Sibiu: Saşii tineri s-ar întoarce la Sibiu, dar nu pe salarii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frank-Thomas Ziegler, un sas care iubeşte limba română.
Frank-Thomas Ziegler, un sas care iubeşte limba română.

După 20 de ani de la schimbarea de regim din România, în judeţul Sibiu trăiesc circa 2000 de saşi, dar printre aceştia sunt puţini cei care s-au întors definitiv acasă. Frank Thomas Ziegler a plecat la 13 ani din România, s-a întors la 34 de ani şi se consideră un norocos că poate trăi la Sibiu

Printre cei care au ales să revină este şi Frank-Thomas Ziegler, care avea 13 ani, în 1988, când a emigrat împreună cu familia din Mediaş şi s-a stabilit la Stuttgart. Un sas jovial, Frank se consideră un caz izolat şi nu priveşte prea optimist o posibilă revenire masivă a saşilor, din motive ce ţin mai ales de partea materială a vieţii.


El este însă fericit că a ales drumul înapoi, după mai bine de douăzeci de ani, dar mai ales că a avut şansa să-şi găsească un job din care să trăiască şi pe care să-l facă cu mare plăcere. Frank Ziegler este licenţiat în istoria artei, arheologie şi economie iar la Sibiu, de exact un an, este manager cultural la Parohia Evanghelică şi reprezentant al Consistoriului în Consiliul de Administraţie al Muzeului Brukenthal. Jobul îi vine ca o mănuşă şi se vede că şi-a găsit menirea după bucuria cu care vorbeşte despre ceea ce face la Sibiu. Ca să vină la Sibiu a renunţat la Galeria de Artă din Stuttgart, unde „lucra” cu picturi de Picaso sau Matisse ca să îşi ofere experienţa Muzeului Brukenthal, unde sunt numeroase tablouri de valoare, dar mai puţin cunoscute. „Iubesc muzeul acesta. Toată munca administrativă pe care o fac este răsplătită prin operele de artă deosebite cu care am contact ca istoric de artă” spune Frank, care are şi o experienţă economică, din perioada în care a făcut marketing la Mercedes Benz.

Legături strânse cu ţara
Din familia lui mai sunt şi alţii reveniţi, dar mai mult pentru că nu s-au adaptat. „Pentru mulţi dintre saşii emigranţi, cum sunt şi bunicii mei, plecarea în Germania a fost o abandonare a vieţii active pe care o duceau aici în comunitate sătească. Din gospodăria în care aveau mereu de lucru şi se trezeau la 5 dimineaţa, s-au trezit într-un apartament unde singura ocupaţie era televizorul. Bunica s-a acomodat, dar bunicul şi-a găsit motiv să revină de cîte ori s-a putut. Şi-a cumpărat un bus Mercedes şi împreună cu un prieten român de la Biertan făceau afaceri, aduceau sobe din Germania”, povesteşte Frank Ziegler.

Intelectualii saşi nu au din ce trăi în România
Frank mai are prieteni saşi care şi-ar dori să trăiască în România, dar sunt împiedicaţi de condiţiile economice. „Eu cunosc mulţi tineri intelectuali saşi care ar dori să lucreze aici, dar nu au oportunitatea să o facă, nu găsesc de lucru sau nu găsesc o slujbă din care să întreţină o familie. Se mai iveşte câte un proiect cu finanţare şi atunci mai sunt care profită de ocazie ca să stea în România” mărturiseşte Frank.
Declaraţie: „Cei care se întorc în continuare sunt cazuri izolate. Pentru noi ei au o valoare simbolică puternică, dar numeric nu este ceva semnificativ statistic. De ordinul zecilor” Klaus Iohannis, primar.

Saşii de vară
Parohul evanghelic Killian Dor nu cunoaşte nici el foarte multe cazuri de saşi reveniţi în ultimii ani. Avem fenomenul nemţilor care nu sunt saşi şi vin la Sibiu cu afacerişi tineri saşi care vin să îşi caute de lucru aici” a explicat preotul evanghelic, care a menţionat că este însă foarte răspândit fenomenul de „sommer sachsen“, saşii de vară, care stau pe perioada anotimpului cald în România, în fiecare an.







Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite