Sibiu: Mihai Neguş, de la şef de hotel la patron de bar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Neguş visa la propriul său hotel.
Mihai Neguş visa la propriul său hotel.

Mihai Neguş este propritar de bar şi ţine ridicat stindardul calităţii, aducând pe scena localului cele mai bune band-uri de blues, jazz ori rock alternativ.

Mihai Neguş este un om foarte prietenos şi deosebit de deschis. Sincer şi direct, Mihai nu se poate ascunde niciodată după deget şi spune mereu lucrurilor verde în faţă. Asta îi atrage simpatiile unora, antipatiile altora, dar respectul tuturor. În primăvară a împlinit treizeci de ani de viaţă iar astăzi aniversează un an de când a deschis barul Bohemian Flow, foarte apreciat în rândul iubitorilor de muzică... altfel. „Pe 13 decembrie se face un an de când am deschis barul. Am vrut să fie neapărat pe 13, pentru că n-am nicio problemă cu acest număr. Plus că 13 s-a legat de mai multe întâmplări, cum ar fi faptul că suntem la numărul 26 care este multiplu de 13, eu sunt născut pe 26...“, a declarat Mihai Neguş.

Managerul unui hotel de cinci stele
Mihai este pragmatic şi şi-a consolidat cariera cu stoicismul omului conştient că doar prin muncă poate să-şi atingă obiectivele. La 13 ani lucra pe diverse şantiere ca să strângă bani pentru vacanţa la mare iar în liceu s-a angajat la hotelul Împăratul Romanilor, era curier bagajist. Aşa a intrat în domeniul HORECA. „În liceu am avut o şansă. Interacţiunea cu oamenii pe care mi-a oferit-o jobul m-a făcut să rămân în domeniul hotelier. Încă de atunci, când căram bagaje, spre postul de şef de hotel tindeam. Şi am ajuns în câţiva ani şef al unui hotel de cinci stele din Frankfurt, ceea ce niciun alt străin n-a mai reuşit acolo“, povesteşte Mihai Neguş. După doi ani, a părăsit hotelul de cinci stele pentru a reveni la Sibiu. Fiind o fire prietenoasă, nu prea s-a acomodat vieţii în Germania. „Mă deranja faptul că nemţii fac grătarul acasă, pe balcon. Sunt foarte închişi, nu au prieteni, trăiesc toată viaţa în jurul unui job şi a televizorului de acasă“, îşi aminteşte tânărul.

Nu i-a plăcut în croazieră prin Caraibe
De la hoteluri, a trecut pe vas de croazieră în Caraibe, ca ofiţer de relaţii cu clienţii. Pare jobul de vis pentru mulţi, dar Mihai spune contrariul. „În Caraibe este o experienţă interesantă pentru cineva care îşi face o excursie de zece zile, nu pentru un angajat care coboară de 5-6 ori în acelaşi port. Iar acolo totul este fals. Sunt doar nişte reclame frumoase, ei ştiu foarte bine să vândă nimic. Te sperie când vezi că ei pot vinde nişte iluzii şi ai noştri nu ştiu să folosească valorile turistice pe care le avem“, precizează Mihai. A acumulat cât mai multe cunoştinţe din cât mai multe domenii, l-a interesat mereu să înveţe, a participat la o grămadă de traininguri şi şi-a construit un CV. În Sibiu însă nimeni n-a apreciat valoarea sa. „Am venit în Sibiu şi sunt supra-calificat pentru hotelurile de aici. Nimeni n-a fost în stare să-mi ofere salariul pe măsura CV-ului meu. Aşa că m-am reorientat, către baruru“, mai spune Mihai. Din spatele barului a ajuns proprietar de bar şi-l împlineşte. Dar gândul lui tot la hoteluri a rămas.


Ce-i place
„Nu am timp liber şi nu prea am pasiuni. La mine, totul se învârte în jurul barului. Şi când pe litoral, am lucrat 18 ore pe zi în recepţie, timp de şase luni. Asta îmi place, asta fac. Cel mai mult îmi place să-l mulţumesc pe client“, declară Mihai.

Ce nu-i place
„Fructele de mare, unele, nu toate, politica. Legat de meseria mea, mă enervează, de exemplu, când clientul îmi zice să-i dau ce vreau eu. Adică eu fac totul să-i uşurez deciziile şi el cere să bea ce bea cel de lângă el“, povesteşte Mihai Neguş.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost ideea cu barul?

Am vrut să fac un bar în care omul să asculte muzica pe care o ascultă de obicei acasă, cu prietenii, nu în baruri. Un loc care, în acelaşi timp, să mulţumească cât mai multe gusturi, dar fără a da muzică de club.
Ai vrut hoteluri, ai bar.
Asta e partea tristă. Tragi să-ţi faci un CV, vii acasă şi nu te angajează nimeni. Asta a fost ceea ce mi-am dorit, să lucrez într-un hotel mare, acasă, la Sibiu. Dar angajatorii români nu sutn obişnuiţi să plătească oameni competenţi, cel puţin nu la Sibiu.

Profil
Născut:
26 aprilie 1979, Sibiu
Studii: Facultatea de Management Turistic şi Comercial (2002)
Familie: Necăsătorit

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite