Sibiu: Peste 7000 de locuitori din Copşa Mică stau fără apă pentru că primăria şi Sometra se ceartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce primăria Copşa-Mică spune că SC SOMETRA SA nu se prezintă la negocieri, reprezentanţii SOMETRA spun că Direcţia Apelor Târgu Mureş a închis bazinele.

CITEŞTE ŞI:

Peste 7000 de copșăneni fără apă, de mai bine de 24 de ore

SC Sometra SA a fost somată în data de doi aprilie de către Agenţia Naţională a Apelor Române –Administaţia Bazinală Mureş specificând că,  începând cu data de 7 aprilie 2010 în cazul în care SC SOMETRA SA nu se prezintă la negocieri pentru încheierea contractului de prestări servicii a barajului de la Copşa Mică, Apele Române vor reduce cu 50% volumul de apă din captare, urmând ca după încă 7 zile să mai reducă cu încă 50% volumul acesteia. În 7 aprilie Primăria Copşa Mică trimite un fax către SC SOMETRA SA în care îi propune două variante: fie SC SOMETRA SA merge la negocieri cu Administraţia Bazinală Mureş pentru a negocia, arătându-şi toată disponibilitatea de a fi alături de ei, fie cedează staţia de apă oraşului, urmând ca Primăria Copşa Mică să negocieze cu Administraţia Bazinală Mureş, să încheie contractul de furnizare apa, respectiv să ne prelucrăm singuri apa brută.

image

Scade debitul

Pentru că nu se ia nicio decizie, la ora 10.00 Administraţia Bazinală Mureş pune în aplicare prevederile somaţiei şi reduce debitul de apă cu 50%. O oră mai târziu SC SOMETRA SA opreşte furnizarea apei. Primăria oraşului Copşa Mică transmite un fax în atenţia directoarei uzinei, prin care solicită motivaţia sistării furnizării apei către locuitori. Neavând niciun răspuns, înştiinţează populaţia asupra panei de apă.

Loganul poliţiei tamponat la Copşa Mică nu avea CASCO individual

Şedinţă extraordinară

A doua zi, Consiliul Local al oraşului se întruneşte în şedinţă extraordinară cu convocare de îndată pentru a dezbate incidentul început în 7 aprilie. Astfel trimite o scrisoare Holdingului Mitilineos, proprietarul SC SOMETRA SA, în care cere o explicaţie şi totodată demiterea directoarei Cioban Elena pentru “atitudinea avută faţă de comunitate”. Consiliul Local înştiinţează Instituţia Prefectului-Judeţul Sibiu şi începe distribuirea apei către populaţie prin Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi cu ajutorul a două cisterne. În replică SC SOMETRA SA transmite către Primăria oraşului Copşa Mică un fax în care anunţă faptul că această criză de apă este cauzată  de scăderea debitului de apă al barajului şi nu societăţii SOMETRA. În plus, SC SOMETRA SA refuză să se deplaseze la Primărie, pe motiv că soluţionarea problemei este de datoria Administraţiei Bazinale Mureş.

image

Apel la Justiţie

În criză şi neavând niciun răspuns nici de la Holdingul Mitilineos, nici de la Apele Române, Primăria oraşului a intentat acţiunea de obţinere a ordonanţă preşedinţială prin care speră ca în 24 ore Judecătoria să forţeze SC SOMETRA SA şi Administraţia Bazinală Mureş să reia furnizarea apei. Direcţia de Sănătate Publică Sibiu realizează o anchetă asupra incidentului şi amendează SC SOMETRA SA pentru sistarea apei fără anunţ în prealabil.  Astăzi, prefectul Sibiului, Constantin Trihenea îl convoacă de urgenţă pe primarul oraşului la Prefectură, pentru a discuta incidentul început în 7 aprilie 2010.

18 sibieni din Copşa Mică au ajuns la spital bolnavi de gastroenterită virală

Caluze contractuale

Într-un comuinicat de presă remis astrăzi, SC SOMETRA SA a anunţat că “motivele care au dus la situaţia creată în Copşa Mică sunt complexe şi de mult timp cunoscute administraţiei locale, cât şi Instituţiei Prefectului. Acestea ţin, în principal, de nişte clause contractuale impuse de Direcţia Apelor Tg. Mureş”. În plus, conducerea companiei mai spune că se arată îngrijorată de „atitudinea total neprofesionistă a primăriei Copşa Mică” precum şi de datoria de 1.000.000 lei pe care primăria o are către SOMETRA tocmai pentru furnizarea apei în oraş.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite