Mărţişorul, „ucis” de kitsch-ul de la tarabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 250 de comercianţi îşi expun produsele în aceste zile
Peste 250 de comercianţi îşi expun produsele în aceste zile

Comercianţii de pe Corso încearcă şă-şi atragă clienţii cu oferte şi preţuri care mai de care mai tentante. De la pisici care miaună în coş, papagali de plastic sau ursuleţi de pluş fabricaţi în China, şi până la mărţişoarele unicat, lucrate manual sau broşe suflate cu aur, toate pot fi găsite în aceste zile pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

Citeşte şi:

Primul Mărţişor pentru „Adevărul de Seară“ Braşov

Tradiţia mărţişorului a scos şi în acest an sute de comercianţi în stradă, care vin cu oferte din ce în ce mai tentante. În total, 261 de persoane au primit acordul de a vinde „simbolurile primăverii“ în centrul oraşului, alte 23 de autorizaţii fiind acordate pentru pieţele sibiene. Ca în fiecare an, cele mai multe dintre produsele expuse fac parte din categoria prostului gust şi nu au nici cea mai mică legătură cu semnificaţia zilei de 1 Martie. Acestea au totuşi şi concurenţă, venită din partea comercianţilor de mărţişoare realizate manual, care dau dovadă de multă inventivitate. „Fiecare mărţişor trece prin mai multe etape până ajunge în forma finală. Pasta ceramică se modelează, se combină culorile, după care se bagă la cuptor, la o temperatură de 200 de grade. După aproximativ 30 de minute, acestea se scot şi se pun la rece. În funcţie de complexitate şi de model, un astfel de mărţişor poate fi realizat fie în cinci minute, fie într-o jumătate de oră“, ne-a explicat Raluca Armăsăreanu, care a reuşit să realizeze peste 400 de mărţişoare din ianuarie până în prezent.

Preţuri de criză

Fie că este vorba despre plasticurile kitschoase sau despre creaţii originale, oferta este pe gustul şi buzunarul tuturor. Preţurile pornesc de la 50 de bani şi pot ajunge la câţiva zeci de lei, în cazul mărţişoarelor suflate cu aur, iar ofertele promoţionale nu lipsesc nici ele. „Un mărţişor costă 3,5 lei, dar pentru că suntem într-o perioadă de criză, venim în ajutorul clioenţilor cu oferta de trei la 10 lei“ a completat Raluca Armăsăreanu.
Majoritatea sibienilor spun însă că preferă mărţişoarele simple, tradiţionale. „ Am trecut pe la toate standurile , iar oferta nu mă mulţumeşte foarte mult. Cred că voi alege totuşi un coşar, trifoiul cu patru foi sau potcoava, pentru că se spune că acestea aduc noroc. Voi cumpăra mai multe, pentru familie şi colegele de la serviciu, iar avantajul acestora este că sunt şi printre cele mai ieftine“, ne-a spus Adrian T., unul dintre sibienii care au trecut pe la standurile de pe Bălcescu.
Comercianţii îşi vor expune produsele şi în perioada 5-8 martie. Pentru fiecare metru pătrat, persoanele fizice plătesc 1 leu pe zi, iar persoanele fizice câte doi lei.

Alternativa vine de la muzeu
Dacă vreţi totuşi să găsiţi cadoul ideal, puteţi opta pentru Târgul de Mărţişoare de la Muzeul de Istorie Naturală, de pe strada Cetăţii. Târgul de aici rămâne deschis până în 8 martie şi cuprinde peste 2.000 de podoabe realizate de elevi de la diferite şcoli din oraş, în cadrul proiectului „Simboluri ale primăverii în Muzeul de Istorie Naturală“. Târgul poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 20.00.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite