Sibiu: Romii din Brădeni şi Agnita primesc GRATIS case de sute de mii de euro (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele romilor vor fi gata în primăvara acestui an.
Casele romilor vor fi gata în primăvara acestui an.

Aproape 20 de familii din comunităţile de romi din cele două localităţi vor primi câte o casă unde să se mute în primăvară alături de familiile lor. Cel puţin 24 dintre beneficiarii noilor case vor fi primi o pregătire profesională pentru a putea accede pe piaţa muncii.

Administraţiile locale din comuna Brădeni şi din oraşul Agnita au reuşit graţie a două proiecte intitulate „Îmbunătăţirea calităţii vieţii romilor, prin construirea de locuinţe” prin intermediul programului PHARE să ridice 16 case în care urmează să se mute mai multe familii nevoiaşe din sânul comunităţilor din aceste localităţi.

Proiectul ţinteşte ca beneficiarii finali să fie aproximativ 100 de persoane, adică 16 familii de etnie romă din comuna Brădeni şi oraşul Agnita. Familiile care vor deveni în mod gratuit beneficiare ale acestor locuinţe au fost selectate la Brădeni, cu ajutorul Grupului de Iniţiativă al Romilor din comună, iar la Agnita de 35 de persoane care fac parte tot dintr-un grup similar celui din Brădeni. „Menbrii grupurilor vor monitoriza cazurile celor care doresc a fi repartizate în una din locuinţele la care lucrările se vor finaliza în Agnita la finele lui martie şi în Brădeni la finele lui aprilie” au explicat ieri Radu Curcean, primar la Agnita şi Aurel Dobre, primar la Brădeni.

Beneficiari pregătiţi profesional
Pe parcusul implementării şi dezvoltării celor două proiecte care au primit în total o finanţare de 446.000 de euro pentru construirea a 16 case, care au fiecare câte 3 camere, două băi, living şi bucătărie, un număr de 24 persoane dintre cele beneficiare de locuinţe, au fost pregătite profesional în domeniul construcţiilor. „Această pregătire profesională a câte doi membri din fiecare familie urmăreşte asigurarea unei cât mai bune capacităţi de susţinere a familiilor beneficiare ale proiectului, după finalizarea acestuia”, spune Mircea Şchiopotă, viceprimar al comunei Brădeni. Mai mult persoanele rome urmerază în perioada viitoare să pună în practică cunoştinţele învăţate chiar pe şantierul celor 16 locuinţe care urmează să le fie repartizate. „Aceştia lucrează practic la ridicarea locuinţelor în care urmează să se mute cu familiile lor” mai spune viceprimarul din Brădeni. La Agnita au fost selectate familii dintr-un număr total de 30 de doase depuse, iar la Brădeni dintr-un număr total de 20 de cazuri.

Proprietari abia după cinci ani
Cele 16 familii care vor primi locuinţe vor trebui să semneze câte un contract de folosinţă gratuită a imobilelor. Aceştia se vor alege cu o reziliere a contractului dacă în cei 5 ani de monitorizare, nu se dovedesc a fi buni locatari. Astfel la a treia factură neplătită pentru utilităţi sau cumularea unor restanţe de peste 2.000 de lei, contractul este reziliat. De asemenea toţi membrii familiilor care merg la şcoală nu trebuie să aibă mai mult de 20 de absenţe nemotivate pe semestru, iar toţi locuitorii viitoarelor case trebuie să fie înscrişi la un medic de familie. După cinci ani aceştia devin proprietari ai imobilelor.

CITIŢI ARTICOLUL COMPLET AZI ÎN

craiova
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite