Sibiu: Maria Mirela Moldor pictează „sfinţi frumoşi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pictează de 10 ani şi iubeşte icoanele. A început să facă asta pur întâmplător iar acum e mândră de ceea ce face. Are deja clienţi care comandă frecvent icoane de la ea pentru a le face cadou şi crede că acestea sunt cele mai bine primite daruri pe care creştinii le pot face.

Maria lucrează la Centrul de Informare turistică din Avrig şi se declară îndrăgostită de tradiţie. Poate acesta este şi motivul pentru care a ales să picteze icoane şi nu altceva. Se declară un creştin ortodox practicant convins şi e fericită că şi-a descoperit această vocaţie.
„Am învăţat de la doamna Puşa Vintilă, când lucram la Clubul Elevilor. Ea a fost cea care mi-a făcut iniţierea şi merită să îi mulţumesc pentru asta“, spune Maria.

La primele icoane pictate a fost destul de sângace, recunoaşte Maria, dar nu s-a dat bătută, şi de la icoană la icoană, creaţiile sale erau tot mai reuşite. „Prima icoană pe care am pictat-o a fost Fecioara cu Pruncul şi nu am fost deloc încântată. Acum însă e icoana pe care o pictez cu cea mai mare plăcere“, spune Maria.

La început nici nu s-a gândit că ar putea face bani din asta, aşa că icoanele le picta şi le făcea cadou familie, prietenilor şi cunoscuţilor. Aşa a ajuns ca lumea să le vadă şi să înceapă să comande. „Îmi place foarte mult pictura tradiţională, dar din păcate oamenii nu mai vor pictură bizantină. Vor icoane aspectuoase, cu sfinţi frumoşi“, adaugă Maria. Acum are o mulţime de clienţi, mulţi chiar din străinătate, din Belgia sau Germania, dar şi din întreaga ţară. „Am o regulă pe care nu o încalc niciodată. La trei icoane, a patra o dăruiesc, în general la o biserică. Am uneori o senzaţie ciudată că fac bani din vânzarea de icoane“, mărturiseşte Maria Moldor.

Ioachim şi Ana, cea mai vândută
Până acum a pictat aproximativ 300 de icoane, pe care le-a vândut sau le-a dăruit. Fiecare dintre ele necesită cel puţin 12 ore de muncă asiduă, dar Maria spune că merită. Nu doar pentru bani, pentru că fiecare icoană costă între 100 şi 150 de lei, dar mai ales pentru mulţumirea sufletească. „Pe mină mă face foarte fericită această muncă şi iubesc tot ce are legătură cu tradiţia. Acesta este şi motivul pentru care m-am implicat şi într-un proiect ce are ca scop dezvoltarea rurală, continuarea tradiţiilor, denumit GAL Ţara Oltului. În plus, avem în august şi o tabără de copii cu participare din toate localităţile din Ţara Oltului, unde încercăm să punem în valoare tradiţiile şi obiceiurile noastre, specifice zonei“, spune Maria Moldor.

Prima expoziţie, un succes
Anul trecut a avut prima expoziţie de icoane. A fost tare mândră de ce a reuşit să facă, dar şi încântată de faptul că însuşi Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a participat. „A fost foarte frumos. Expoziţia a avut loc chiar de Paşte şi am expus 40 de icoane, câte zile are postul. Nu a fost nimic premeditat, aşa a fost să fie. Am fost fericită că până la final toate s-au vândut“, susţine Maria.
Pe lângă această expoziţie, Maria a făcut alte două, de fotografie, care s-au bucurat, de asemenea, de un real succes.

Ce-i place
Mariei îi place să citească foarte mult, să iasă în natură şi să facă fotografii, dar şi să stea în familie.

Ce nu-i place
Nu îi place minciuna , diferenţele dintre păturile sociale şi abuzurile întreptate către copii.

Întrebări şi răspunsuri: 
Ce plănuieşti să faci de acum încolo?
Mie îmi place foarte mult prezentul. Nu e bine să visezi, cred că în asta constă adevărata fericire.

Te gândeşti să te dezvolţi pe partea legată de icoane?
Eu îmi doresc să pot promova în sensul acesta şi să pot încheia o colaborare cu Grecia. Deocamdată mă pregătesc pentru o posibilă expoziţie ecumenică în Franţa.

Unde ai vrea să călătoreşti?
Mi-aş dori foarte tare să văd Rusia. Sunt şi ei creştini şi aş vrea să văd bisericile.

Profil
Născută: 6 august 1978, Sibiu
Educaţie: Facultatea de Inginerie Sibiu, secţia: Calculatoare
Familie: necăsătorită


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite