Sibiu: Sibienii au cântat chinezeşte la intrarea în Anul Tigrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Ion este membră a trupei oficiale a Institutului Confucius.
Angela Ion este membră a trupei oficiale a Institutului Confucius.

Anul Tigrului a fost celebrat la Sibiu de Institutul Confucius cu muzică instrumentală tradiţională. Angela Ion este una din sibiencele care studiază limba şi muzica chineză. Ea a încântat audienţa la Sărbătoarea Primăverii.

Îmbrăcată într-o tunică din mătase albastră, aşa cum vezi în filmele chinezeşti, Angela Ion cântă cu încredere la xiao, în faţa unei asistenţe numeroase. Xiao este un instrument specific chinezesc, făcut din bambus, care scoate un sunet asemănător cu al oboiului nostru. Angela Ion are 23 de ani, este sibiancă şi masterandă la Promovarea Securităţii prin Relaţii Internaţionale. Iar pasiunea pentru istoria şi cultura Chinei au făcut-o să vrea să înveţe limba şi scrierea chinezească şi chiar să cânte la instrumentele poporului chinez.

Ea este unul din cei peste o sută de sibieni înscrişi la cursurile Institutului Confucius. Alături de patru foşti colegi de la colegiul Octavian Goga, Angela a înfiinţat formaţia Nomentana care, de trei luni, este band-ul oficial al Institutului Confucius. „Datorită faptului că am făcut facultatea de relaţii internaţionale am învăţat şi despre China, acesta a fost primul contact. Apoi, anul trecut prin noiembrie, domnul Zhang Wei, directorul institutului, ne-a propus să fim formaţia institutului. Eu am făcut Liceul de Artă, am cântat de mică la vioară şi pian secundar. Acum am învăţat să cântăm şi la instrumentele chinezeşti. Este un alt stil de a cânta“, a declarat Angela Ion.

În urmă cu două săptămâni au sosit la Sibiu, la Institutul Confucius, mai multe instrumente muzicale chinezeşti precum xiao, xun, ruan, pipa, er hu sau guzheng. Angela şi colegii ei au învăţat să le mânuiască, tocmai la timp pentru evenimentul de la începutul acestei săptămâni. Sărbătoarea Primăverii sau Anul Nou Chinezesc a fost serbată pe 15 februarie şi la Sibiu, în foaierul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, de către Institutul Confucius, iar trupa Nomentana a cântat cântece în chineză şi engleză.

„Cursurile în chineză sunt foarte dificile, de la vorbit până la scris, dar totul este foarte interesant. Dacă era uşor, toată lumea făcea asta. Nici cu instrumentele nu a fost uşor, le-am luat acasă, ne-am documentat despre ele pe internet şi am învăţat să cântăm singuri“, a mai spus Angela Ion. În luna mai, Angela şi formaţia Nomentana vor cânta la Ambasada Republicii Populare Chineze de la Bucureşti iar la vară vor merge într-un schimb cultural în China.

Aproape trei ani la Sibiu
Institutul Confucius a fost înfiinţat la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu în 2007 de către profesorul Zhang Wei şi este singura astfel de organizaţie din România. Pe lângă cursurile de limbă şi cultură chinezească, institutul ţine toate sărbătorile naţionale. Sărbătoarea Primăverii are la chinezi o istorie de circa patru mii de ani iar în acest an, trecerea în Anul Tigrului a fost serbată în China pe 14 februarie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite