatolog doar în ceasul al doisprezecelea.
Sibienii ajung la stomatolog doar în ceasul al doisprezecelea.

Nu-şi fac igiena orală şi cer în cabinetul stomatologic pietricele semipreţioase lipite pe dinţi. Problema principală de care se lovesc stomatologii e lipsa de educaţie a pacienţilor, care nu ştiu importanţa acţiunilor preventive

Sibienii nu ştiu să se spele pe dinţi, dar vor fiţe, pietricele strălucitoare şi alte tratamente cosmetice. Pe lângă lipsa de educaţie şi preconcepţiile oamenilor, principala problemă cu care se confruntă stomatologii este că sibienii nu ştiu să se spele pe dinţi sau, şi mai rău, nu se spală. „Mai mari sunt fiţele, dar oamenii nu se spală pe dinţi. Suntem pe ultimul loc în Europa, nu ştiu în lume, la consumul de pastă de dinţi. Problema mare este şi că cei care se dau fiţoşi nu ştiu să se spele pe dinţi în mod corect. Cei mai mulţi îşi cumpără o periuţă aspră şi apasă puternic pe dinţi, periind pe orizontală, şi cred că aşa trebuie să se spele pe dinţi. Ori aşa nu fac decât să provoace daune dinţilor“, a subliniat stomatologul.

Pentru că nu merg regulat la control, sibienii ajung la stomatolog doar în ceasul al doisprezecelea, când durerea nu le mai dă pace. Iar atunci vor o lucrare rapidă, bună şi ieftină, iar dacă se poate, şi cu plata în rate. Iar în perioadă de criză, cu atât mai mult. „Sibienii vor mult, ieftin şi bun. Dar nu poţi să-ţi cumperi mercedes la preţ de dacie niciodată. Toate problemele oamenilor pleacă de la bani, pentru că ei gândesc că stomatologul este scump. Stomatologul este ieftin dacă se merge la control regulat, de două ori pe an. În şase luni mai mult de o carie-două superficiale nu pot să apară, iar asta costă câteva zeci de lei. Dar la cei mai mulţi cariile sunt avansate pentru că nu vin la control. Marea majoritate se prezintă la control după trei ani“, a declarat dr. Cosmin Bâţă, medic stomatolog.

Sunt şi sibieni care n-au intrat într-un cabinet de stomatologie până la vârsta de 50 de ani sau persoane care ajung de urgenţă la stomatolog după ce au încercat să se trateze acasă singuri, că aşa este mai ieftin. În final, costul şi amplitudinea intervenţiei sunt mult mai mari. „Am avut un pacient care îşi pusese acid sulfuric în carie ca să omoare nervul sau unul care la 50 de ani intra pentru prima dată într-un cabinet stomatologic. A vrut să se descalţe la uşă sau când i-am spus să scuipe, în loc să scuipe în scuipătoare, a scuipat pe podea, lângă mine. Cu asta ne confruntăm“, a subliniat medicul stomatolog.

Albirea, cel mai solicitat tratament cosmetic
Unul din zece sibieni care merg la stomatolog apelează la procedeul cosmetic de albire, acesta fiind cel mai solicitat tratament cosmetic. Că se apelează la albirea în cabinet, într-o singură şedinţă, sau prin aplicarea soluţiei acasă, timp de câteva săptămâni, metoda n-are efecte secundare.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite