Sibiu: Mihai Macovei a descoperit toate secretele unei cariere de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Macovei a fost ofiţer al armatei române şi cadru didactic pentru mii de tineri. După aproape patru decenii de activitate, spune că cea mai mare satisfacţie i-a adus-o contactul cu cartea şi elevii săi

Profil
Născut: 6 mai 1948, satul Crucea, jud. Suceava
Studii:  Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolea Bălcescu“ din Sibiu, arma infanterie şi doctor în filosofie
Familie: căsătorit, are două fete

Cu o poveste de viaţă extrem de interesantă, Mihai Macovei priveşte cu satisfacţie către trecut. Este un om de succes, care a reuşit, prin multă muncă, să se impună pe plan profesional. A fost întotdeauna foarte pasionat de ceea ce a făcut şi asta l-a ajutat să ajungă mai uşor către succes. A fost comandant de subunitate, cadru didactic militar şi civil, este autor de cursuri universitare, articole, studii şi comunicări şi a scos mai multe cărţi cu tematică militară.

Pasiunea, mai presus de orice
Născut în judeţul Suceava, Mihai Macovei a absolvit Liceul Militar „Ştefan cel Mare“ din Câmpulung oldovenesc, după care a urmat Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolea Bălcescu“ din Sibiu.După terminarea cursurilor,  în anul 1969, la arma infanterie, Mihai Macovei s-a bucurat frumuseţea profesiei de ofiţer al armatei române, peste care s-a suprapus şi o carieră didactică de succes.  „ Timp de 30 de ani, am fost ofişer şi cadru didactic militar, după care, încă şapte ani, am fost profesor universitar civil. Am avut foarte multe momente de reuşită, dar şi anumite neplăceri, care sunt inerente într-o astfel de meserie. Ambele poziţii mi-au oferit însă satisfacţii deosebite, pe care le voi păstra întotdeauna cu drag în suflet“, povesteşte fostul ofiţer.

Munca cu elevii i-a adus o satisfacţie deosebită
Deşi rigurozitatea carierei militare l-a atras extrem de mult, Mihai Macovei recunoaşte că o mai mare împlinire a avut din munca de profesor, din lucrul cu elevii şi din contactul cu cartea. „ Ca ofiţer-instructor, am avut ocazia să mă iniţiez în tainele instruirii şi educării tinerilor elevi de şcoală militară, după care a urmat cariera de profesor militar, care mi-a adus o mulţumire deosebită. Munca cu cartea, prin pregătirea de specialitate, dar mai ales cea cu elevii, cu  mintea, sufletul şi trupul lor, m-au determinat să fac toate eforturile pentru ca formarea lor să fie una de calitate“, explică acesta. De-a lungul celor aproape patru decenii de activitate, lui Mihai Macovei i-au trecut prin mână aproximativ 15.000 de elevi, studenţi şi cadre militare, cărora a reuşit să le transmită, cu succes, o parte din cunoştinţele acumulate de-a lungul timpului.  Aceste cunoştinţe au fost transpuse de profesor şi în mai multe cărţi de specialitate, pe care le-a publicat la diverse edituri din Sibiu.
Colonel în rezervă în prezent, Mihai Macovei povesteşte că reuşitele profesionale au fost amplificate şi susţinute şi de cele personale, bucurându-se de o viaţă liniştită şi frumoasă. „ Faptul că soţia m-a înşeles şi m-a sprjinit întotdeauna a fost foarte important pentru mine şi asta a dus, mai departe, şi la reuşita celor două fiice ale noastre“, povesteşte, cu mândrie, fostul comandant.

Ce-i place
„ În primul rând, îmi place să scriu şi să citesc. Apoi, îmi plac plimbările şi excursiile la munte, ador verdele copacilor din zonele montane. Mai mult, ador să îmi petrec timpul cu nepoţelul meu, Andrei, în vârstă de 10 ani, un copil foarte inteligent“, spune Mihai Macovei.
Ce nu-i place
„Falsul, minciuna, ipocrizia individuală, dar şi cea colectivă. Nu agreez nici văicăreala acelor neajutoraţi, care nu înţeleg că soarta lor oropsită li se datorează  tocmai lor“, a completat Mihai Macovei.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite