Sibiu: Sebastian Tăvală, fotograf la 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are deja două expoziţii la activ şi urmează să aibă una în Turcia anul viitor

Profil
Data naşterii: 24 ianuarie 1991, Sibiu
Educaţie: elev, Liceul de Arte, secţia sculptură
Familie: necăsătorit

Ochi mari, părul lung  şi o atitudine  tinerească, toate sunt primele detalii care-ţi sar în ochi când îl vezi prima dată pe Sebastian. Are doar 18 ani şi  şi-a descoperit deja pasiunea vieţii. Îi place să „ picteze cu lumină“, adică să fotografieze. Era în clasa a X-a şi a fost la o expoziţie de fotografie alături de ceilalţi colegi şi „ mi-am spus ce tare ar fi să încerc şi eu“ spune  tânărul. La scurt timp fotografia avea să se transforme în pasiune şi mod de relaxare, dar  în primul rând pasiune, conform lui Sebastian.

Primul aparat  şi primele expoziţii

Primul aparat l-a primit de Crăciun, în 2007 de la părinţi: un Fujifilm S5700. „Le-am spus că mi-aş dori foarte mult un aparat, imediat după expoziţia aceea. Am început să fac poze la orice, la orice îmi plăcea cum arată“ spune tânărul. Cu toate că are o vârstă fragedă, la care unii se gândesc încă doar la ce cale a studiilor să urmeze. Sebastian Tăvală a avut deja două expoziţii de fotografie. Prima a fost în 20 noiembrie 2008 şi reunea fotografii sub tema celor patru elemente ale naturii: apă, foc, pământ şi aer. Este o temă destul de largă, dar în acelaşi timp restrânsă.

„ Am expus 60 de fotografii, iar în seara vernisajului s-au vândut 20“ spune tânărul fotograf.  A doua expoziţie a fost la Padova, în Italia, în 21 mai anul acesta.  Alessandro Di Marco, un tânăr scriitor italian dorea să-şi relanseze cartea şi l-a chemat în Italia să expună. „A trebuit să fac fotografiile pe tema cărţii, lucru care nu mi-a plăcut foarte mult pentru că vorbea despre prostituţia din Italia“ spune Sebastian.
Au fost 15 fotografii în care a ilustrat drogurile, nuditatea, bijuterii extravagante şi alte lucruri provocatoare. „Îmi amintesc că lumea venită la vernisaj căuta să mă felicite, dar eu eram afară la ţigară. Am fost foarte emoţionat. A trebuit să ţin un discurs în engleză şi tremuram tot“ spune tânărul.


Planuri de viitor
„ Am de gând să primesc în viitorul foarte apropiat  un Nikon D300S de la părinţi“ spune tânărul zâmbind. A fost repartizat la sculptură şi urmează să-şi facă lucrarea de atestat: „o combinaţie între sculptură şi fotografie“ spune el. Urmează să se înscrie de asemenea la Arte, în Bucureşti, la secţia foto-video. Are de gând să facă o expoziţie cu nuduri, dar nu găseşte modele, pentru că majoritatea persoanelor sunt foarte timide, conform lui Sebastian. Plănuieşte să se apuce şi de cursuri de fotografie, merge la fotoclub şi încearcă să mai „fure“ din ideile şi inspiraţia celorlalţi pasionaţi. Mai mult de atât, anul viitor plănuieşte o expoziţie în Turcia. Cu toate acestea „nu mă consider fotograf. Mai am mult de învăţat“  spune tânărul.  Îi place idea de fotoreportaj, de poveste  spusă în imagini, dar nu se simte încă în stare pentru că „nu am experienţa necesară. E ca şi cum te urci pe bicicletă prima oară şi nu ai roţile ajutătoare. Cu siguranţă mi-ar lipsi detalii semnificative dacă aş face un reportaj acum“ spune fotograful.

Ce-i place
„Îmi place să ies foarte mult cu prietenii, să mă dau cu skate-ul, deşi nu mă dau foarte bine. Îmi place să ascult muzică. La bază ascult rock şi-mi place foarte mult Metallica. Mai nou îmi place drum& base şi dubstep. Îmi place iaraşi să-mi fac tatuaje, am deja două. Trebuie să menţionez că îmi place mâncarea picantă şi-mi place foarte mult să mănânc la Hot Factory“ spune Sebastian


Ce nu-i place

„Nu-mi place  să fac  curăţenie, nu-mi place rachiul, să mă uit şa emisiuni tâmpite sau la telenovele. Nu-mi place culoarea roz chiar deloc şi nu-mi place să fiu interogat“ declară tânărul.


E un loc în care ţi-ai dori să ajungi?
Undeva unde să fie doar natură , pădure. Undeva unde e linişte şi sunt lucruri fotografiabile.


Cum ţi se pare faptul că toată lumea poate deţine un aparat de fotografiat în ziua de azi?
Mi se pare ok, dar pentru a deveni fotograf  îţi trebuie mai mult decât atât. Trebuie să-ţi cunoşti aparatul şi să ştii să surprinzi  artisticul din subiect. Nu e suficient doar să ai aparat, mai e nevoie şi de studiu.





 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite