Sibiu: Mihai Curtean: „Scrisul este un drum al cunoaşterii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Curtean: tânărul cărţilor
Mihai Curtean: tânărul cărţilor

Mihai este un om al cuvintelor, un om pasionat de cărţi, de scris şi de tot ce ţine de cultură

Mihai este un tip calm, aşezat, dar cu o fire visătoare, care te duce cu gândul la Nichita Stănescu, prin atitudine. Lucrează la Biblioteca Judeţeană Astra din 2007, dar s-a format ca jurnalist. Din 2004 şi până în prezent a colaborat şi colaborează cu diferite publicaţii din Sibiu şi din Vâlcea. Mai mult de atât, în 2007 a foste editorul revistei DeLirikon, o revistă de cultură ieşită de sub tipar tot sub egida bibliotecii Astra. Editor este şi pentru volumul „Club ASTRA. Antologie de poezie şi proză. 2008-2009“. Când s-a angajat la bibliotecă, în 2007, I s-a părut că imaginea despre biblioteci în general este una învechită. Cum 2007 a fost pentru Sibiu un an sub egida proiectelor culturale, acelaşi lucru a fost şi pentru bibliotecă. „ Biblioteca actuală este mai mult un centru cultural şi am fost surprins să văd că se poate şi la noi în Sibiu“ spune Mihai.

Se exprimă  prin poezie
Cu toate acestea Mihai Curtean scrie poezie şi proză şi are trei volume publicate. Acum are în lucru cel de-al patrulea volum, primul de proză, spre deosebire de celelalte trei care conţin poezie şi va ieşi de sub tipar cu titlul de „Flux“. Mihai scrie din clasa a III-a: „Ţin minte că ni se dădea să scriem compuneri şi eu le dezvolatm, scriam mici nuvele, introduceam chiar şi mici dialoguri“ spune el. Poetul recunoaşte că pe vremea copilăriei sale mediul era cu totul altfel.
În 1990 el se uita la televizor la emisiunile lui Iosif Sava şi asculta Bach şi Mozzart, ba chiar „puteam să-l văd şi pe Nichita Stănescu la televizor“ spune el, recunoscând că primele lui influenţe au fost cele ale lui Nichita Stănescu  şi ale baladelor populare şi basmelor pe care mama sa i le expunea sub forma diafilmelor.
Din clasa a IV până  într-a VIII-a a exista o pauza în creaţia lui Mihai Curtean, dar apoi totul a continuat sub influenţa lui Eminescu şi a altor poeţi. „Cred că este bine să ai influenţe şi să  fii pasionat, pentru că mai apoi contopeşti toate infleunţele şi reuşeşti să scoţi ceva original. Este important să cunoşti cât mai mult“ spune poetul. Mai mult de atât „ cel mai mult am scris în perioada liceului. Era perioada exerciţiului, dar stilul l-am schimbat pe parcursul timpului. Când cauţi şi eşti deschis altor forme de exprimare îţi schimbi modul de a scrie. Capeţi experienţă, reuşeşti să transmiţi ce simţi. Partea proastă este că ce ai scris acum două sau cinci luni nu-ţi mai place şi nu-ţi mai vine să publici“ spune  tânărul. Mihai recunoaşte că a trecut prin mai multe etape ale scrisului. Perioada liceului era una a căutării zbuciumate , dar acum „ ştiu ce şi unde  să caut. Încep să văd totul cu mai multă îngăduinţă“ spune Mihai. Poetul spune că este complicat să faci bani din poezie: „ Cu banii este complicat. Editurile nu distribuie volume de poezie nouă. Autorul se ocupă de distribuţia lor. Editurile nu prea mai publică şi librăriile nu mai comandă pentru că nu se vinde“ declară el.

Profil
Născut: 21 mai 1981, Sibiu
Educaţie: Facultatea de Jurnalistică, Sibiu
Ocupaţie: Coordonator secţia arte, Biblioteca Judeţeană Astra Sibiu
Familie: necăsătorit

Ce-i place
Îmi place copilăria din oameni, copilăria voioasă, pentru că e singura redută lipsită de agresivitate din lumea asta. Îmi place când văd oameni care pot fi copii fără a fi însă naivi. Cazurile acestea sunt foarte rare...

Ce nu-i place
Detest orgoliile şi detest faptul că atâţia semeni de-ai mei se lasă amăgiţi de „vânzătorii de iluzii” care se găsesc la tot pasul. Mă  mâhneşte somnul ignoranţei în care zac oamenii fără să  vrea să se trezească.

Există  un lucru fără de care nu ai putea trăi?
Dacă  aş şti că nu există  mântuire, salvare, atunci nu ar avea rost să  mai trăiesc

Ce altceva ţi-ar plăcea să faci? Te-ai gândit să-ţi ilustrezi poeziile grafic?
Mi-ar plăcea să mă  ocup de editare de cărţi, iar legat de grafică aş putea să încerc, dar  nu m-am gândit serios la asta. 
 

 
 

Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite