Sibiu: Microbuzele pentru elevi, verificate pe banii şcolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Doar 16 dintre cele 42 de microbuze şcolare care circulă în fiecare zi în judeţul Sibiu cu elevi la şcoală sunt autorizate de Autoritatea Rutieră Română. Restul de 26 ar urma să fie autorizate, dacă şcolile vor avea sumele necesare pentru plata taxelor impuse.

Viorel Grecu, directorul ARR Sibiu, spune că şi cele 16 microbuze au fost autorizate în urma unor eforturi recente şi că este foarte probabil ca celelalte să rămână în afara legii până în primăvara anului viitor.

„ 16 din cele 40 de microbuze şcolare sunt autorizate, iar la celelalte se lucrează din greu. Dacă nu vom putea reuşi până la data de 20 decembrie să le autorizăm şi pe cele rămase, voi face apel la Instituţia Prefectului şi la celelalte instituţii abilitate pentru a fi rezolvată problema în semetrul II şcolar”, a declarat Viorel Grecu. În ciuda acestui fapt, microbuzele circulă în fiecare zi.

Situaţia a ajuns şi la urechile prefectului care a dispus ca Inspectoratul Şcolar şi primăriile de comune să ia măsuri cât se poate de urgent. “Voi înainte noi solicitări către primării şi şcoli astfel încât în 2011 toate microbuzele şcolare să fie în limitele legii”, a declarat şi prefectul Constantin Trihenea.

Situaţia se va rezolva

Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Sibiu spun că au avut deja discuţii cu directorii unităţilor de învăţământ şi cu primăriile, iar problema se va rezolva până în data de 15 decembrie. Potrivit acestora, problema ţine strict de plata taxelor pentru obţinerea licenţei de transport, care urmează a fi făcută în perioada următoare.

„ Problemele nu sunt de ordin tehnic, doar că legile au devenit mult mai severe. Practic, totul ţine de birocraţie. Se impune existenţa unui coordonator de transport, la nivelul fiecărei şcoli, problemă care deja a fost rezolvată. Acum, urmează ca fiecare şcoală la care sunt probleme să plătească cei 1.000 de lei, atât cât costă taxele pentru obţinerea licenţei. După ce şcolile vor face dovada plăţilor, vor primi licenţa de transport“, spune Ştefan Keresztes, inspector resurse umane.

Nu sunt fonduri

Obligaţi să îşi plătească din fonduri proprii taxele pentru licenţa de transport de la Autoritatea Rutieră Română, reprezentanţii instituţiilor de învăţământ spun că vor face toate eforturile, însă nu dispun, deocamdată de fondurile necesare. „ Noi avem două dintre cele 42 de microbuze, la Sălişte. Pe lângă taxele pentru licenţă, de aproximativ 1.000 de lei pentru un mirobuz, echiparea cu cauciucuri şi lanţuri ne-ar duce undeva la 7.000 de lei. Deocamdată, bugetul pentru anul acesta abia ne mai ajunge pentru gaz, curent şi alte utilităţi. Vom face însă toate demersurile legale, am început deja să facem referate, în speranţa că vom primi ajutor de la autorităţi. Cei de la judeţ cred eu că ar putea să se implice mai mult“, spune Marius Boromiz, director adjunct al Grupului Şcolar „ Ioan Lupaş“ din Sălişte.

Mai multe controale

În primele 10 luni ale acestui an Autoritatea Rutieră Română a efectuat în trafic 493 de controale şi a aplicat 369 de sancţiuni, cumulând 975.500 de lei. Cifrele sunt net superioare anilor trecuţi. “La activitatea de control s-a inregistrat o crestere a activităţii de aproximativ 75-80% , deoarece parcul auto a crescut la fel şi activităţile de transport . Aici însa trebuie să amintim că acestă activitate de control s-a executat cu acelaşi număr de personal specializat în control şi în anul 2010 ca şi în anii 2008 şi 2009”, mai spune Viorel Grecu, şeful ARR Sibiu.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite