Sibiu: Peste 1.000 de pensionari, executaţi silit pentru neplata datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna mai, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii au efectuat reţineri în cazul a 1.178 de pensionari. Pensionarii au primit pensii mai mici după ce nu au mai reuşit să îşi achite creditele sau taxele şi impozitele la bugetul local. Oamenii spun că scăderea pensiilor va duce la o creştere tot mai mare a datornicilor

CITIŢI ŞI

Protest spontan al pensionarilor, la Prefectură

Tot mai mulţi bătrâni sunt nevoiţi să se împrumute la Casa de Ajutor Reciproc sau la bănci pentru a supravieţui. Din cauza veniturilor prea mici însă, oamenii nu reuşesc să îşi mai achite datoriile, astfel că ajung în situaţia de a li se pune sechestru pe pensie. „ În luna mai, în judeţul Sibiu, s-au efectuat reţineri asupra sumelor reprezentând drepturi de pensie din sistemul public, în cazul a 1.178 de pensionari. Valoarea pentru care este stabilită reţinerea variază, însă cei mai mulţi dintre pensionari, respectiv 701, au debite mai mici de 600 de lei. Cele mai frecvente reţineri asupra sumelor reprezentând drepturi de pensie sunt stabilite datorită creditelor bancare neachitate sau a impozitelor şi taxelor neplătite către primării şi consiliile locale“, ne-a spus Maria Spătăcean, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Sibiu.

Va fi tot mai rău
Chiar dacă suma reţinută nu poate fi mai mare de o treime din cuantumul pensiei, în situaţia în care există o singură reţinere, şi de 50%, în cazul mai multor restanţe, oamenii se descurcă tot mai greu. Aceştia se tem că, odată cu scăderea pensiilor, nu vor mai avea din ce trăi. „ Sunt bolnav, trebuie să îmi cumpăr pastile, avem împrumuturi la bănci, pe care n-o să mai reuşim să le achităm. În felul acesta, cu toţii vom devein debitori“, spune Marcel Gagu, în vârstă de 62 de ani. Preşedintele Uniunii Pensionarilor din Sibiu spune că oamenii au ajuns în pragul disperării. „ Oamenii au ajuns să mă aştepte la poartă. Se plâng că nu se mai descurcă, că nu-şi mai pot plătii aceste datorii. Dacă pensile se reduc, numărul restanţierilor sigur va creşte“, a spus Ştefan Munteanu.

Biletele de tratament pentru pensionari nu acoperă nici jumătate din cerere

Pe de altă parte, Casa de Ajutor Reciproc a pensionarilor a înregistrat anul acesta o creştere a numărului de împrumuturi cu 15% faţă de anul trecut. „ Am acordat îmrpumuturi pentru aproximativ 400 de cereri în fiecare lună, în valoare totală de 700.000 de lei. Sumele împrumutate variază între 200 şi 10.000 de lei“, a spus Marius Roman, directorul CARP Sibiu. Acesta crede că diminuare pensiilor ar putea duce fie la o scădere a cererilor, fie la scăderea sumelor împrumutate de către oameni.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite